søndag den 29. april 2007

Endelig kom der saltvand på dækket

Foto: Pause lige efter Moesgård Strand, inden vinden tager til.

>> Flere foto

Nå ja, det er jo en havkajak jeg har købt. Så det var vel på tide den kom i noget saltvand i stedet for kun ferskvand.

En fed søndagstur fra Hou Camping (der har vi vores campingvogn stående) ind til Moesgård Strand. En tur på godt 40 km i smukt solskin med en del vind. DMI havde lovet vind omkring 3-4 m/s, men det blev vist til mere end det.

De første 3-4 km føltes Barracudaen, jeg fristes næsten til at sige som sædvanlig, pisse ustabil. Det kommer til at tage noget tid, før jeg helt vænner mig til den noget anderledes stabilitet. Men da jeg, endnu engang, konstaterede at den manglende primære stabilitet ikke nødvendigvis betyder en tur i baljen, gik det strygende, selv om bølgerne kom ind skråt bagfra. Noget der føltes ret ubehageligt i min gamle kajak.

Henne omkring Kysing var der en del lystfiskere i vandet i deres vaders. Men der var nu ingen af dem der havde fanget noget endnu. Da jeg kommer op omkring Ajstrup Strand tager bølgerne til. Jeg regner med at det er fordi vinden på dette sted ikke længer blæser hen over Samsø. Men turen fortsætter til Moesgård Strand, hvor jeg holder en pause for at spise min mad og tage nogle billeder.

På turen hjemad er det tydeligt at det er begyndt at blæse noget op og der blev flere og flere skumtoppe på havet. Så kender jeg jo min Beaufortskala godt nok til at vide at det giver lidt bølger. Det var nu først efter at jeg havde holdt en pause i Norsminde Fjord at det rigtig gik løs.

Umiddelbart efter Kysing Næs havde bølgerne en højde på omkring 1 meter, og kom ind skråt fra bagbord. Da blev jeg godt nok en smule nervøs. Jeg har jo hele tiden siddende i baghovedet hvordan min gamle kajak opfører sig i den slags vand. Men det er Barracudaen sådan set ligeglad med, den bliver ikke nervøs. Ikke noget med at stejle op sammen med bølgerne for så at hamre ned i de næste, som jeg er vant til. Den skærer sig flot igennem og ligger stort set vandret. Det var fedt at opleve. Endelig noget havvand på dækket!

Vejr: Sol og næsten skyfrit, nogen vind, tiltagende sidst på turen.

Distance: 40,8 km.

Fugle: Der var vel et par måger og en skarv... Jeg brugte nok mest tiden på at holde tungen lige i munden.

lørdag den 28. april 2007

Poetisk kajakbog

Ole Grøn - Et herreliv i kajakperspektiv
Eget forlag, 2005 - 70 sider

En rigtig sjov og poetisk billedbog om en mand og hans kajak. Og ikke mindst han tanker og oplevelser i kajakken. Ole Grøn er billedkunstner og det er da også hans egne naivistiske malerier der smukt illustrerer bogen. En del små anekdoter og fortællinger, et enkelt eventyr og en del digte.

For mig er bogen rigtig sjov at læse fordi det område bogen omhandler er mit daglige rovand. Så jeg har set de bare bryster ved naturistcampingpladsen, fiskerne med vaders ved den store sten og været på Caféen i Hou.

Ole Grøn bor i Kysing mellem Norsminde Fjord og havet. Han er medlem af Norsminde Kajakklub.

>> Ole Grøn's hjemmeside
Bogen koster kr. 248,00 og kan bestilles her

torsdag den 26. april 2007

Om at gå imod strømmen

Foto: Selv en langhornet tyr kan vel få brug for et fodbad i varmen!



Kontrasternes dag. Jeg roede 36 km, fra Kongensbro til Silkeborg Langsø og retur. Turen op mod strømmen tog 4 timer og 3 kvarter! Turen tilbage med strømmen tog blot 2 timer! Så stop al den snak om at det er godt at gå mod strømmen. OK, det er sundt i mange sammenhænge - ikke i kajakroning.

Jeg burde måske være vendt om tidligere, men nu havde jeg sat mig i hovedet at jeg ville til Silkeborg Langsø og man kan komme langt med stædighed - selv om det tager tid. Nu var jeg måske heller ikke lige i topform til turen. I går løb jeg min første tur i år - og fik ikke lavet udstrækning bagefter og om aftenen svømmede jeg så lige 3000 m i svømmehallen. Nok ikke det bedste udgangspunkt for sådan en tur op mod strømmen.

Endnu engang må jeg sige at jeg kun har lovord at udtrykke om min nye Barracuda. Jeg har tidligere i den gamle kajak forsøgt at ro igennem et bestemt stykke med helt vildt meget strøm, men måtte opgive. Stedet er et stykke efter Trust Camping (når man ror imod strømmen). Selvom jeg knoklede som en vild med padlen dengang, stod kajakken stille! Da tog jeg beslutningen om at vende om... en mand skal vide hvornår han er slået!

Men i Barracudaen skød jeg igennem, ikke som en raket, nærmere som en skildpadde. Men igennem kom jeg da - og det uden at knokle helt vanvittigt. Men selvfølgelig nogle stabile tag med pagajen. Det viste sig at der var et par steder mere ikke så langt efter. Dette stykke af Gudenåen kan bestemt ikke anbefales imod strømmen.

Retningsstabiliteten fik jeg også et fingerpeg om i dag - og den er fantastisk. På denne strækning er der mange steder hvor der er nogle rigtig trælse hvirvelstrømme (for nu at sige det på jysk). Jeg kan huske at det var meget ubehageligt i den gamle kajak der er meget fladbundet. Til min glædelige overraskelse skar Barracudaen lige igennem. Kun en enkelt gang blev stævnen verfet ud til siden - men det var min egen skyld. Opstrøms havde jeg overset en hvirvelstrøm - føj for den.

Ud over det kajaktekniske har det været en dejlig tur. Masser af solskin, og under 5 m/s vind fra sydlig retning (var der nogen der sagde modvind på turen opstrøm).

Flere steder så jeg andefugle ligge på deres reder inde i sivene, både svane, toppet lappedykker og blishøne. Det ser rigtig flot ud med de store flydende reder inde i sivene. Jeg har egentlig overvejet om jeg ikke skulle købe en vandtæt kikkert til at have med i kajakken - det kunne egentlig være fedt.

Vejr: Høj sol med noget tyndt skydække senere, vind under 5 m/s.

Distance: 36,1 km.

Fugle:
Gråand, svane, vibe, toppet lappedykker, fiskehejre, blishøne, grønbenet rørhøne, krage, hvid vipstjert, skovskade, husskade, grågås, fjordterne, hættemåge.

Den bedste havkajakbog jeg har læst

Lars Borch - Havkajakinstruktør
Ungdomsringen, 2006 - 120 sider

Jeg har godt nok ingen ambitioner om at blive havkajakinsturktør, men bogen kan sagtens læses alligevel. Den er noget mere uddybende og har flere emner med end hæftet »Havkajakroer« som blot er en forkortet udgave.

Den kommer rundt om følgende emner: Kajakken, udstyr, påklædning, transport, forskellige kajakteknikker, vind, vejr, bøgler og strøm, navigation, søvejsregler, nødsignsler og turplanlægning. Desuden er tre foldere fra Søsportens sikkerhedsråd optrykt bagi. Dem kendte jeg dog i forvejen.

Selv om jeg har læst forskellige bøger om kajak må jeg nok sige at denne er den til dato mest grundige og saglige. Bogen er blevet på foranledning af Havkajaksamrådet.

Kan varmt anbefales.

Bogen koster kun kr. 135,00 og kan bestilles her.
Den kommer ikke nogen ny 2007-udgave.

lørdag den 21. april 2007

Første lange tur i Barracuda'en

Foto: Min nye kajak på land ved »De Små Fisk« i Brassø.


I dag var jeg på den første lidt længer tur i min nye kajak. Turen gik fra Ry via Julsø til Silkeborg. På tilbagevejen var jeg et smut inde i Avnsø (bedre kendt som »Holger Danskes Briller«) og havde lige stævnen inde i Knudsø også.

Jeg var lidt spændt på turen, fordi den allerførste tur i den nye Barracuda var i havet ud for Hov og det var en vild tur. Nok et dårligt valg til den første tur i en ny kajak, forholdene taget i betragtning! Det blæste omkring 12 m/s med fralandsvind og der var rimelige bølger skråt ind på kysten. Yderligere havde jeg sat mig i hovedet at jeg ville prøve hvordan kajakken var at ro uden brug af roret. En ikke specielt behagelig oplevelse, hvor jeg næsten tog flere støttetag end almindelige tag! På den sidste km besluttede jeg mig dog for lige at prøve roret - hvilken forskel det gjorde! Stabiliteten blev straks meget bedre.

Så på denne tur var det så med roret i vandet fra starten! Og denne gang på helt fladt vand, så jeg fik en bedre chance for at lære kajakken at kende. Men det er fuldstændig som at skulle lære at ro kajak helt forfra. Jeg havde fuldstændig den samme fornemmelse af sommerfugle i maven og ærefrygt for kajakken som jeg husker fra de første ture i den gamle kajak. Men jeg kan efterhånden godt ligge helt stille med den og alligevel holde balancen og jeg kan nå om og finde ting i dagslugen (som er placeret bag cockpit).

Jeg var også lidt spændt på hvordan den var at vende med - producenten Prijon giver den selv kun én ud af fem mulige stjerner. Selv om den selvfølgelig ikke drejer som den gamle, er den rimelig at vende med. En kombination af roret helt i bund, kraftige styretag og kantning (forsigtig kantning her i starten!) gør den egentlig OK at vende. Men det bliver fedt at få nogle flere oplevelser og km på bagen. Med hensyn til hastighed er den mærkbart hurtigere end den gamle. Med denne kajak mærker jeg tydeligt svaghederne i min Boreal pagaj - det har jeg aldrig skænket en tanke i den gamle.

Selv om jeg brugte mest tid på at holde øje med spidsen af kajakken og holde balancen, blev der dog også tid til at betragte det smukke landskab her i Silkeborgsøerne og fuglelivet. Jeg lagde mærke til at fuglene kom tættere på mig i den hvide kajak end den gule - jeg ved ikke om det er farven der gør det, men mon ikke? Og minsandten om jeg ikke så en isfugl igen. Da jeg var på vej ud af kanalen som fører ind til Avnsø kom den flyvende næsten han over mig forfra. Først kunne jeg kun se den rødbrune bug, men da den dykkede bagved og slog et sving ind skoven kom den smukke blå metalliske farve til syne. Den er altid et smukt syn.

Vejr: Svag vind fra vest, vel omkring 4 m/s, på udpræget fladt vand. Bidende koldt kl. 7.30 (tæt på frysepunktet ifølge DMI) og godt varmt senere på dagen. Megen sol med enkelte skyer.

Distance: 37,2 km.

Fugle: Isfugl, skovskade, knopsvane, grågås, gråand, gravand, hættemåge, toppet lappedykker, blishøne, fiskehejre, ringdue og krage.

onsdag den 18. april 2007

Yes! Så har jeg fået en ny kajak

Foto: Fra salgsmaterialet.

>> Flere foto

Det er en tyskproduceret Prijon Barracuda til kr. 11.549,- som jeg har købt hos KajakHuset i Egå ved Århus. Det er unægteligt et stort skridt fremad i forhold til min tidligere Sistema Alaska Tour købt på Nettorvet.

De kajakker som var med i opløbet var Rainbow Lazer Expedition, Hasle Expedition, Prijon Seayak og så Prijon Barracuda. Mit mål var at få en kajak med bedre komfort, større pakkevolumen, en højere hastighed og et ror. Jeg har ikke været i tvivl om at jeg ville have en PE-kajak (plast) igen. Den måde jeg bruger kajakken på egner sig slet ikke til at købe en glasfiberkajak - jeg ville sikkert ødelægge den i løbet af en måned eller to. Jeg har ikke lyst til at skulle ro rundt og hele tiden være opmærksom på om der er noget i vandet der kan ridse den eller at skulle opgive at komme i land nogle steder pga faren for ridser og slag.

Rainbow Laser Expedition var den første der blev valgt fra. Jeg bryder mig ikke meget om den lidt ru overside den har og så syntes jeg at de luger den har får det samlede udtryk til at fremstå noget »billig« - hvad den jo bestemt ikke er!

Hasle Expedition strøg af listen pga det indbyggede ror som ikke kan trækkes helt op. Det er bygget ind i skroget og vil altid mindst stikke ca 5 cm frem som en lille finne. Det vil være i vejen for mig når jeg starter ud fra fx en strand. Så ud med den.

Tilbage var så de to modeller fra Prijon. Jeg var ude hos KajakHuset for at prøvero dem begge. I forvejen var jeg mest lun på Seayak modellen. Den har nemlig en lille dagsluge lige foran cockpitet. Det kunne jo være rigtig fedt til kamera, læsebriller osv. Jeg var egentlig også lun på Barracuda'en men regnede med at den vil være alt for vild til mig.

Efter en prøvetur i Seayak'en syntes jeg egentlig at den i opførsel på vandet mindede for meget om den gamle. Misforstå mig nu ikke, den var selvfølgelig hurtigere og en del mere levende at sidde i - men jeg havde blot forventet en større forskel. Men en rigtig fed kajak.

Til sidst så en tur i Barracuda'en. Så blev det for alvor sjovt! Her skulle jeg virkelig koncentrere mig om at holde balancen - der var rigtig gang i hofterne. Men for pokker for en fart den skyder - det går over stok og sten (kan man egentlig sige det om vand?). Og selv om den ikke er nær så stabil som Seayak'en havde jeg ikke nogle problemer med at holde balancen i den, selv om den lå helt stille - det havde jeg ikke regnet med - så det var en fed opdagelse. Det er vigtigt for mig at jeg kan sidde i båden når den ligger stille på vandet, for jeg er som regel så doven når jeg er på ture at jeg fx spiser frokost i båden. Jeg gider ikke ro i land hvis det kan undgås! En anden betænkelighed jeg på forhånd havde ved Barracuda'en var om den overhovedet var til at vende med. Det er selvfølgeligt ikke så let som med den gamle der kunne dreje på en tallerken, men det fungerede ok til mit behov.

Så alt i alt var det en dejlig oplevelse med Barracuda'en, men. Og der er jo altid et men. Jeg havde jo sat hovedet op efter at få en kajak med en dagsluge i front! Så det store spørgsmål var om jeg skulle vælge kajak efter om der var frontdagsluge eller ej - eller vælge den efter sejlegenskaberne. Jeg valgte det sidste - fik mig så forhandlet frem til at få en vandtæt Prijon dækstaske til kr. 649,- med i prisen - ikke dårligt.

Nu glæder jeg mig bare til at komme ud på vandet og lære den ordentlig at kende. Jeg har jo aldrig roet med ror før, så det bliver spændende hvor stor en forskel det gør. Det bliver som at skulle lære at ro kajak helt forfra - men det bliver feeeeedt!

>> KajakHuset
>> Prijon

Tekniske data:
Materiale: HTP (High Performance Thermoplastic)
Farve: Granit
Længde: 518 cm
Bredde: 55 cm
Cockpit: 81 x 46 cm
Kapacitet: 135 kg
Vægt: 28 kg
Volumen: 345 l
Bagageplads bag: 100 l
Bagageplads for: 47 l

Hastighed: 5
Retningsstabilitet: 5
Stabilitet: 2
Manøvredygtighed: 1
(1=mindst og 5=størst)

Prijon Luxus ror (rorbladet kan hæves og sænkes fra cockpit)
Flex 4 sædesystem (ryg- og lændestøtte kan justeres under sejlads)
Dagsluge bag cockpit
Redningsliner
Fortøjningsline
Dæksnet foran
To bærehåndtag
Pakkeluger med neoprenlukning og hårdt låg
To skot

søndag den 15. april 2007

En »næsten sommer« oplevelse

Foto: Taget fra sydsiden af Gudensø med kik mod vest.

>> Flere foto

En rigtig dejlig kajaktur i fantastisk aprilvejr. Jeg startede fra Emborg Bro - et godt sted med toilet og parkeringsmuligheder. Jeg satte først kursen mod Ry.

Hen over Gudensø og videre op i Rye Mølle Sø. Lige i starten af søen så jeg (igen) en snog der var ved at krydse fra kyst til kyst. Det så jeg også på næsten samme sted sidste år i juli måned. Hvad laver de kryb ude i søen?

Nå, men jeg ville lige op og se om der var nogle isfugle at se i Ry. Jeg har tidligere set isfuglen i den lille kanal, der går fra røret under landevej 445 hen til kanooverbæringsstedet. Men der var ingen i dag, desværre.

Men i stedet for isfuglen fik jeg en masse andre kajakroere at se. Der var virkelig mange der var på vandet i det gode vejr. Flere roede i bar overkrop!. Det var desværre mænd alle tre ;-). Der var også en del kanoer på vandet.

Så gik turen tilbage forbi Emborg Bro, videre ned til Mossø og hen til Klostermølle hvor jeg holdt en kaffepause. Det var rigtig hyggeligt, der var flere familier der havde slået sig ned på området i det gode vejr. Og øh - det er for resten meget længe siden at toiletterne ved Klostermølle er blevet rengjorte. I hvert tilfælde ifølge den tavle hvor rengøringstidspunkterne bliver skrevet, der stod: 14.10.2006!!! Gad vide om det virkelig passer?

Efter kaffepausen tilbage ad samme vej mod Emborg Bro, dog med en længere afstikker ind i Salten Å. Her plejer der nemlig også at være en chance for at se isfuglen. Men nej. Jeg stak lige spidsen af kajakken ind i Salten Langsø (forbudt område - fredet - al sejlads forbudt) for at nyde udsigten.

Herefter gik turen tilbage til Emborg Bro og kajakken på taget igen og snuden hjemad. Lige ved siden af vores bil holdt der i øvrigt en Peugeot med de fedeste kajakbeslag: originale beslag fra Thule, som passer perfekt på Thule stængerne som jo er dem vi også har. Men de koster sikkert en halv bondegård.

Vejr: En smule blæst - ikke noget særligt - mærkede det faktisk kun på Mossø. Solskin fra en næsten skyfri himmel. Temperaturer op på omkring 20ºC.

Distance: 27,9 km

Fugle: Toppet lappedykker, blishøne, fiskehejre, gråand, knopsvane, husskade, krage, hættemåge, hvid vipstjert og gul vipstjert. En stor rovfugl kredsede i lang tid over Gudensø - jeg er ikke så stiv i rovfugle, så jeg ved ikke hvilken art. Mærkelig nok så jeg ikke skyggen af den ellers allestedsnærværende skarv.

Du syntes måske også om: