søndag den 3. december 2006

Æ swot mand

Foto: Jeg var lige i land for at se den sidste »swot mand« som er tilbage fra pramdragernes tid.

>> Flere foto

Jeg startede ud fra Kongensbro ved otte-tiden mens det endnu var tusmørke. Her ved kanolandingspladsen er det rigtig godt at komme i vandet - og der er mulighed for parkering. Lige overfor dette sted ligger i øvrigt den, i hvert tilfælde i Jylland, kendte Kongensbro Kro fra 1949. På stedet har der været drevet krovirksomhed helt tilbage fra 1663.

Turen gik først i retning mod Ans. Jeg ville op og finde den rasteplads jeg ved ligger i Ormstrup Skov syd for Tange Sø. Og så ville jeg lige til Ans for at se om der er andre landgangsmuligheder end den elendige som jeg brugte i sommerferien. Rastepladsen i skoven var ikke helt let at finde - den er lidt svær at se fra vandet, selv på denne tid af året. Men et fint sted med borde og bænke og toilet. Desværre er teltslagning ikke tilladt på stedet, det er ellers et kanon godt sted. Oppe ved Ans fandt jeg ud af at man sagtens kan komme i land helt tæt på teltpladsen, ved at ro helt om forbi den lille lystbådehavn. Herfra er der kun 50 m til teltpladsen.

Så gik turen tilbage til Kongensbro - jeg ville lige lidt opstrøms for at se om jeg kunne finde den sidste »swot mand« som er tilbage fra pramdragernes tid. Jeg ledte efter den på min sommerferietur, men fandt den ikke. Det gik bedre nu det var vinter og ikke meget vegetation. Den står her.

Pramdragerne brugte »æ swot mand« til at lægge deres tov omkring, for bedre manøvrering i åens skarpe sving. Det er en tyk solid stolpe med en jernrulle på. For at undgå at stolpen rådnede var den tjæret helt sort - deraf navnet. Træet er siden skiftet, men beslagene er stadig de originale.

Jeg roede lidt længer opstrøms forbi den vinterøde Truust Camping, men kommer så til sted hvor åen snævrer ind. Her roede jeg nu af alle kræfter og svedte godt. Da jeg så kikkede ind på land kunne jeg se at jeg overhovedet ingen vegne kom. Så gik jeg på land for at få en kop kaffe og en bid brød - og tog den med strømmen tilbage til Kongensbro.

Læs meget mere om pramdragerstien og »æ swot mand« i denne udmærkede folder fra Århus Amt.

Vejr: Nogen blæst, overskyet, koldt

Distance: 23,6 km

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: