torsdag den 31. juli 2008

Långfärdskajak - jättebra kajakbok

Karin Mentzing - Långfärdskajak
Wahlström & Widstrand, 2007 - 125 sider

En spændende kajakbog som kommer rundt om mere end de fleste andre kajakbøger. Første halvdel af bogen er en grundig gennemgang af kajakken, udstyret og ro- og redningsteknikker. Denne del adskiller sig ikke så meget fra andre kajakbøger, selv om forfatteren har sine egne specielle holdninger til mange ting. Mere om det senere.

Den sidste halvdel af bogen er efter min mening den mest spændende. Her er bl.a. afsnittene Väder, vind og vågor, Långfärdsteknik og Gör-det-själv som jeg fandt mest interessante. Afsnittet om vejr, vind og bølger har en god gennemgang af hvordan man gebærder sig i forskellige bølgetyper. Om dårligt vejr skriver hun følgende kloge ord: »Le altid når du ror i modvind og øsregn! Når man ler holdes hovedet højt og stolt - og humøret holdes oppe.« Under omtalen af hav- og landbrise kommer hun med en advarsel omkring det svenske ord »bris«, brise på dansk. En svensk brise kan gå fra »lätt bris« til »hård bris«, dvs. fra 1,6-13,8 m/s. Ordet svarer i virkeligheden til det gode danske ord vind, så hvis den svenske vejrmelding lyder på »bris«, så tjek lige hvilken type brise de mener!

Et plus ved bogen er afsnittene om Långfärdsteknik og Mat & dryck, som handler om længere ture i kajakken. Dem har jeg læst med stor fornøjelse og fået meget ud af. Et læseværdigt afsnit om Gör-det-själv er jeg ikke stødt på i andre kajakbøger. Her fortæller Karin Mentzing om forskellige typer af udstyr som man let selv kan fremstille og ting som nemt kan modificeres af den fingernemme kajakroer.

Karin Mentzing er også en dame med sine personlige meninger om mange ting. Omkring længden af pagajen opererer hun kun med to forskellige længder: kort (210-220 cm) som er beregnet til høj pagajføring og lang (235 cm, eller længere) som anvendes ved lav pagajføring. Det er en lidt anden udlægning end den som oftest er omtalt i andre kajakbøger, hvor tilpasningen af pagajen er mere individuel og tilpasset roerens kropsbygning.

Hun mener heller ikke at alle de forskellige søfartsregler som findes er særligt relevante for kajakroere. Hun har én enkelt regel som hun holder sig til når hun møder andre fartøjer på vandet: Størst havner øverst. Hun mener at det altid er kajakroeren der først skal tænke på egen sikkerhed og vige for andre da vi er den »bløde trafikant«.

Hun er desuden af den opfattelse at nødraketter er formålsløse - i hvert tilfælde i svenske farvande. Med den lave befolkningstæthed i Sverige er det overvejende sandsynligt at raketten ikke ses af nogen - overhovedet.

Alt i alt er det en fornøjelse at læse bogen som er skrevet med en humoristisk pen. Hvis du overvejer at købe bogen, så husk på at den er skrevet på svensk - hav evt. en svensk-dansk ordbog inden for rækkevidde. Jeg fandt dog bogen let nok at læse, selv om mine svenskkundskaber er gennemsnitlige. Bogen er fra 2000, men er genudgivet i 2007 i en billigudgave som ikke har et stift bind.

Jeg har ikke kunnet finde nogle danske netboghandlere som forhandler bogen, men hos forlaget henviser de bl.a. til bokus.com hvor ikke-svenske kunder kan købe den. Pris incl. fragt er SEK 212.43, hvilket svarer til DKK 167.46. Måske kan den skaffes billigere hjem via din lokale boghandler.

2 kommentarer:

Torben Ryle sagde ...

Hej Helge

Har selv købt bogen
Karin Mentzing - Långfärdskajak

Har min gang Svensk-Norsk Boghandel i Store Kongensgade, Kbh.

Så sent som for 3 dage siden så jeg 4 eks. i boghandelen.

Kan varmt anbefale bogen.

Man kan sikkert ringe til boghandelen, som kun har bøger fra Sverige og Norge, og få dem til at sende den.

Hilsen Torben

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Torben
Mange tak for tippet - det vil jeg prøve. De hedder vist Scanvik A/S nu - efter hvad jeg kan se på nettet.

Du syntes måske også om: