lørdag den 10. januar 2009

Inspiration til ture i danske åløb

Thorben Lundø - Kanoture
Skarv/Høst & Søn, 1996 - 128 sider
(i samarbejde med Dansk Kano- og Kajakforbund)

Denne bog er udmærket til at give et nogenlunde præcist overblik over sejlbare åer i Danmark. Den skal helst kun bruges som inspiration, ikke som udgangspunkt for detailplanlægning – det er den simpelthen for ringe til. For nu ikke at være for hård ved bogen, må noget af forklaringen måske være at den efterhånden er 12 år gammel. Bogen har dog et udmærket oversigtskort over de sejlbare danske åer. Jeg syntes for øvrigt ikke at det taler til Dansk Kano- og Kajakforbunds fordel at de har lagt navn til en bog af denne standard.

Jeg må sige at jeg ikke har den store tillid til de informationer som er i bogen. Nu kender jeg selv hele Gudenåsystemet ret godt og kan derfor konstatere at kortmaterialet er behæftet med mange fejl. Lundø skriver også i teksten om Gudenåen at det kun er tilladt at besejle den i perioden fra 15/6 til 31/12 og det er helt hen i vejret. Denne begrænsning gælder kun stykket fra Tørring til Klostermølle. Desuden skriver han at det er tilladt at besejle Djurslandskanalerne i det tidligere Kolindsund, hvilket absolut ikke er tilfældet - her er der totalt forbud mod al færdsel. Det fandt jeg ud af på den hårde måde i november 2007.

Ifølge Irena og Per Sloth Carlsen fra Mariager Kajakklub er bogen ikke meget bevendt. De skriver om bogen: »Torben Lundøs ’Kanoture Danmark rundt’ vil vi stærkt advare mod. Bogen er ofte aldeles utroværdig og spækket med ubrugelige oplysninger om fx campingpladser op til 5 km fra det vandløb, der besejles, manglende oplysninger om forhindringer under vejs osv. Forfatteren har næppe personligt besejlet ret mange af de åløb han beskriver. Man kan komme rigtig galt af sted med ham som rejseguide.« Det kan man vist ikke tage som en anbefaling.

Til gengæld har Irena og Per lavet et ganske sobert PDF-dokument hvor de beskriver rigtig mange af de jyske åer og søer og mulighederne for at ro på dem. De skriver ud fra deres egen erfaringer; de har rent faktisk prøvet at ro der!

Men jeg vil nu alligevel sige, som et lille forsvar for bogen, at den godt kan bruges som inspiration til ture. Jeg var fx ikke klar over at det er muligt at ro fra Ikast til Brande ved at ro ad Storå, Nissum Fjord, Ringkøbing Fjord og til sidst ad Skjern Å. Det kunne være en ganske interessant tur at tage engang. Men jeg vil undersøge forholdene ganske grundigt inden sådan en tur – jeg vil ikke helt forlade mig på denne bogs informationer. Der er stadig ingen vej udenom selv at undersøge tingene til bunds inden man begiver sig ud i de danske åer.

Et af de steder hvor det er muligt, eller hvor det burde være muligt, er hos Dansk Kano- og Kajakforbund. På deres hjemmeside har de et menupunkt som hedder Hvor må du ro - hvornår. Desværre er mange af informationerne også her upræcise. Det er tydeligt at det ikke har særlig høj prioritet hos forbundet at holde denne side opdateret. Nogle af informationerne stammer helt tilbage fra tiden før amterne blev nedlagt - det var 31/12 2006. Problemet er at det efter kommunalreformen er blevet meget mere besværligt at finde informationerne, fordi ansvaret for de danske vandløb nu er delt ud på meget mindre enheder, nemlig de nuværende kommuner. Men til Dansk Kano- og Kajakforbunds ros skal dog siges at rigtig meget er blevet opdateret, så deres hjemmeside er et godt sted at starte, hvis man vil have informationer om forbud og begrænsninger i ro-mulighederne.

Bogen er, jeg var lige ved at skrive heldigvis, udsolgt fra forlaget.
Den kan selvfølgelig lånes via Bibliotek.dk, hvis man alligevel lige vil kigge den igennem.

2 kommentarer:

Bent. sagde ...

Hvis du ser i Povl Eskild Pedersens blog. Han har sejlet Storåen et par gange.
Godt nytår Helge og god tur.
MVH.Bent.
Ps, Ved du hvorfor han ikke har skrevet siden 07,?
Bent.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Bent

Hvis jeg ikke husker helt forkert, beskrev han også adskillige forhindringer undervejs på Storeå - men det er længe siden jeg læste det, så det kan være jeg husker forkert. Men det er da værd at læse igennem igen hvis turen går den vej.

Jeg ved ikke hvorfor Povl Eskild er holdt op med at blogge - men det er lidt ærgerligt...

Du syntes måske også om: