torsdag den 8. november 2007

Kanalrundfart

Foto: Morgenstemning i Kolind inden afgang. Taget med natfoto-indstillingen på kameraet.

>> Flere foto

Jeg må indrømme at det er med meget røde ører jeg skriver dette indlæg. Faktisk overvejede jeg helt at lade være med at offentliggøre det, men jeg gør det nu alligevel, for at andre ikke begår den dumhed som jeg har begået.

Jeg har været ude at ro på kanalerne omkring det gamle Kolindsund på Djursland, hvilket bestemt ikke er tilladt. Jeg var overbevist om at jeg var på sikker grund, for jeg havde læst i et dokument på Mariager Fjord Kajakklubs hjemmeside, at det var i orden at ro på både nord- og sydkanalen. Desuden er kanalerne omtalt som et turforslag i bogen »På kanotur med børn« som jeg lige har læst. Men jeg var ikke på sikker grund, nærmere ude på dybt vand. Faktisk er begge kanaler totalfredede og al sejlads er helt forbudt - det fik jeg forklaret et par gange på den sidste del af turen, af nogle lystfiskere - i forskellige grader af ophidset tilstand. Jeg fik det verificeret efter hjemkomsten ved et telefonopkald til turistforeningen i Grenå. Desværre er fejlen også at finde på turistforeningens egen hjemmeside - her står nævnt at det er muligt at ro kano med udgangspunkt i Kolind - det håber jeg at de får rettet meget snart.

Den eneste sted det er tilladt at ro er fra havet og op til Enslevgård - en tur på kun 5,3 km, som det ikke kan betale sig at køre efter - den del er ret kedelig.

Alt dette var jeg lykkeligt uvidende om da jeg stod op torsdag morgen kl. 5:00 for at læsse bilen med kajak og grej. Jeg var så fremme ved Kolind så jeg kunne starte turen kvart i syv, ca en time inden solen står op. Jeg beslutter mig for at starte turen med sydkanalen da det er den længste del af turen. Jeg har læst turen i kanalerne beskrevet som »en bred afvandingsgrøft« - en lidet flatterende beskrivelse som jeg egentlig godt kunne nikke genkendende til på det første lange stykke. Her rejste digerne sig højt på begge sider.

Men heldigvis fortsætter det ikke sådan. Der er selvfølgelig diger hele vejen rundt ind til det inddæmmede stykke, men kun få steder på begge sider. Faktisk ville Kolindsund have været en af Danmarks største søer med 25 km² - hvis den altså ikke var blevet afvandet i 1870'erne. I dag arbejder foreningen Kolindsunds Venner på at få genetableret søen i sin oprindelige form - lad os håbe de får held med deres forehavende.

Også her i disse kanaler holder isfuglen til, jeg så den et par gange - både på syd- og nordkanalen. Desuden så jeg for første gang vandstæren - en lidt undseelig fugl som jeg mærkeligt nok ikke tidligere har mødt (eller opdaget). Men den mest besynderlige fugl jeg så var nu alligevel en mandarinand (han) som jeg så helt inde ved Grenå. Jeg gjorde store øjne da jeg fik øje på den, med dens fremmedartede og meget spraglede fjerdragt. Jeg har den ikke i nogle af mine fuglebøger, men fandt den til sidst på nettet. Der ærgrer mig lidt at jeg ikke lige tog et billede af den, men jeg troede ærlig talt at det bare var en eller anden fremmed fugl som var undsluppet en zoologisk have eller lignende.

Turen var meget flottere end jeg havde forventet og specielt formiddagen med godt vejr var rigtig god. Turen ned gennem Grenå by var nu også meget sjov. Men eftermiddagen med regn og (forståeligt) sure lystfiskere var ikke så sjov. Turen er for øvrigt roet i ét stræk, bortset fra en kort tissepause - der er faktisk ikke rigtigt nogle steder hvor man kan komme på land. Så jeg bare sad i kajakken og spiste og fik lidt kaffe.

Vejr: Lidt vind, sol og skyfrit skiftende til overskyet og regn

Distance: 53,0 km

Fugle: Skarv, fiskehejre, gråand, grågås, vandstær, gærdesmutte, mandarinand, skovskade, husskade, stormmåge, sølvmåge, blishøne, krage, fasan, solsort, musvit, isfugl, gøg

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: