fredag den 1. august 2008

Garmin eTrex Legend HCx

Efter at min tredje udgave af Garmin Forerunner 101 brød sammen var jeg simpelthen så træt af den model at jeg ville have en anden. Egentlig opfyldte 101’en nogenlunde mit behov, men det var for træls at den reelt ikke var vandtæt.

De krav jeg havde til en ny GPS var at den helst skulle kunne vise distance, hastighed, klokkeslæt og forbrugt tid, i et og samme vindue. Desuden skulle den være batteridrevet (med mere end 10 timers drift), der skulle være mulighed for at kommunikere med en PC og den skulle være ordentligt vandtæt. Desuden skulle prisen holdes under kr. 2000, det var hvad jeg maksimalt havde til dette projekt. Jeg endte med at kikke på Garmins modeller eTrex H, eTrex Venture HC og eTrex Legend HCx. Efter at have læst om de forskellige modeller og fået gode råd på Havkajakroernes debatforum, endte jeg med at købe en Garmin eTrex Legend HCx hos SpejderSport for kr. 1499,-.

Ekspedienten hos SpejderSport kunne dog ikke oplyse mig om det var muligt at opsætte GPS’en så den kunne vise de skærmbilleder jeg havde brug for, men hvis den ikke kunne opfylde mine behov måtte jeg komme tilbage med den og få pengene tilbage. Jeg skulle bare lade være med at bryde plomben til PC-softwaren. Det var sådan set fair nok.

Så her i min kajakløse familie-sommerferie havde jeg rig mulighed for at få den afprøvet - kun på landjorden ganske vist! Der gik lige et stykke tid inden det gik op for mig at det ikke var i stopursfunktionen jeg kunne finde det som jeg havde brug for. Efter at have anvendt Garmin Forerunner 101 som jo bare er et meget avanceret stopur, troede jeg det var her guldkornene var gemt. Men det er under Trip computer og Kompas de informationer jeg skal bruge ligger.

Legend HCx er opbygget med en række Hovedsider, der er fire valgt som standard, men man kan tilføje og fjerne sider som man har lyst. De sider som man så vælger som Hovedsider kan der hurtigt bladres mellem via en knap på siden, på den måde er det let at nå de sider man anvender mest. Det er sikkert forskelligt fra person til person hvordan man ønsker denne opsætning. Dem jeg kommer til at bruge mest er nok Kompas og Trip computer.

Kompas siden (foto til venstre) er det muligt at vælge at der skal vises fire felter over kompasset. Her har jeg så valgt de fire som jeg fra starten stillede som krav at GPS’en skulle kunne vise. Men jeg tror at det bliver Trip computer siden (foto til højre) jeg kommer til at anvende mest. Her er der i standardindstillingen otte felter, som alle kan ændres til at vise det man ønsker - og der er ikke mindre end 34 forskellige informationer at vælge imellem! En anden mulighed er at få en side med kun tre felter. Disse er så til gengæld meget store. Her har jeg valgt at få vist Trip tæller, Fart og Klokkeslæt. I nogle situationer vil jeg måske vælge Tid i bevægelse i det sidste felt i stedet for Klokkeslæt.

Jeg tror ikke at jeg kommer til at bruge kortfunktionen særligt meget, det medfølgende kort er simpelthen for dårligt og det er desværre ikke muligt at tilkøbe topografiske kort over Danmark. Det kan være at det ender med at jeg køber et søkort over de indre danske farvande i stedet for.

En ting ved HCx’en jeg bliver rigtig glad for er den lynhurtige adgang til at markere et waypoint. Uanset på hvilken af dine Hovedsider du er på, er det blot at trykke på frontens joystick for at få Waypoint siden frem. Et tryk mere og punktet er markeret - herefter vender du tilbage til den tidligere side igen. Det er genialt. På Forerunner 101 skulle jeg igennem adskillige menuer før et punkt var markeret og så skulle jeg tilbage gennem de samme menuer igen. En anden detalje jeg tror jeg kommer til at bruge en del er muligheden for at se på opgangs- og nedgangstider for både sol og måne, ligesom månefaser er illustreret grafisk.

En ting som jeg lige kort har leget lidt med er muligheden for at lave spor, som det hedder. Det vil sige at ens tur bliver registreret på kortet og så senere kan overføres til PC’en. Det kan så selvfølgelig ses på det medfølgende (elendige) kort, men det kan også overføres til GoogleEarth og vises her - se det var straks meget mere anvendeligt! Men jeg kan se på nettet at mange GPS brugere omtaler et program som hedder OziExplorer som skulle være væsentligt bedre end det medfølgende Garmin MapSource. Det skal jeg lige have undersøgt.

I kassen med GPS’en lå også et USB kabel for PC tilslutning, men om det altid følger med modellen er jeg lidt i tvivl om. På posen stod nemlig at det var et bonuskabel - så det er da værd at tjekke inden man køber, kablet er vist ikke helt billigt i løs vægt. En ting som desværre ikke følger med er et MicroSD kort, som der ellers er plads til. Men jeg har bestilt et 2 MB kort på nettet hos Getmore.dk for kun kr. 95,00. 2 MB er det største kort som denne model kan bruge.

Når jeg kigger i Hovedmenuen kan jeg se at GPS’en kan mange, mange andre ting. Så der er noget at lege med et godt stykke tid endnu. Nu glæder jeg mig til at komme på vandet og prøve den i praksis.

Forerunnerens skæbne
Den netop skrottede Garmin Forerunner 101 var egentlig et ret billigt bekendtskab. Jeg købte den som tilbudsvare på Coop’s Nettorvet i starten af august 2006 for kr. 650, så vidt jeg husker. Allerede inden der var gået to måneder var den i stykker og måtte sendes ind til Garmin for at blive repareret. Efter en god måneds ventetid fik jeg en ny i stedet. Denne 2. version holdt noget længere, nemlig ca. syv måneder. Tilbage til butikken, endnu en tur omkring Garmin og endnu engang en spritny GPS udleveret efter ca. en måned. Og hver gang fik jeg udleveret ny kvittering og nyt garantibevis!

Da den tredje og sidste så gik i stykker for nogle uger siden (den holdt hele 11 måneder) var modellen udgået hos Garmin, men jeg blev tilbudt at få pengene tilbage. Jeg fik kr. 750,00 tilbage - det var det beløb som stod på den nyeste kvittering. Så jeg har sådan set fået 100 kr. for at have en Garmin Forerunner 101 i to år - det er sgu da meget godt.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Helge,

Interessant indlæg. Jeg har en Garmin Forerunner 201 som vel er 2 år gammel nu. Jeg har brugt den de sidste par måneder på mine kajakture. Jeg er egenligt ganske glad for den og indtil videre holder den tæt. Men jeg er nu ret interesseret i sådan en Garmin som du har købt der, så jeg følger spændt dine erfaringer med den.
mvh
Per

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Per
Jeg har hørt at folk som bruger Forerunnermodellerne på vandet, fuger dem med silikone eller epoxyfuge rundt langs glasset og i de små lydhuller på bagsiden. Selv satte jeg blot gaffatape over lydhullerne - men det havde måske været en god ide at fuge den.

Jeg er også selv spændt på at lære HCx'eren bedre at kende.

Pouls kajakblog sagde ...

Den skal du nok blive glad for, selv om kortet (og jeg har endda købt Mapsource kortet) ikke er så godt - der er fx ikke øer uden veje på det. Jeg har gjort det at jeg har lagt waypoints ind - koordinaterne får jeg via "Det levende Danmarkskort" - over landingspladser, lejrpladser, ø-spidser mm. Så kan jeg altid få en kurs og en afstand -og på kompasvisningen kan jeg ved længere kryds se om der er afdrift i forhold til kursen.

Det er meget sjældent at jeg sidder og kigger på GPS'en mens jeg ror, men ved pauser og efter turene er det sjovt for mig og mine romakkere at se hvor vi har været - og hvor langt vi har roet.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul
Så vil jeg vil da tænke mig grundigt om hvis jeg skal købe et andet kort til den. Det kan være at Garmins søkort "BlueChart", det over indre danske farvande er en bedre løsning - det koster bare kr. 1499,-. Det er det samme som jeg gav for GPS'en!

Inden jeg kaster mig over sådan en investering skal jeg altså lige undersøge om der er nogel gode ting ved programmet OziExplorer som jeg nævnte i indlægget.

Kjeld sagde ...

Hej Helge
Jeg har lige købt en Garmin eTrex Legend HCx. Syntes at størrelse, funktioner og pris passer meget godt til mit behov.

Mht. kort er der åbenbart forskellige muligheder for selv at lave topografiske kort. Det vil være overkommeligt hvis man kun gør det for ens eget sejlfarvand. Følg dette link: http://www.postha.dk/.

En anden måske gammel nyhed, så kan man hente det spor som Garmin GPS'en har lavet, ind på Google Earth. Vælg Tools/GPS fra Google Earth. GPS'en skal være tilsluttet PC'en. Jeg bruger version 5.0.11337.1968 (beta)af Google Earth. Det synes jeg er ret fikst, også som Geocacher.

Hilsen Kjeld

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Kjeld
Tillykke med GPSen, den tror jeg du bliver rigtig glad for - det er jeg i hvert tilfælde. Husk dog ALTID at checke om gummidækslet over forbindelsesstikket til PCen er ordentligt lukket inden du går på vandet. Mit var en smule åbent en gang, men der skete heldigvis ikke noget inden jeg opdagede det.

Dit link til kort man selv kan lave ser ganske spændende ud - det må jeg have kikket på en dag.

Tricket med GoogleEarth kender jeg godt, men endnu bedre kan man også få det over i GoogleMaps - så det bliver tilgængeligt som alm. link på internettet. Poul har en udmærket beskrivelse nederst i dette indlæg på hans blog: http://poulskajakblog.blogspot.com/2009/02/en-ommer.html

Venlig hilsen Helge

Du syntes måske også om: