fredag den 17. oktober 2008

Morgentur ved Emborg Bro

Foto: Fugletårnet i Mossøs nordvestlige hjørne i den tidlige efterårsmorgensol.

>> Flere foto

Så fik jeg langt om længe tid og overskud til at ro kajak igen. Det er faktisk mere end tre måneder siden min sidste tur. Sagen er at jeg har fået nyt job og det har virkelig tæret på kræfterne, så jeg bliver nødt til at skrue voldsomt ned på mit ambitionsniveau med hensyn til roningen. Det bliver ikke til så mange km i år og det bliver også til meget færre rodage end tidligere - det er lidt ærgerligt, men det er sådan virkeligheden er!

Men endelig på vandet igen og det var fedt! Jeg havde ikke så lang tid til min rådighed denne fredag, der var efterårsferieprogram med familien om eftermiddagen. Jeg satte i vandet lidt før solopgang ved Emborg Bro hvor jeg ofte før har roet. Der var nu lidt koldt her i skumringen. Der var rigeligt med lys til at orientere sig da det var skyfrit og en stor »næsten fuldmåne« som gav et flot mælkehvidt lys. Det blev nu hurtigt fortrængt af det tiltagende gul-orange morgensollys.

Jeg startede med at ro ned i Mossø, for jeg ville ned og se om det var muligt at komme i land ved det fugletårn som står i søens nordvestlige hjørne og hvis landgang var muligt også gå en tur op og kikke på den primitive lejrplads som ligger et stykke nord for tårnet. Jeg måtte dog konstatere at det ikke var muligt at komme i land pga. rørskoven langs hele kysten.

Derefter var jeg lige et smut ovre omkring Klostermølle for at høre brølet fra vandet ved den gamle mølle inden turen gik nordover ad Gudenåen igen. Overalt var der smukke efterårsfarver: mørkegrønt, gult, rødt og brunt - det er lige før denne årstid er den jeg holder mest af. Den eneste farve som skiller sig lidt ud er den funklende metalliske blå farve på oversiden af isfuglen som jeg ser rigtig mange gang på denne tur. Alle steder på turen (bortset fra ude på selve Mossø) dukker den op. Det bliver til mere en 15 gange den dukker op. I starten lavede jeg waypoints på GPSen som jeg plejer, men det droppede jeg hurtigt igen. Jeg plejer at plotte koordinater og dato ind på mit elektroniske kort for at få et overblik over hvor jeg møder denne bemærkelsesværdige fugl.

Da jeg ror op ad Salten Å har solen fået så megen magt at en flot dis begynder at stige op fra åen. Da jeg ror under broen hen over åen får jeg taget et rigtig smukt billede af den til min samling af broer jeg har roet under.

Det blev ikke til så mange km, men alt i alt en rigtig dejlig efterårstur. Turen gav heldigvis blod på tanden til flere ture.

Vejr:
Let vind, fladt vand, høj sol, koldt

Distance: 15,6 km

Fugle: Skarv, isfugl, fjordterne, fiskehejre, knopsvane, toppet lappedykker, blishøne, gråand, husskade, krage, solsort, blåmejse, rødhals

8 kommentarer:

Tommy Mikkelsen sagde ...

Hej Helge,

godt at have dig "tilbage" :). Kender godt det med at hverdagen får overtaget. Har selv haft en lang "blogger" pause, men er kommet igang igen.

Hold fast.

Pouls kajakblog sagde ...

Hej Helge

Også velkommen tilbage herfra. Har selv skiftet job efter sommerferien, så jeg kan godt følge dig.

Vi ser også isfugl ved Næstved. Kender du historien om dens flotte farver? En rokammerat fortalte den en dag vi så den flotte fugl.

"En ræv voldte fuglene mange problemer, så en dag holdt fuglene møde for at finde ud af om de kunne gøre noget. De satte isfuglen til at holde vagt, fordi den var den mest kedelige fugl at se på, så de håbede at ræven overså den. Da mødet var i gang larmede isfuglen pludselig op. den havde set ræven snige sig frem mod mødet. Ræven var sur over at være blevet opdaget og angreb isfuglen. De andre fugle kom dog hurtigt til og fik i fællesskab jaget ræven bort. Isfuglen var slemt medtaget og havde mistet næsten alle sine fjer. Fordi den havde været så tapper og advaret alle, gav alle de flotteste fugle isfuglen deres flotteste fjer."

Og derfor kan vi nyde den flotte fugle

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Tommy og Poul
Tak for supporten. Det luner...

Da jeg var ved helt at lukke bloggen ned, var det faktisk de forbavsende mange emails som fik mig til at skifte mening og lade bloggen stå åben.

Nu er det heldigvis ved at være mere »normale« tilstande igen, selv om jeg må se i øjnene at der er mindre tid til kajakroning end tidligere. Men det tror jeg godt jeg kan leve med - det er jo fedt at ro, selv om det så ikke bliver så tit som jeg gerne vil.

Og Poul - tak for den sjove historie om isfuglen. Den kendte jeg faktisk ikke.

Bent. sagde ...

Hej Helge, Det med at lukke bloggen,det må du bestemt ikke,vi sejler næsten de samme steder, men ser nok ikke det samme, så det er spændende at læse hvad du har set, så må jeg jo se efter det næste gang.
Din blog giver jo også gode ider til steder at sejle.
Så velkommen på vandet også her fra.
MVH. Bent.
Ps.Har du set Horsensfjord Havkajaknet.
Bent.

Anonym sagde ...

Hej
Rart at se der stadig er liv i bloggen.
/Jan

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Bent og Jan
Jeg skal nok lade bloggen stå åben, selv om jeg ikke får skrevet så mange indlæg som tidligere. Men det er da rart at nogen kan bruge mine skriblerier til noget.

Til Bent - jeg har lagt mærke til Horsensfjord Havkajaknet og syntes det er et godt initiativ, men jeg kan egentlig bedst li’ at ro alene.

Anonym sagde ...

Hej Helge
Var bange for du var forsvundet ;o)
Har savnet dine dejlige turbeskrivelser..
Faldt forøvrigt over Kajakmagasinet - flot artikel og rigtig gode billeder :o)
Jeg selv bruger vinteren på at bygge en kajak, projektet kan følges min blog..
Henrik Rasmussen

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Henrik
Det var også tæt på at jeg helt havde droppet bloggen, men sådan gik det heldigvis ikke.

Jeg har desværre ikke selv set det nr. af Kajakmagasinet du omtaler - det skal jeg lige have fingrene i - redaktøren lovede ellers at sende det til mig når det udkom...

Jeg har set dit spændende byggeprojekt på din blog - det er ikke noget jeg har mod på eller tålmodighed til at starte på, men held og lykke med det.

Måske kan jeg finde på at snitte en grønlandsk åre - det er nok det vildeste jeg kan drive det til!

Du syntes måske også om: