tirsdag den 23. december 2008

Fra Hellerup til Nice i kajak

Peter Jerndorff-Jessen - 3000 Kilometer i Kajak
Konrad Jørgensens Bogtrykkeri, 1938 - 62 sider


Hvis du mangler lidt sjov kajaklæsning her i højtiden er denne lille bog en oplagt mulighed.

Her er der virkelig tale om en fortælling fra en af kajakroningens pionerer. Peter Jerndorff-Jessen tog den 5. juni 1932 af sted fra Hellerup Havn for at ro de ca. 3000 km ned gennem Europas floder, søer og kanaler til Nice. Han ankom på et ikke nærmere angivet tidspunkt i oktober måned.

Bogen er let læst og rummer en del sjove beretninger fra turen. Det er ikke en traditionel kajakbog, der er ikke meget fokus på udstyr, teknik og andet vi er vant til, det er egentligt mere en klassisk europæisk dannelsesrejse. Men der er skam en del dramatiske fortællinger om episoder som kunne have sat en stopper for hele projektet. Det er fx ikke helt let at ro gennem Rotterdams industrihavn i en spinkel kajak. En anden bemærkelsesværdig ting, er at nogle af de steder som beskrives i bogen slet ikke eksistere længere, eller er meget anderledes. Det gælder fx den hollandske Zuider Sø, som på det tidspunkt var ved at blive drænet og en syv km lang kanal, »Canal du Rove«, som går gennem et bjerg lige uden for Marseille - den styrtede sammen i 1963.

Kajakken, var et skelet af lærketræ betrukket med grønmalet sejldug - og den klarede hele turen. Udstyret han medbragte var ret sparsomt: en reservepagaj, sprayskirt af vandtæt sejldug, redningsvest, dunsovepose, underlag af svampegummi, benzinprimus, kasserolle, fotografiapparat og vigtige papirer i vandtætte poser. Bemærk at han tog af sted uden telt.

Sproget i bogen bærer tydeligt præg af at være fra en svunden tid - det er i sig selv en del af charmen ved at læse bogen. Jeg syntes det var ret morsomt at læse bogen.

Da bogen desværre er umulig at opdrive (også antikvarisk, jeg har forsøgt) er den eneste mulighed at låne bogen på Bibliotek.dk, hvor der stadig findes fire eksemplarer. Det er egentlig imponerende for en lille pamflet med 70 år på bagen.

Jeg har lavet et kort i Google Maps så du kan følge hans tur ned gennem Europa. (1)

(1) Det er kun ned til Paris at selve ruten er tegnet op. Det viste sig at Google Maps ikke er gearet til at redigere så mange punkter som jeg var nødt til at lave. På resten af ruten er det kun fikspunkter som er markeret - desværre.

2 kommentarer:

Aksel Steen Christensen sagde ...

Det er sjov og underholdende læsning...hvor finder du det...!!

Mvh Axel

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Axel
Det er nok en kombination af for meget fritid og for meget internet...

Nej, spøg til side (ingen har da for neget fritid!), jeg faldt tilfældigt over den på Bibliotek.dk, da jeg søgte efter noget andet. Det er såmænd den simple forklaring.

Du syntes måske også om: