tirsdag den 6. april 2010

Endnu et besøg på Vejle Fjord

Beton - gråt i gråt......men også smukt orange træ havde Vejle Fjord at byde på.


>> Flere foto

Efter at have pjasket rundt i kendt farvand hele vinteren syntes jeg efterhånden det var ved at være tid for at få noget nyt vand under kajakken. Jeg valgte at tage en tur ned i Vejle Fjord for at ro lidt af den sydlige kyst.

Jeg stod nogenlunde tidligt op og havde så hele huset for mig selv. Fik i fred og ro pakket de sidste ting sammen og kom så endelig ud på landevejen. Her var jeg så overhovedet ikke alene og der var ingen fred og ro - jeg var selvfølgelig ramlet lige ind i myldre-trafikken. Stressede folk på vej til arbejde - kofanger ved kofanger. Jeg holdt dog ikke stille på noget tidspunkt - det er trods alt ikke Storkøbenhavn det her, det er bare Jylland. Hvor er jeg glad for at min arbejdsplads kun ligger knap tre kilometer væk, så jeg kan tage cyklen på arbejde og køre gennem skoven og en af Danmarks smukkeste alléer.

Nå - men efter denne 50 minutters biltur, gennem det adrenalin-helvede som er mange danskeres hverdag, var jeg nede ved Vejle Fjord hvor jeg havde planlagt at starte. Helt inderst i fjorden havde jeg på Google StreetView set at der var nogle enkelte parkeringspladser helt ned til vandet. Umiddelbar så det ud til at der var en lille strand lige på den anden side. Det var der heldigvis også. Jeg vil dog ikke anbefale stedet til andre for der var ikke sand - det var mudder. På vej tilbage opdagede jeg at der er et bedre isætningssted lidt længere henne, hvor kajakken kan bæres helt ned til vandet via en stensætning. Hellere det end mudder. De samme parkeringspladser kan sagtens bruges, der er ikke så langt at bære kajakken.

Lige på dette sted må man sige at Vejlefjordbroen er ret dominerende i landskabet, men det gav da en bro mere til samlingen. Uden at jeg ved præcist hvor høj Vejlefjordbroen er, kan jeg med sikkerhed sige at det er den højeste jeg til dato har roet under. Lige da jeg er kommet under broen bliver jeg overhalet af en flok morgenduelige roere inde fra Vejle Roklub - de var af sted med fire fartøjer. En enkelt firer med styrmand og resten toere med styrmand. Fine gamle træbåde som skød en lidt højere fart end min kajak. De var nu også ude på en lidt kortere distance end den jeg havde planlagt, de vendte om ude ved Andkær Vig. Jeg fortsætter dog forbi Holsterhage, for dagens mål er at komme ned og se Hvidbjerg. Jeg havde måbende betragtet denne mærkelige hvide plet fra fjordens nordlige kyst på en tidligere tur.

Da jeg ror ned forbi Hvidbjerg er der endnu ikke helt gået tre timer, så jeg fortsætter ned til byen Høl inden jeg vender om. Da jeg går på land for en pause ved Hvidbjerg har jeg roet 18,4 km - det var dejligt at få strakt benene og få lidt at spise. Bagefter var jeg lidt rundt i området for at tage nogle billeder - desværre var vejret ret diset. Det er lidt specielt med sådan en stor hvid klit midt i Østjylland - faktisk er dette tilbageværende hvide »bjerg« det sidste af flere på stedet. Tilbage i 1800-tallet var der en del flere ved siden af hinanden, men de voksede til og blev bebygget i løbet af 1900-tallet. Denne oplysning og mange andre interessante ting kan læses i et par bøger der er udgivet om Hvidbjerg-området. Begge bøger er udsolgt, men ligger i stedet til fri download på nettet: Hvidbjerg - Historien om perlen ved Vejle Fjord (1992) og Hvidbjerg - et andet Skagen (1994). Begge indeholder mange sjove anekdoter og spændende historisk materiale.

Noget om området som ikke står i ovennævnte bøger, men som jeg erfarede, er at der faktisk er en del harer i området - i hvert fald her udenfor turistsæsonen. Det er så desværre også uden for sæsonen at det ellers fine offentlige toilet er aflåst - det var skide ærgerligt. Det var også her lige bag det sted hvor jeg sad og spiste min frokost jeg opdagede det flotte nærmest orangefarvede træ som var fældet for nylig. Jeg er faktisk ikke klar over hvilken type træ det er - men det var rigtig flot. Jeg vil prøve at spørge min gode ven Søren en gang ved lejlighed - han ved det med sikkerhed.

Efter en lille times pause er jeg klar til hjemturen og igen får jeg kigget en del på naturen og det mere eller mindre kønne byggeri der er helt ud til kysten. Jeg tør slet ikke gætte på priserne på noget af det som ligger her hen langs sydkysten. Nogle enkelte af husene har helt sikkert mere end 100 år på bagen og falder ganske naturligt ind, mens andre ser underligt tresser-agtige ud, med deres tre etages fuld glasfacade og et James-Bond-agtige forfald. Specielt et af disse huse ligner et sted hvor der kan have været nogle fede coctail-parties på terassen i 1969. Nu ligner det et glemt, slidt og indeklemt byggeri. Tankerne får sgu frit løb i sådan en kajak!

Da jeg er kommet tilbage til Vejle igen slår jeg lige et smut op i Vejle Å. På et kort stræk ligger der en del broer som jeg godt lige vil have ind i samlingen. Det blev til syv stykker, plus selvfølgelig Vejlefjordbroen. Et par gange langs åen fik jeg øje på den lille gærdesmutte som jeg ikke er stødt på tidligere. På det første stykke af åen virker det virkelig som om hele byen vender ryggen til dette vandløb, men det billede ændrer sig en smule når man kommer ind omkring centrum. Her er der flere steder, blandt andet ved Sønderbro, åbnet op mod vandet med store trapper som indbyder til udendørs by-liv om sommeren - dejligt at se.

Inden jeg gik på land igen så jeg lige dagens eneste kajak, en turkajak - sikkert en fra Vejle Kajakklub. Så blev fjorden ad besejlet af to kajakker denne dejlige aprildag.

Vejr: Svag til let vind, fladt vand, overskyet men lidt sol

Distance: 38,7 km

Fugle: Skarv, knopsvane, toppet skallesluger, solsort, skade, gråand, gravand, stormmåge, fjordterne, hvid vipstjært, gærdesmutte

2 kommentarer:

Pouls kajakblog sagde ...

Flot bro - den pynter i enhver samling. Jeg må se at køre - eller måske ro - til Korsør og snuppe den lille bro der ligger der.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul

Ja, du må hellere ud efter nogle flere broer. Jeg har et par steder mere i kikkerten som vil give rigtig god høst! Jeg er kun 8 broer efter dig lige i øjeblikket...

Den ved Korsør du nævner er den som ligger ved Korsør Nor går jeg ud fra ;-)

http://kortlink.dk/KORSØR/7nk7

Venlig hilsen Helge

Du syntes måske også om: