torsdag den 30. august 2007

Havkajak af Jakob Hertz

Jakob Hertz - Havkajak
Atelier, 2005 - 82 sider

Denne bog er en af de mest omfattende og seriøse bøger om havkajak skrevet på dansk. Her er en meget grundig gennemgang af kajakken, forskellige typer og materialer, hvad formen betyder for egenskaberne, hvordan justere man kajakken til individuelle behov og meget mere. Det glæder mig selvfølgelig også at Jakob Hertz er varm fortaler for plastkajakker og er tilhænger af ror. Det får jo ikke en som mig til at syntes dårligere om bogen...

Den samme grundig behandling får pagajen efterfølgende, selv om det undrer mig at delbare pagajer overhovedet ikke nævnes. Der er jo efterhånden mange som bruger dem eller som i det mindste har én som reservepagaj på bagdækket - men nej, ikke omtalt med et ord. Jeg vil jo mene at når talen falder på delbare pagajer, er det uhyre vigtigt hvordan samlingen er og fungere. Det burde have været med. Den grønlandske pagaj forbigåes forresten også i tavshed. Men bortset fra disse småting, kommer han rigtig godt rundt om fordele og ulemperne ved forskellige typer. Med hensyn til skivning skriver han at tendensen går mod stadig mindre skivning af bladene og at det i dag er almindeligt med 45° eller mindre. Gad vide om jeg med min 0° skivning er i spidsen for en ny trend (det tror jeg dog næppe).

Bogen har desuden et rigtig grundigt afsnit om robeklædning, både til begynderen, den viderekomne og til vinterroning. Jeg kan rigtig godt lide at han giver plads for at man bruger det udstyr som passer til ens behov og evner. Der er ikke nødvendigvis noget som er godt eller dårligt - man skal bare vælge der rigtige, altså det som modsvarer ens behov.

Den samme grundigt gennemgang får sikkerhedsudstyret, hvor fordele og ulemper omtales hvor disse er tilstede.

De tre afsnit om teknik: basis teknik, sikkerhed og entringer og avancerede teknikker er rigtig gode. Teksten er de fleste steder letlæst og letforstået. Teknikafsnittene er illustreret med de bedste billeder jeg endnu har set til at illustrere teknikkerne. Det er virkelig godt. Der er meget at hente her for mig, ved at sammenholde teksterne med billederne. Disse afsnit fylder 30 sider af bogen - det er en flot prioritering.

Bogen sluttes af med nogle mindre afsnit om roning i bølger og surf, ture og turforslag og lidt om transport.

Denne bog er en fornøjelse at læse og er gennem hele bogen illustreret med flotte fotos som hænger fornuftigt sammen med det tekstmæssige indhold. Hvis du kun skal købe én kajakbog så køb denne. Det eneste som skæmmer bogen er at alle henvisninger til andre sider i bogen står som (se side xxx) - sidetallene er ikke sat ind - der må sidde en grafiker eller en korrekturlæser et eller andet sted med røde ører!

Bogen er stadig i handelen og kan købes for kr. 199,95. På BogGuide.dk står at et nyt oplag er under forberedelse - mon så ikke de får rettet de manglende henvisninger?

onsdag den 29. august 2007

Kort

Når jeg skal ro et nyt sted har jeg næsten altid et kort med mig. Jeg bruger faktisk aldrig rigtige søkort, men altid almindelige kort. Jeg har prøvet at låne søkort som dækker mine daglige rovande, men for mig er der ikke rigtig nogle informationer som er relevante.

Jeg har »Det levende Danmarkskort« på min computer i en ældre version fra 2001. Det gode ved denne version er at målstoksforholdet kan gå helt ned til 1:50.000, det mener jeg ikke de nyere kort har. Jeg har haft et par nyere udgaver hjemme fra mit lokale bibliotek, hvor det bedste kort var i 1:100.000.

På kortet markere jeg de ting og steder som jeg kan får brug for på turen som fx gode landgangssteder, seværdigheder, primitive overnatningssteder og campingpladser ned til vandet, med den kortnålsfunkiton som er indbygget, så de er med på kortet.

De kortudsnit som jeg skal bruge gemmer jeg som en BMP-fil (eneste mulighed!) på harddisken og importere dem i et grafisk program der hedder QuarkXPress. Her har jeg selv lavet en linial i det rigtige målestoksforhold. Desuden får alle kort et unikt nr. som det sikkert kun er mig der fatter! Men som gør det let for mig at arkivere dem. I det program jeg henter kortene ind i, forstørrer jeg det yderligere 160%, for at få et målestoksforhold på 1:31.500. Så er det let at aflæse når det ligger i kajakken.

Efterfølgende printer jeg så kortet eller kortene ud i høj opløsning på 150g mat fotopapir i A4 størrelse. Disse kort skærer jeg ca. 5 mm af hele vejen rundt for at lamineringen får bedre fat hele vejen rundt; dvs ca 10 mm plast inden papirkortet starter. Hvis man laminere det rene A4 ark kan den tynde kant godt gå op - og et kort fra en blækprinter som får vand er ikke meget værd!

Kort som jeg har liggende:
Fra Horsens Fjord til grænsen - med primitive lejrpladser og campingpladser og længder på diverse kryds (25 kort).
Danske fjorde: Mariager fjord (5 kort) og Horsens Fjord (5 kort).
Danske øer: Fur (1 kort) og Fanø (3 kort).
Danske åer: Kolindsund (3 kort).
Djursland rundt - fra Randers Fjords udmunding til Århus (17 kort).
Gudenåen - fra både Tørring og Skanderborg til og med Randers Fjords udmunding - med overnatning, dagrastepladser, seværdigheder, overbæringer osv. (18 kort).
Nørreå - fra Viborg til Fladbro (5 kort).
Odderkysten - fra Århus til og med Horsens Fjord (11 kort).

>> Se et eksempel på kortene - her er det Fur.

lørdag den 25. august 2007

Tour de Odderkysten

Foto: Starten af Tour de Odderkysten, i havnen lige udenfor Norsminde Fjord.

Tour de Odderkysten er et arrangement som tre lokale kajakklubber står for. Der er tre distancer man kan vælge imellem: 15 km fra Norsminde til Hou, 30 fra Hou til Sondrup Strand eller man kan vælge at ro begge på i alt 45 km. Det er Hou Kajakklub, Norsminde Kajakklub og Odder Roklub (som har en kajakafdeling) som står bag arrangementet. Det er åbent for alle erfarne kajakroere og alle bådtyper.

Man skal nogen gange passe gevaldigt på hvad man forventer, man kan blive ret skuffet. I hvert tilfælde levede dagens oplevelse slet ikke op til mine forventninger. Jeg havde naivt regnet med at en tur på 45 km fra Norsminde til Sondrup Strand i godt blæsevejr ville appellere til havkajakfolket her omkring. Men der blev jeg slemt skuffet.

Da vi skulle sætte kajakkerne i vandet ved Norsminde Kajakklub ved 8.30-tiden viste det sig at vi kun var to traditionelle havkajakker - resten var turbåde, små stumpe Tiki'er og nogle kapkajakker, langt de fleste med wingpagajer - jo ikke ligefremt et folkefærd jeg har så pokkers meget tilfælles med. Det var jo ærgerligt, men jeg regnede så med at der nok ville støde en masse havkajakker til på stranden i Hou.

Turen fra Norsminde til Hou var ikke så interessant. Den har jeg jo også roet mange gange efterhånden. Ved briefingen inden afgang fik vi at vide at det var meningen at vi skulle ro samlet som én gruppe - det var jo fint nok. Det viste sig dog hurtigt at det var de fleste fuldstændigt ligeglade med. Jeg valgte at blive tilbage og vente på den anden havkajak som deltog - hvilket lynhurtigt resulterede i at resten at gruppen var 2-3 km væk. Til min forbavselse var der ingen af de tre turledere der så meget som overvejede at vente på de sidste. Efter nogle km sagde havkajakmakkeren at det var OK at jeg lod ham ligge tilbage. Så var det jo bare af sted. Første planlagte stop var ved Odder Roklub blot syv km fra start - her valgte jeg dog at ro videre, for overhovedet at have en chance for at nå til Hou nogenlunde samtidig med kapkajakkerne. Desuden er det sjældent jeg holder pauser før efter 15-20 km.

På stranden nord for Hou var der desværre ingen havkajakker at få øje på - dvs. ingen at følges med på den videre tur. Den anden havkajak stod nemlig af i Hou. Og i øvrigt stor respekt til ham - en mand på 70 år for hvem dagens tur på 15 km var hans længste nogensinde. Godt skulderet.
På stranden i Hou oplevede jeg også at der ikke var meget andet end tåbelige bemærkninger omkring min kajak - en rigtig spændende oplevelse. »Hvad fanden - har du ikke taget borde og bænke med, det må du da have plads til«. »Min Tiki er fantastisk til at vende - jeg kunne aldrig drømme om at købe sådan en lang plastikkajak«. Tænk - jeg havde forventet en mere moden opførsel - men ak!

Så - det ene med det andet - jeg besluttede mig for starte et kvarter før de andre og så ellers ro ruten til Sondrup Strand alene.

Det blev en rigtig spændende tur med god vind. Allerede da jeg havde rundet havnen var der godt gang i bølgerne ud mod Søby Rev. Vinden var vel omkring VSV, så jeg kunne godt regne ud at det ville blive modvind stort set hele vejen. Ude ved Søby Rev var der så et kort stykke med læ og så var det ellers ud i vinden igen. Jeg overvejede kraftigt at stikke direkte over til Gylling Næs - men nu var turen planlagt til at ro ind i bugten, så den tog jeg med. Da jeg kommer over til Gyllingnæs kommer der til min store forbavselse en turbåd op bagfra - med en storgrinende roer. Han havde valgt bare at tage den lige linie fra Trillingestenen over til Næsset for lige at spare tre km. Jeg ved ikke om resten af deltagerne gjorde det samme. Det var altså så som så med at følge de udstukne beslutninger fra turlederne. Tænk hvis den samme mentalitet var gældende i en gruppe havkajakker på ekspedition!

Men for mig var anden etape jo først lige startet, så det var bare videre ned mod Kalsenakke. Her omkring Kalsenakke og specielt hen langs sydsiden af Gyllingnæs var der nogle spændende bølger på omkring en meters penge direkte ind fra siden. Her sendte jeg lige Kristina (instruktør på mit havkajakroer-kursus) en venlig tanke - hun fortalte nemlig at det er en rigtig god ide at smide pagajen ind i bølgen i den side den kommer fra - det skulle gøre det lettere at holde kajakken på ret køl. Det viste sig at være en rigtig god ide i mange af de bølger som kammede over på bagbord side - i skulderhøjde! Da jeg forlader kysten for at ro over mod Alrø Poller bliver bølgerne rigtig spændende. Der er nogle lidt større dønninger som har kraft ude fra havet i én retning og så de bølger som vinden river op på sin vej inde fra bunden af Horsens fjord. Så det var noget med at holde tungen lige i munden.

Hele turen fra Kalsenakke frem til Alrø's østkyst (omkring 10-12 km) er i konstant strid modvind. Jeg kunne mærke at selv med den styrke jeg normalt lægger i mine tag var fremdriften under det halve af hvad jeg normalt får ud af mine tag i roligt vejr. Så er det sgu ærgerligt at sidde og glo ned på sin GPS som prompte giver den aktuelle hastighed. Men til gengæld havde jeg jo mindst dobbelt så lang tid til at betragt Alrø!

Så jeg må ærligt indrømme at jeg var godt mør, da jeg endelig begyndte at drive med vinden over mod Sondrup Strand. Mens jeg fredeligt driver hen over det lave vand, over mod endemålet, lægger ikke rigtig mærke til at jeg er ved at forlade det lave område. Jeg sidder trygt og roligt med vinden ind skråt bagfra - lige indtil jeg mærker at jeg bliver løftet omkring halvanden meter op. Jeg tager lige lidt bedre fat i pagajen og kigger mig tilbage og opdager at herude hvor der er mere dybde har vinden inde fra bunden af fjorden fået rigtig godt tag i vandet. Der er fri blæst ca. 10 km hen over vandet og her ud for Sondrup Strand bliver alt vandet så presset igennem den dybe rende som hér pludselig kun er ca. 400 m bred!

Bølgerne er oppe på mindst halvanden meters højde - og det er vel at mærke ind skråt bagfra. Det er jeg ærlig talt ikke helt tryg ved, så jeg vender kajakken om i en helvedes fart (ca. lige så hurtigt som en stump Tiki - ha-ha). Og så er det ellers bare med at skovle med pagajen det bedste jeg har lært. Det er første gang jeg prøver at være så langt nede i en bølgedal at jeg ikke kan se land - men så har jeg prøvet et med. Jeg ved ikke hvor jeg fik kræfterne fra, men det må vel være adrenalinen der har givet mig det allersidste spark i røven. Jeg ror nu væk fra mit mål, men det er min eneste chance sådan som jeg vurdere situationen. Jeg kommer heldigvis helskindet over til den modsatte kyst og vender kajakken mod Sondrup Strand igen, for at ro det allersidste stykke vand på en helvedes lærerig dag. Men for pokker hvor var jeg udmattet - meget mere end da jeg havde roet min længste tur på over 60 km!

Inde ved målet sidder nogle af de andre fra turen som fortæller at de har kortet ruten af (med mindst 7 km) og roet inden om Alrø - altså båret over ved dæmningen.

Alt i alt en skidegod tur - som jeg egentlig ligeså godt kunne have roet alene og ikke som »Tour de Odderkysten« - det er i hvert tilfælde ikke et arrangement jeg agter at deltage i igen.

>> Ruterne fra Hou til Sondrup Strand

Vejr:
Hård vind, overskyet, store bølger

Distance: 42,9 km

Fugle: Edderfugl, lille kobbersneppe, skarv, sølvmåge, sildemåge, grågås, strandskade.

Ny kajakbog på vej

Foto: Henrik Bennetzen på vandet.

Op mod juletid udkommer en ny kajakbog - så er der noget til julegaveønskelisten igen i år. »Ture i havkajak« - som bogen kommer til at hedde - bliver en beskrivelse af forskellige turmuligheder i og omkring Sjælland. Det er en bog til ren inspiration med mange billeder og turforslag, det bliver de bedste rovande der bliver beskrevet. I bogen vil turene blive vurderet ift. sværhedsgrad, så der er mulighed for at finde nogle ture som passer til ens niveau.

Ifølge Henrik Bennetzen, som er forfatter på bogen, er det meningen at bogen bliver den første i en serie bøger om havkajakture. Der er noget at se frem til. Besøg også Henriks hjemmeside Havkajak Danmark - der er virkelig meget at hente på den side.

Det er faktisk allerede nu muligt at forudbestille bogen, i hvert tilfælde hos Bog&Ide - det er det eneste sted jeg har ledt.

Pris kr.: 199,95. Forlaget Atelier

>> Henrik Bennetzens hjemmeside
>> Forudbestil bogen hos Bog&Ide

torsdag den 23. august 2007

Tur til Fur

Foto: De imponerende og smukke skrænter på nordsiden af Fur.

>> Flere foto

Der er sgu langt at køre fra Odder til Fur, men nu havde jeg sat mig i hovedet at jeg altså ville op og ro rundt om Fur. Men selvfølgelig ærgerligt at næsten fire timer af en rodag går på landevejen.

Jeg har gået og luret på den i flere omgange, men droppet det fordi vejrudsigterne lovede for meget vind. Men nu sagde DMI's forudsigelse for Nordjylland 8 m/s fra NØ, så det var fint. Byvejr fra Nykøbing Mors forudsagde endog kun en middelvind på 5 m/s. Så var det jo med at komme af sted.

Jeg parkerede tæt ved færgelejet på landsiden, hvor der er rigtig meget plads til at stille sine biler - også selv om en hel klub vil af sted. Der er endda et lille isætningssted, som bliver holdt frit. Jeg tror det er til små joller - det er rigtig fint til kajakker også!

Tæt ved færgelejet holdt en lokal fra Skive kommune sin formiddagspause - han skulle da også lige ud for at se mine forberedelser og slå en sludder af. Han mente nu at der var omkring 30 km rundt om Fur og ikke 25 som var mit gæt. »Jow, der er jo lawwan' i daw, såeee pas på« sagde han grinende og fortalte om nogle unge idioter som i en speedbåd som i sommer havde terroriseret i Fur sund. Til stor irritation for de lokale - både fiskerne og lystsejlerne. Men en dag havde de overset Middelgrund! Så stod deres speedbåd sgu fast - de måtte have bud efter en lokal fisker fra Stenøre for at blive trukket fri. Det var jo en af dem der var irriterede på de unge mennesker - »Såee, det blev dyer!«

Så med en advarsel om ikke at genere de gode folk i og omkring Fur Sund lagde jeg fra land ved halv ti tiden. Jeg besluttede mig for at ro rundt om øen med uret, så ville jeg ro med bølgerne ind skråt forfra på nordsiden af øen. Desværre var der helt overskyet og ret diset i vejret så udsigten var ikke den bedste i dag. Og turen op langs vestkysten ligner også noget jeg har set før. Men jeg havde ikke roet mange km før skrænterne på nordsiden dukker op - de ses langt væk. Lille Knudshoved ligger som et lille forvarsel på det noget større Store Knudshoved som man får øje på når pynten er rundet. Den er 36 m høj - selvfølgelig er det ikke Møns Klint - men smukt er det. Det betagende syn fortsætter stort set langs hele nordsiden.

Mens jeg ror her langs nordsiden af øen viser det sig at DMI har taget helt fejl af vejret. Vinden har lagt sig fuldstændig og kan allerhøjest betegnes som en svag brise. Det er nu ikke noget jeg har tænkt at klage over.

Da nordsidens skrænter er ved at flade ud kommer jeg ud til den lange landtange Færker Odde. Her holder jeg min frokost. Udsigten er storslået, blankt vand til alle sider, Livø med den lange og besynderlige Livø Tap i disen mod nord. Det store hvide Vitskøl Kloster, et cistercienserkloster fra 1158, kan svagt og spøgelsesagtigt anes i horisonten mod øst. Et perfekt sted at spise sin frokost i fred og ro. Men det fredede sælparadis Livø Tap ligger jo ganske tæt på, så da jeg kigger op fra mit loganbrød ligger der en sæl ude i vandet og kigger på mig. Så det er frem med kikkerten - sælen bliver ved med at kredse om odden lige til jeg tager af sted igen. Han plejer måske at ligge her for at få en middagslur, i fred for konen og ungerne på Livø Tap!

Mens jeg spiser dukker en anden kajakroer op i en rød Prijon Seayak - ikke en af de helt nye modeller - den var uden frontdagsluge. Vi får os lige noget kajaksnak. Han har kajakken med i sommerhus på Fur og ville lige en tur hen langs nordkysten. Manden er fra Vejle og ror normalt i fjorden dernede. Så jeg fik lige nogle staldtips om området.

Efter frokosten går turen videre langs den sydøstlige side af Fur. Tilbage ved færgelejet viser GPS'en kun 23,5 km. Lidt kortere end jeg havde troet. Da jeg har tid tilbage, ror jeg en lille tur ned langs kysten og retur.

Turen rundt Fur kan varmt anbefales, hvis vejret ikke havde været så diset ville det have været uovertruffet. Men hvis det er fuglekik man er ude efter er der ikke meget at komme efter. Skarv, måger og svaler var det eneste jeg så på turen rundt.

Vejr: Næsten ingen vind, overskyet, diset og lummert, ingen nævneværdige buler på vandet.

Distance: 30,1 km

Fugle: Skarv, sølvmåge, stormmåge, sildemåge, digesvale, vibe, fiskehejre

onsdag den 22. august 2007

KajakBloggen.dk

Jeg har købt domænenavnet kajakbloggen.dk. Bloggen bliver ved med at ligge hos Blogger, men det er nemmere at forklare navnet til folk og det er lettere at huske. Foreløbig er domænet blot en viderestilling til den samme side som før.

Jeg skal lige have undersøgt om det er muligt at flytte data over på mit eget site, men jeg mener at Blogger har lavet nogle begrænsninger så man kun kan køre med deres standardlayout hvis man vælger at hoste eksternt. Og jeg har jo lavet en del om i layoutet - så hvis det er tilfældet lader jeg det bare blive liggende hos dem. Der er noget at eksperimentere og nørkle med ved computeren de mørke vinteraftener!

Men fremover - sig navnet: KajakBloggen.dk

De små glæder



Det kan nogen gange være små helt banale ting som gør det til en fornøjelse at ro kajak. For mig som altid transportere kajakken rundt på taget af bilen, har det altid været et irritationsmoment at skulle spænde kajakkken fast med remmen på tagstængerne. Den rem jeg altid har haft, har været en model med kroge i begge ender og en skraldeanordning til at stramme op med. Den er irriterende fordi jeg hele tiden skal passe på at krogene eller skrallen ikke ridsede taget af bilen - hvilket selvfølgelig er sket adskellige gange! Desuden skal den ofte rengøres og smøres, fordi den ikke har det særligt godt med saltvand og sand. Den er såmænd købt i den lokale Stark-byggemarked (modellen til højre) til at transportere min første kajak hjem fra forhandleren. Og den har jeg så måttet trækkes med lige siden...

Men da jeg så fik behov for at have to kajakker på taget samtidig, måtte jeg jo have en mere. Den købte jeg her i sommer (modellen til venstre) da jeg alligevel var ude hos KajakHuset i Egå efter nogle andre ting. Og det viste sig at den er rigtig hurtig og let at bruge - og her har jeg gået og døjet med noget bras i mere end to år uden at vide at der var en meget bedre løsning.

Nu er det en fornøjelse hver gang jeg skal have spændt kajakken fast. Det er lige før at det er det bedste stykke grej jeg nogensinde har købt. Jeg skal lige ud for at købe én mere - nogen gange skal jeg jo have to kajakker med på tagbøjlerne...

tirsdag den 21. august 2007

Havkajak af Johan Loots

Johan Loots - Havkajak
Atelier, 2000 - 96 sider

Havkajak er egentlig en ganske sober bog om havkajak, selv om den flere steder bevæger sig temmelig langt uden for sit emne. Sit-on-top kajakker og oppustelige kajakker er efter min bedste overbevisning ikke havkajakker. Men det er kun få steder forfatteren skejer ud på den måde. Resten er indholdsmæssigt OK, omend bogen har nogle år på bagen.

Jeg er dog mildest talt ikke begejstret over illustrationerne i bogen. Langt hovedparten er glansbilledeagtigt fyldstof som har meget lidt med teksten at gøre. Det er mit indtryk at hovedparten af fotoene er taget betydeligt tættere på ækvator end mit rovand. Men smag og behag er jo forskellig, så nogle læsere vil måske blive betaget af den type billeder - selv om de er taget i omgivelser som de færreste danske kajakroere kommer til at ro i.

På tekstsiden er omtalen af teknikker og redninger ganske udmærkede, men også her skæmmes bogen af elendige illustrationer, nogle desværre direkte misvisende. Det er rigtigt ærgerligt, da det netop ofte er illustrationerne man får mest ud at se på, kombineret med en god tekst.

Hvis man kan se bort fra de dårlige billeder og illustrationer er det en udmærket og ganske hurtigt læst bog. Den er dog ikke i handelen mere, men kan lånes på biblioteket, eller måske købes antikvarisk.

onsdag den 15. august 2007

Efterårsagtige Mossø

Foto: Tunge skyer hang over mig det meste af dagen - her Gudensø.

>> Flere foto

En god lang tur igen i dag. Pga. blæsten valgte jeg at forlægge festlighederne til Mossø. Nærmere bestemt gik turen fra Skanderborg Sø via Tåning Å til Mossø, videre ad Gudenåen et smut op i Gudensø.

En god rodag selv om vejret kunne have vist sig fra en pænere side. Jeg checkede da jeg kom hjem hvordan det havde været med vinden. På en side fra Borgervejr hos DMI kunne jeg se at middelvinden i perioden havde ligget oppe omkring 9 m/s. Desuden kom der med jævne mellemrum nogle heftige byger.

Der var ikke så megen trafik på ruten i dag, blot et par kanoer som måbede over at jeg roede imod strømmen. Desuden mødte jeg en belgisk lystfisker i en Hobie-fiskekajak. Han demonstrerede lige hvordan hele systemet, med »pingvinvingerne« som man tramper i, virker. Sælsom kajak, som jeg desværre glemte at fotografere.

Vejr: Noget blæsende 8-9 m/s, overskyet og byger, lidt sol.

Distance: 42.4 km

Fugle: Isfugl, toppet lappedykker, fiskehejre, skarv, vibe, gråand, blishøne, hvid vipstjert, knopsvane, grønbenet rørhøne, stormmåge, fjordterne, krage.

torsdag den 9. august 2007

Heldagstur til Juelsminde

Foto: Udsigten da jeg holdt en times pause 5 km nord for Juelsminde i en lille »lagune«.

>> Flere foto

En god lang rotur ud i nyt rovand. Når jeg tidligere er startet ud fra færgebroen på Alrøs sydvestlige hjørne har jeg ikke været længere nede end As Vig. Men i dag skulle det være! Nu havde jeg hele dagen, så jeg ville uden om As Hoved og helt ned til Juelsminde. Så tidligt i seng onsdag aften og vækkeuret sat til kl. 5:00.

Det blev en af de mest kontrastfulde ture jeg endnu har haft. Startende med nogen tåge og helt overskyet, men nogenlunde lunt, der omkring kvart over seks da kajakken kommer i vandet. Ud igennem Hjarnø Sund og rundt om Hundshage og sydover gennem As Vig. Nogen vind fra nord svingende over i mere østlig retning. Rimeligt stille rovand og langsom opklaring i vejret i løbet af de første timer.

Da jeg så kommer ned og skal ro ud langs nordsiden af As Hoved skal jeg ellers lige love for at vandet ikke er roligt længere. Jeg ejer desværre ikke en vindmåler (de koster omkring kr. 800 så vidt jeg husker) så jeg må tro på at DMI havde ret i deres prognose på 5-6 m/s. Det virkede blot som mere. Bølgerne var omkring en meters penge eller over, og de kom ind direkte i bagbord side. Så jeg fik da eller lige checket stabiliteten af i Barracudaen. Men jeg fik da messet mit mantra -»slap nu af i hofterne og lad kajakken gøre arbejdet« mange gange. Jeg kan godt mærke at det er under disse forhold jeg skal være glad for den utroligt gode sekundære stabilitet der er i Barracudaen - hvilket man absolut ikke kan sige om dens primære stabilitet.

Efter lige at have været på land for at få noget morgenmad, kommer jeg så rundt om As Hoved Flak (og i læ for nordenvinden) og ror direkte ind i spejlblankt vand! En meget forbavsende oplevelse. Jeg kunne så igen mærke at jeg slap ud af læ efterhånden som jeg roede ned mod Juelsminde. Og nord for byen var bølgerne som oppe nord for As Hoved - det vil sige store.

Den smukkeste del af turen starter i As Vig ved den smukke gotiske As kirke og fortsætter runde om næsset helt ned til de første bebyggelser i Juelsminde. Mærkeligt nok mødte jeg ikke en eneste kajak på hele turen. Så stedet kan anbefalet for kajakfolk der holder af fred og ro. På vejen tilbage fra Juelsminde holdt jeg en times pause i træernes skygge på pos. N55°44,840' E10°03,225. Det er på sydsiden af As Hoved og stedet ligner nærmest en sydlandsk lagune (klart solskinsvejr kan gøre meget). Der er god landgang (også for folk med glasfiberkajakker) og kan anbefales til overnatningssted hvis turen går her forbi. Der kommer med sikkerhed ikke et øje forbi.

Nu har jeg efterhånden haft mit nye Reed AquaTherm overtræk et stykke tid og har helt vænnet mig til at trække det på. Når man lige lærer tricket med at holde det nede med albuerne når spidsen sættet på til sidst, er det faktisk lettere og hurtigere at få på end mit gamle nylondeck. Mine nye Reed AquaTherm shorts er jeg også blevet glad for, de virkede klamme at have på de første gange, men nu syntes jeg egentlig de er rigtig dejlige at bruge. Dog vil jeg sige at hvis jeg skal opholde mig i solen i længere tid er den sorte farve klart ikke optimal - hold da kæft hvor de brænder mod lårene! Så - et par hvide shorts til lige at trække over i kaffepausen kan varmt anbefales!

En lillebitte ligegyldig ting som jeg købte i KajakHuset har vist sig at gøre mit liv som kajakroer med bil på taget noget lettere - det noget så banalt som et Eckla spændebånd. Jeg har egentlig købt det fordi jeg nogen gange skal køre med to kajakker på taget - så jeg havde brug for ét mere end det jeg havde nede fra det lokale byggemarked. Det var et med kroge i begge ender og skraldelås til at stramme op. Men hvorfor dog stå og bøvle med det når man blot kan rykke i spændebåndet fra Eckla - og så sidder det... Nu bliver jeg nødt til at købe et Eckla mere så det gamle kan stryge ud.

Nå det var lige nogle grej-sidespring. Da jeg kom retur til Alrø og havde roet omring de 50 km, syntes jeg egentlig at jeg havde mere i armene, så jeg smuttede lige et stykke rundt om øen og retur. Jeg var på land igen ca. kvart i syv. En rigtig fed dag med mange udfordringer.

Vejr: Overskyet-sol, 5-6 m/s vind, bølger op til 1 meter.

Distance: 61,2 km

Fugle: Skarv, sølvmåge, stormmåge, sildemåge, strandskade, fiskehejre, krumnæbbet ryle.

mandag den 6. august 2007

Tur med Anders

Foto: Anders giver den fuld skrue på vej tilbage til bilen.

>> Flere foto

En lille kajaktur med min ældste søn Anders i min gamle kajak. Han syntes det var rigtig sjovt, men han fik dog ret hurtigt ondt i røven af det hårde sæde. Så jeg skal i gang med en eller anden form for polstring i både bund, ryg og sider. Så må vi af sted på en lidt længere tur en anden dag.

Vi var på Gudenåen med start fra Emborg Bro og var et smut oppe ad Salten Å også.

søndag den 5. august 2007

Solnedgangstur til Kalsenakke

Foto: Solnedgang ind over Gyllingskov på turen hjem.

>> Flere foto

Hvis der er en kajakdisciplin jeg bestemt ikke bryder mig om så er det roning langs med bølger. Men det fik jeg så prøvet en del af her til aften. Jeg startede syd for Hou havn og roede ned til Kalsenakke på nordsiden af Horsens Fjord. Turen går uden om Søby Rev der ligger ca. 2 km uden for kysten, og det eneste sted hvor jeg ikke roede på langs af bølgerne, var på vej omkring revet.

Jeg tror min manglende lyst til at ro langs bølger stammer fra min tid i min gamle kajak. Den var fuldstændig fladbundet og ikke mange sure sild værd hvis bølgerne rejste sig op mod en meters penge ind fra siden. Det var klart noget jeg forsøgte at undgå. Men det er nu ikke noget der er specielt ubehageligt i Barracudaen, selv om jeg dog til enhver tid hellere vil ro op imod eller med større bølger! Men her i dag fik jeg da bevis for at der er en skidegod sekundærstabilitet i kajakken. Jeg skal blot lige vænne mig til det.

Turen i dag var i fantastisk vejr. Blot min Falke t-shirt på på udturen og så på vej hvem supplerede jeg med min nye langærmede NSR Hydrosilk t-shirt. Jeg opdagede i øvrigt en fed detalje ved min NSR Vista vest - der er en elastik med en plastring i venstre lomme på fronten til at klikke grej fast i. Det er fandeme smart.

Hele turen var utroligt dejlig og afslappende. Jeg smed kajakken i vandet kl. 18.10 og var tilbage igen 22.15. Min aftensmad, eller hvad man nu skal kalde det, indtog jeg da jeg holdt pause nede på Kalsenakke ved 8-tiden.

Vejr: Vind 4-5 m/s, sol med nogle skyer, bølger til tider 60-80 cm.

Distance: 26,6 km.

Fugle: Skarv, havterne, stormmåge, knopsvane, strandskade, grågås, gråand.

torsdag den 2. august 2007

Horsens Fjord

Foto: Kajakken ser ikke særlig stor ud oppe fra skrænten.

>> Flere foto

Endelig i kajakken igen efter at have ligget stille i hele juli måned.

Jeg lagde stille ud med en tur i Horsens Fjord. Det var temmelig højvandet da jeg satte båden i ved Alrødæmningen, så jeg valgte at ro nord om Vorsø på denne tur. Der var da også kun lige vand nok til at ro igennem her. Hvis der er lavvandet kan man gå tørskoet over til Vorsø fra fastlandet, så denne vej kan absolut kun anbefales når det er ekstra højvandet.

Turen ud var i helt stille vejr, men turen hjem bød på nogen vind. Selv herinde på Amstrup Red hvor der ikke er meget vand at blæse op var der rimelige bølger og mange skumtoppe. Så jeg fik lige pudset formen af!

Jeg fik også prøvet noget af mit nye grej af. NSR Vista svømmevesten sidder rigtig godt, jeg mærkede den faktisk slet ikke under roningen og den går pænt fri af mit spraydeck. Reed AquaTherm shortsene oplevede jeg egentlig ikke som meget bedre end de korte løbeshorts jeg plejer at bruge i godt vejr. Faktisk virkede de som om de var mere klamme at have på når jeg holdt pause ude af kajakken.

Til gengæld var mit nye spraydeck fra Reed perfekt. Det sidder godt stramt over cockpit og jeg er nu fri for at have en pyt vand liggende hele tiden. Det er dog lidt mere besværligt at få på en mit gamle nylon deck, men det er nok et spørgsmål om lige at prøve det nogle gange. Den nye Falke Athletic Cool Shirt SS, der egentlig sælges som en undertrøje var rigtig lækker at have på. Den føltes tør og behagelig på hele turen. På turen ud havde jeg den på uden andet ovenpå - og det var rigeligt varmt. På turen hjem i modvind havde jeg en windbreaker ovenpå og selv om jeg arbejdede jeg godt hårdt føltes kroppen på intet tidspunkt våd. Den kan varmt anbefales.

Vejr: Sol og skyet, vinden mellem 5-8 m/s. Nogen bølger på hjemturen.

Distance: 26,4 km

Fugle: Skarv, grågås, musvåge, strandskade, stormmåge, krage.

Du syntes måske også om: