onsdag den 31. december 2008

Godt nytår

Jeg vil gerne ønske alle læserne af KajakBloggen.dk et rigtig godt kajaknytår 2009. Og selvfølgelig en speciel tak til dem som har tilmeldt sig som faste læsere af bloggen - der er vist stadig enkelte ledige pladser i det panel. Det har været dejligt at opleve at så mange følger med på bloggen - det giver mig helt sikket lyst til at gøre lidt mere ud af det hele. Jeg må indrømme at jeg ikke havde regnet med at skulle runde de 10.500 besøg her inden nytår, det overstiger mine vildeste forventninger til en lille privat blog.

Jeg vil også sige at det har været inspirerende at læse de andre kajakblogge som jeg har fulgt her i 2008 - både begynderne og nogle af de mere garvede roere. Det er altid sjovt at læse om jeres små og store oplevelser på vandet og i værkstedet.

Jeg har i øvrigt en meget glædelig nyhed til jer alle sammen - fra nu af og det næste halve års tid bliver rodagene bare længere og længere og vandet bliver varmere og varmere. Se, det er da noget at fejre i aften!

Så ha’ nu en rigtig festlig nytårsaften - jeg regner med at blive på land, så hvis nogen af jer skal ud at ro i aften må i have en god tur. Det bliver i hvert tilfælde ikke i aften vi ses på vandet - men måske i det nye år!

Håber at i alle får et godt år i 2009 med en masse kilometer under kajakken...

mandag den 29. december 2008

Danmarks kyster

Erik Johannesen - Danmark rundt langs kysten
Centrum, 1992 - 360 sider


En lidt ældre sag som jeg har købt brugt hos det lokale bogantikvariat Thurs Antikvariat. Bogen er ikke specielt flot i udstyret - kun få farvebilleder, en masse håndtegnede kort i sort/hvid og så ellers bare en masse sider med ren tekst. Men det skal man nu ikke lade sig narre af.

Bogen gennemgår simpelthen de alle ydre danske kyststrækninger delt op i 96 småbidder startende ved Vidå Sluse og sluttende med Bornholm. For hvert af de 96 udsnit er der et lille kort og en tekstbeskrivelse som indeholder informationer om: terræn og geologisk beskrivelse, strandene, marina, færdsel, seværdigheder, større byer i baglandet og turistmæssige forhold.

Det siger næsten sig selv at en del af oplysningerne i en bog fra 1992 ikke længere er helt aktuelle, det drejer sig fx om informationer om hoteller, vandrerhjem, campingpladser og mange af de telefonnumre som er opgivet til marinaer og turistattraktioner. Dem vil jeg ikke stole på.

Det som er mest interessant, set fra en kajakroers synspunkt, er beskrivelserne af terrænet og den grundige forklaring omkring de geologiske forhold. Det er spændende informationer som jeg ikke er stødt på i andre opslagsværker af denne slags. Desuden er strandforholdene særdeles brugbare, ligesom der under »færdsel« beskrives hvordan/eller om det er muligt at færdes langs kysten - det kan jo give en indikation om sandsynligheden for at blive taget på fersk gerning med et ikke helt lovligt placeret telt. Alle informationerne om kirker, herregårde, historiske monumenter og lignende er også yderst brugbare for den nysgerrige roer - det sker jo at vi er nødt til at holde en pause, så kan man jo lige så godt kikke sig omkring.

Bogen er, med sine selvfølgelige begrænsninger, et udmærket supplement til andre opslagsværker om vore rovande. Som en lille indikation af hvad bogen byder på er her det afsnit som omhandler noget af mit daglige rovand, nemlig området fra Moesgård Strand til Gyllingnæs.

Bogen er for længst udsolgt for forlaget, men er indimellem til salg antikvarisk. Prøv evt. antikvariat.net. Sidst jeg kikkede var der ni stk. til salg, med priser startende ved kun kr. 75,00. Den findes sikkert også på dit lokale bibliotek - ellers kan den bestilles via bibliotek.dk.

søndag den 28. december 2008

Werners justerbare pagajer endnu bedre

Werner, som efter min mening laver nogle fantastiske pagajer, har gjort deres unikke delbare system endnu bedre. Udløserknappen, som tidligere stak 6 mm ud fra skaftet, er på de nye modeller forsænket så den flugter med skaftet. Det er en rigtig god ide at forsænke knappen, specielt hvis man bliver nødt til at anvende pagajen til makkerredning eller selvredning med paddlefloat. Når jeg har trænet selvredning har jeg altid været meget opmærksom på hvor knappen var, så jeg ikke kom til at udløse den under redningen. Det har fungeret fint under øvelse - men ville jeg huske det den dag det blev alvor?

Det er efter min mening en glimrende produktforbedring Werner her har lavet. Jeg ror selv med deres Camano, men har egentlig aldrig i daglig brug oplevet nogen form for gener ved udløserknappen. Deres delbare system er perfekt, det eneste man skal huske med deres pagajer er at samlesystemet lige skal skylles grundigt med ferskvand når man kommer på land - så fungerer det altid perfekt.

Ejere af ældre Wernerpagajer med det gamle system bliver dog ikke ladt i stikken. De har udviklet et cover som kan eftermonteres på disse pagajer. Det bedste ved det hele er at det fra deres hjemmeside kan bestilles gratis. Det er service der vil noget - jeg har selv lige bestilt et...

fredag den 26. december 2008

Tåge og is

Foto: Der var et tyndt lag is inde ved Haldrup Mark Fyr.

>> Flere foto

Jeg kørte hjemmfra i rigtig godt vejr - høj sol og vindstille. Da jeg kom ned til Sondrup Strand hvorfra årets sidste kajaktur skulle starte, var der stadig næsten ingen vind, men der var tæt tåge i stedet for høj sol. Mens jeg læssede kajakken af og gjorde klar til afgang fik jeg lige en hyggelig snak med en af de lokale (en tilflytter - jeg ved ikke rigtigt om det gælder som en rigtig lokal på de kanter). Han havde selv tidligere roet en del kajak og bl.a. været med til at starte Norsminde Kajakklub i sin tid. Han havde da også stadig nogle kajakker, men var ikke rigtig kommet i gang med at ro igen.

Det er det fantastiske ved at ro kajak, man ved aldrig hvordan dagen bliver, der sker altid noget andet på vandet end inde i landet hvor jeg bor. Jeg kom lidt sent af sted og er derfor først på vandet kl. 11:30. Det betyder at det er begrænset hvor lang dagens tur kan blive, når solen ifølge almanakken går ned kl. 15:49 - det er nu heller ikke fordi mine planer er så vilde, eneste mål er at jeg vil have endnu et par fyrtårn til min samling.

Da jeg starter med at ro mod vest, over mod Vorsø, er tågen temmelig tyk. Sigtbarheden er i hvert tilfælde under 200 m, så det er noget med hele tiden at være sikker på at kunne se land. Heldigvis letter det lidt da jeg kommer uden om Vorsø og da jeg runder Vorsø Kalv for at ro ind mod Haldrup Mark Fyr kan jeg faktisk se både for- og bagfyret. Men det er virkelig underligt som den skiftende vind (eller brise) skubber tågen rundt, for da jeg er tæt på fyret og skal til at fotografere det forreste af dem, er bagfyret helt og aldeles væk i tågen. Det oplever jeg flere gange på turen, at tågen kommer og går. Jeg får taget nogle billeder til mit fyrtårngalleri, men de bliver altså taget fra kajakken denne gang. Der er fuldt af mudder og elektriske hegn i vandkanten, det gider jeg simpelthen ikke at skulle til at forcere - så bagfyret må vente på bedre adgangsforhold. Måske til sommer.

Lige efter at jeg har vendt kajakken for at fortsætte turen kommer jeg ind i et område med et tyndt islag. Det er en sjov fornemmelse at skulle banke pagajen gennem isen for at ro og det larmer helt vildt når isen brydes under kajakken.

Det er godt at have noget varmt tøj på i sådan noget koldt vejr. Og varmt udstyr fik jeg heldigvis i julegave i år. Det allerbedste er lufferne med åben håndflade. I forhold til mine gamle Helly-Hansen neoprenvanter er de nye helt fantastisk varme. Det er også ganske let at frigøre fingrene for at fotografere, så det er en ren fornøjelse med dem. De lange vandtætte forede vinterstøvler fra GUL er også dejligt varme. Jeg har et par tykke sokker på indenunder og det er tydeligt at fødderne er varmere end de plejer. Da jeg satte kajakken i vandet var jeg nødt til at vade et godt stykke ud i vandet, men støvlerne tog intet vand ind - perfekt. Den langærmede uldundertrøje virkede også helt efter hensigten, på trods af sved var den hele tiden varm mod huden på overkrop og arme - det har ikke altid været min oplevelse med svedtransporterende undertøj af kunststof. Så disse tre ting har mine varmeste anbefalinger.

Derimod var jeg knap så begejstret for den NeilPryde hætte jeg tidligere har købt, men ikke tidligere har afprøvet. Den er egentlig behagelig nok at have på og den er også god varm uden at man koger over med den på. Desværre er det en underlig fornemmelse at det meste af den omgivende lyd forsvinder - det får jeg virkelig svært ved at vænne mig til. Det er som om lydene fra tøjet, ved rotationen af overkroppen, forplanter sig op i hætten og overdøver andre omgivende lyde. Det er underligt nok at lyden sådan næsten er væk, for der er lavet små huller i siderne ved ørene. Det kan være at jeg med tiden vænner mig til det, men det er altså en underlig fornemmelse. Af sikkerhedsmæssige grunde må jeg nok hellere tage mig sammen og bruge den på når vandet er så koldt som nu.

Turen fortsætter rundt om Brakør Nakke med retning mod Horsens. Planen er dog ikke at ro helt til Horsens så jeg går på land ved Elbæk Skov inden hjemturen. Det er rigtig godt at få noget varm tomatsuppe i det kolde vejr. Selv om det er koldt i vejret af det dog dejligt at solen skinner og at det ikke blæser nævneværdigt. Efter noget varmt i maven starter den noget kortere hjemtur, jeg kan jo ro direkte over mod Vorsø Kalv da jeg ikke skal ind for at fotografere fyrtårne.

Da jeg startede på at ro det korte stræk fra Brakør Skov over til Vorsø Kalv kunne jeg godt se at en stor tæt tågebanke var på vej nordover - og sikkert ville dække for udsynet. Heldigvis havde jeg været så forudseende at lave et waypoint ved kalven, så jeg satte GPS’en til at vise vejen. Og ganske rigtigt, uendeligt langsomt blev et mælkehvidt gardin trukket ind mellem mig og øen. Inden jeg var nået helt over var det som om tågebanken lige med et opløstes og forsvandt igen. Der var dog mere tåge i vente hele vejen hen forbi selve Vorsø. Det var faktisk først lige før jeg skulle på land igen ved 15:30-tiden at der var helt klart vejr igen. Her fik jeg fx dagens første glimt af Alrø, som trods alt kun ligger 7-800 m fra Sondrup Strand. En rigtig smuk tur i vinterkulden, trods det begrænsede udsyn.

Jeg ved med stor sikkerhed at det bliver den sidste tur år, for jeg skal desværre på arbejde både den 29, 30. og den 31. december! Så dette bliver årets sidste turberetning...

Vejr: Svag vind, tåget med nogen sol, fladt vand

Distance: 20,4 km

Fugle: Skarv, sølvmåge, stormmåge, fjordterne, fiskehejre, gråand, toppet skallesluger, strandskade, knopsvane

onsdag den 24. december 2008

Kajakjulegaver

Her er så årets høst af kajakrelaterede julegaver. Allesammen ting jeg har ønsket mig - hvor heldig kan man være.

Neopren-vinterstøvler: Et par gode varme GUL 3mm Fleece Lined Portage Boot fra Surfline i Egå. De skulle efter sigende være vandtætte - selvfølgelig ikke hvis man bliver stående i vandet i timevis, men det er nu heller ikke min plan med dem! De er købt så store at der kan være et par uldsokker i dem - det bliver ren luksus ift. de korte kajakstøvler jeg har haft indtil nu.

Neoprenluffer: På Havkajakroernes debatforum var der flere som anbefalede at ro med luffer om vinteren. Nu er jeg spændt på om mine nyt Crewsaver Open Palm luffer lever op til de anbefalinger. I forhold til de neopren-fingervanter som jeg bruger nu tror jeg det bilver en kæmpeforbedring. Mine nuværende luffer har både tommel- og pegefingrene frie og det bruger jeg rigtig meget, fx når jeg skal fotografere. Heldigvis er det hurtigt og let at få frigjort alle fingrene i denne type luffe med åben håndflade - samtidig med at de varmer rigtig meget når de bruges til at ro med. Lufferne er fra KajakHuset i Egå, som for et stykke tid siden flyttede sammen med Surfline - heldigvis er det stadig Ole der er ansat til at tage sig af kajakkunder.

Uldundertøj: Jeg har også fået to stk. JBS langærmede undertrøjer i 100% ren uld. De er købt i en lokal herreekviperingsforretning til priser som ligger væsentligt under det man skal give for tilsvarende produkt i en af de mere cool outdoorbutikker inde i Århus. Uld varmer meget bedre som inderste lag end almindeligt svedtransporterende undertøj i kunststof. Min oplevelse er at kunststor har en tendens til at føles koldt når det er gennemvådt af sved. Jeg har noget tilsvarende uldundertøj til at bruge på arbejde og det er ganske vist: uldundertøj lugter ikke grimt efter at have været brugt 5-6 dage i træk. Men det bør selvfølgelig vaskes ind imellem - i hvert tilfælde til jul!

MP4-afspiller med FM radio: Denne lille Lumatron MP4 8GB spilledåse er primært til at have med på flerdagesture. Funktionen med at kunne vise små mpg-4 film kommer jeg sandsynligvis aldrig til at bruge, men det var nu også mest fordi den har radio indbygget at jeg har ønsket mig den. Måske noget med lige at høre en vejrudsigt om aftenen... Det er selvfølgelig også rart at kunne slappe af med noget god musik efter en lang rodag.

Og hvis nogen skulle være i tvivl, sidder jeg altså ikke og blogger juleaften - indlægget var skrivet i forvejen til automatisk udgivelse...

tirsdag den 23. december 2008

Fra Hellerup til Nice i kajak

Peter Jerndorff-Jessen - 3000 Kilometer i Kajak
Konrad Jørgensens Bogtrykkeri, 1938 - 62 sider


Hvis du mangler lidt sjov kajaklæsning her i højtiden er denne lille bog en oplagt mulighed.

Her er der virkelig tale om en fortælling fra en af kajakroningens pionerer. Peter Jerndorff-Jessen tog den 5. juni 1932 af sted fra Hellerup Havn for at ro de ca. 3000 km ned gennem Europas floder, søer og kanaler til Nice. Han ankom på et ikke nærmere angivet tidspunkt i oktober måned.

Bogen er let læst og rummer en del sjove beretninger fra turen. Det er ikke en traditionel kajakbog, der er ikke meget fokus på udstyr, teknik og andet vi er vant til, det er egentligt mere en klassisk europæisk dannelsesrejse. Men der er skam en del dramatiske fortællinger om episoder som kunne have sat en stopper for hele projektet. Det er fx ikke helt let at ro gennem Rotterdams industrihavn i en spinkel kajak. En anden bemærkelsesværdig ting, er at nogle af de steder som beskrives i bogen slet ikke eksistere længere, eller er meget anderledes. Det gælder fx den hollandske Zuider Sø, som på det tidspunkt var ved at blive drænet og en syv km lang kanal, »Canal du Rove«, som går gennem et bjerg lige uden for Marseille - den styrtede sammen i 1963.

Kajakken, var et skelet af lærketræ betrukket med grønmalet sejldug - og den klarede hele turen. Udstyret han medbragte var ret sparsomt: en reservepagaj, sprayskirt af vandtæt sejldug, redningsvest, dunsovepose, underlag af svampegummi, benzinprimus, kasserolle, fotografiapparat og vigtige papirer i vandtætte poser. Bemærk at han tog af sted uden telt.

Sproget i bogen bærer tydeligt præg af at være fra en svunden tid - det er i sig selv en del af charmen ved at læse bogen. Jeg syntes det var ret morsomt at læse bogen.

Da bogen desværre er umulig at opdrive (også antikvarisk, jeg har forsøgt) er den eneste mulighed at låne bogen på Bibliotek.dk, hvor der stadig findes fire eksemplarer. Det er egentlig imponerende for en lille pamflet med 70 år på bagen.

Jeg har lavet et kort i Google Maps så du kan følge hans tur ned gennem Europa. (1)

(1) Det er kun ned til Paris at selve ruten er tegnet op. Det viste sig at Google Maps ikke er gearet til at redigere så mange punkter som jeg var nødt til at lave. På resten af ruten er det kun fikspunkter som er markeret - desværre.

mandag den 15. december 2008

Svenske drømmerier

Sidder du her i vintermørket og drømmer om sommerroning i Sverige, så har Orust Kajak lavet alle tiders værktøj til at drømme lidt mere konkret med. De har lavet en oversigt i Google Maps over en pokkers masse teltpladser i det vestlige Sverige. Området dækker næsten fra Göteborg og op til den norske grænse. Ud over teltpladser er der også markeringer af andre overnatningsmuligheder i området fx Vandrerhjem hvis man er mere mageligt anlagt. En masse steder med forholdsvis lette overbæringer er også markeret på kortet, selvfølgelig med en beskrivelse af forholdene på stedet.

Hvis du klikker på de enkelte teltpladser får du koordinaterne til at taste ind i en GPS, et lille kort over området samt en kort beskrivelse af pladsen. Det er simpelthen et genialt værktøj. En anden mulighed er at åbne kortet i Google Earth. Så er der faktisk mulighed for en ret god turplanlægning, her er det jo muligt at opmåle forskellige dagsetaper med måleværktøjerne i Google Earth.

De håber selvfølgelig på at du vil blive så bidt af området at du tager en tur derop. Derfor er det også muligt at købe en trykt udgave af kortet. Her er dette store område dog delt ind i tre hæfter til hver 100 SKR.

Bliv nu ikke siddende for længe oppe og planlæg næste års sommerferie!

torsdag den 4. december 2008

This Is The Sea 3

Foto: En rigtig barsk kajaktur i Antarktis - det er der ikke meget sommer over!

Justine Curgenven - This Is The Sea 3
Crackle TV, 2007 - 129 min.


Det her er klart den bedste af de kajakfilm fra Justine Curgenvens hånd som jeg endnu har set - og denne gang på langt over to timer. Heraf er ca. 1½ time med fire rigtig gode turberetninger. Og til en forandring er musikken som ledsager indslagene faktisk udmærket. Der er virkelig sket en utrolig positiv udvikling siden den første udgivelse.

Det længste og mest spektakulære indslag er med tre garvede australske kajakroere som ror på Antarktis. De ror 800 km i bidende kulde med de utroligste forhindringer. Grødis som pakker så hårdt at det ikke er muligt at få ro med kajakkerne - de prøver ganske vist - men det kan ikke lade sig gøre. Det ender med at de må bruge en hel dag på at bære alle tre kajakker hen til et sted hvor isen er pakket mindre hårdt. De finder også ud af hvor kold man bliver hvis man får vand ind i tørdragten. Det er faktisk dødsensfarligt på de breddegrader, hvis man ikke får skiftet sit tøj hurtigt. Ud over disse og nogle flere dramatiske elementer er der også mange flotte naturscenarier. Et af de steder hvor gruppen slår lejr sammenligner en af deltagerne det dog med Mordor, kendt fra Ringenes Herre. Der er også mange klip med sæler, søløver, delfiner, hvaler og pingviner - det er jo sydpolen. Kan ses igen og igen!

Det andet indslag jeg vil fremhæve er det om en 18 dages tur rundt om Færøerne. Justine og hendes kæreste tager turen i noget mildest talt blandet vejr. En nat blæser det så meget at deres telt går i stykker. Et af problemerne ved at ro på Færøerne er at det er så få steder det er muligt at komme på land - men belønningen er den utrolige kystlinje som nogle steder tårner sig 800 meter over havoverfladen. Fantastisk tur som bliver flot skildret på næsten en halv time.

Der er også et kombineret portræt- og turafsnit med den newzealandske kajaklegende Paul Caffyn. Han er nok en af de kajakroere som har roet de fleste og længste ekspeditioner i verden. Han har rundet: New Zealand, Australien, Japan, Alaska, Storbritannien og Ny Kaledonien. Der er både nutidige klip og interview og en del stilbilleder og klip fra nogle af hans mange fabelagtige ture. Et skønt indslag med en af kajakverdenens sande pionerer. Han siger i interviewet at det eneste han fortryder, er at han ikke har taget mange flere ture!

Endeligt er der et rigtig godt indslag fra Shetlandsøerne hvor en større gruppe er på tur. Masser af flotte klip fra bl.a. en tur ind i nogle vandfyldte grotter. Indslaget afsluttes med Justine og kærestens 23 km lange kryds over til øen Foula. Hjemturen glemmer de sikkert ikke lige foreløbige - se selv hvorfor...

Desuden er der selvfølgelig det smukke indslag med de rå havfruer Cheri og Freya som viser fantastiske rul og forbavsende kajakakrobatik og en sjov test af dobbeltkajakker - også kaldet en skilsmissekajak. Det her er noget som ligner den perfekte kajakfilm. Gad vide om This Is The Sea 4 kan være bedre end denne - der er i hvert tilfælde noget at leve op til.

Filmen indeholder:

  • Introduction
  • Scottish Races (lokalitet, whirlpool)
  • Paul Caffyn (portræt, turberetning)
  • Rolling with Cheri and Freya (portræt, rul og kajakakrobatik)
  • Double Trouble (reportage, dobbeltkajakker)
  • The Faroe Island (turberetning)
  • Surfing New Zealand (lokalitet, surf)
  • The Shetland Islands (turberetning)
  • Seakayak Cartwheel (lokalitet, bølger)
  • Epic in Ice - Antarctic Kayak Odyssey (turberetning)

onsdag den 3. december 2008

This Is The Sea 2

Foto: For første gang ror en ren kvindegruppe rundt om Tasmanien.

Justine Curgenven - This Is The Sea 2
Crackle TV, 2005 - 92 min.

Denne anden udgivelse i serie er ca. ½ gange længere end forgængeren - det giver plads til mere kvalitet.

Der er blevet plads til nogle spændende portrætter med fokus på nogle lidt mere specielle ting. Der er nemlig et rigtig godt portræt af Doug Van Doren om hans brug af grønlandsk åre og et af Ben Lawry som ror surfski med forrygende hastighed. Sjovt med nogle (for mig) lidt andre vinkler på kajakroning.

Det absolutte højdepunkt i denne film er faktisk en bonusfilm, nemlig »Tasmanian Circumnavigaton«. Det er en halv times beretning om tre kvinders tur rundt om Tasmanien i november 2004. Faktisk er det første gang at en ren kvindeekspedition har præsteret denne 850 km lange tur. Justine Curgenven, Trys Morris og Gemma Rawlings bruger seks uger på turen. Det er et både smukt og barskt afsnit. Det er simpelthen ufatteligt så meget modvind de tre kvinder har kæmpet mod. Man får virkelig en god fornemmelse for hvilke strabadser de har været udsat for og hvilke storslåede og rå landskaber de har roet forbi.

Den længste tur som er omtalt er en tur rundt om Japan - en tur på 7000 km, som Hadas Feldman og Jeff Allen ror på seks måneder. Det har uden tvivl været en fed tur, men, som de siger, har der været en hel del overliggerdage på grund af de mange tyfoner som hærger i området. Masser af flotte naturbilleder fra turen og deres møder med japanerne. Utroligt at den tur kan skæres ned til blot seks minutter - jeg vil se mere!

Der er også nogle fantastiske beskrivelser fra Newfoundland og Labrador med gigantiske hvaler, masser af isbjerge og et formidabelt fugleliv. Turguiden siger til gruppen, da de ror ind under et fuglefjeld: »Kik endelig op, men hold for guds skyld munden lukket«. Et andet afsnit er fra Lofoten som har en fantastisk natur selv om det umiddelbart virker goldt. Det sidste afsnit med turbeskrivelser er fra Michigansøen hvor vi følger en større gruppe roere som besøger Manitou øerne. De er blandt omkring et strandet spøgelsesskib og på vandreture rundt på øerne.

Ligesom med den første film, er der en del afsnit som for mig er uinteressante. Denne gang drejer det sig om: Skooks, Sean Morley, Penrhyn Mawr - Middle Race, The Bitches og Penrhyn Mawr - Outer Race. Alle disse afsnit handler om grænsesøgning i hårdt vand - det er ikke noget som jeg på nogen måde gider bruge min tid på eller har evnerne til i øvrigt. Men det er da fint at det er muligt at bruge kajakken på så mange forskellige måder - alt efter folks behov og ønsker.

Som helhed en vellykket film som tilgodeser rigtig mange roeres behov for underholdning i de kolde og mørke måneder. Det er dejligt at turberetningerne efterhånden fylder godt i sendefladen. Her på »This Is The Sea 2« er det vel omkring 2/3 af filmen som er turberetninger - godt kajakstof.

Filmens afsnit:

  • Introduction
  • Skooks (bølger)
  • Doug Van Doren (portræt, rul, grønlandsk årer)
  • Japan Circumnavigaton (turberetning)
  • Sean Morley (portræt, bølger)
  • Newfoundland (turberetning)
  • Penrhyn Mawr - Middle Race (lokalitet, tidal race)
  • Lofoten Islands (turberetning)
  • Ben Lawry (portræt, surfski, hastighed)
  • "The Bitches" (lokalitet, tidal race)
  • Lake Michigan (turberetning)
  • Penrhyn Mawr - Outer Race (lokalitet, tidal race)
  • Bonusfilm: Tasmanian Circumnavigaton Movie (turberetning)

tirsdag den 2. december 2008

This is the Sea

Foto: Kamchatka, Rusland, en af de få stille dage på turen.

Justine Curgenven - This Is The Sea
Crackle TV, 2004 - 60 min.

Filmen starter med følgende spørgsmål: »Havkajakroning, er det ikke mænd med fuldskæg der kommer tæt på naturen?«, mens et par, af netop denne type, kommer roende hen mod kameraet. Men speakeren fortsætter: »Ikke altid!«, hvorefter først skægget, derefter tøjet bliver taget af - blot efterladende tre kvinder iført havkajak og BH. Og de ror ikke rundt på fladt vand - de er ude i seriøse bølger. Det er en dejlig humoristisk måde at indlede filmen på.

Dette er den første af, foreløbigt, fire havkajakfilm med titlen »This Is The Sea« som walisiske Justine Curgenven har lavet. Filmen er en time lang og består af portrætter, turberetninger og præsentationer af forskellige ro-lokaliteter med mere eller mindre råt vand. Filmen er på engelsk, uden danske undertekster, men det er ikke noget problem.

Der er næsten 20 minutter af filmen, som er dedikeret til surf, tide race og vilde bølger. Det er ikke noget som interesserer mig specielt, så hvis jeg skal se den igen er det helt klart afsnit som jeg vil springe over. Men mange vil selvfølgelig finde det interessant.

Portrætterne af de forskellige kajakpersonligheder er rigtig gode. Det er altid spændende at høre andres historier og erfaringer. Dog syntes jeg generelt at portrætterne er for korte, den dobbelte længde ville give plads for mere fordybelse. Det gode er at portrætterne fokusere på mange forskellige ting, så som: rul, teknik, ture, bølger. Den eneste som jeg havde hørt om i forvejen var Nigel Foster.

Filmens absolutte højdepunkter er turberetningerne. Specielt det 17 min. lange afsnit hvor Justine Curgenven, sammen med sin israelske veninde Hadad Feldman og en påtvunget russer, ror 650 km i det barske Kamchatka i Rusland. Det fremgår ikke helt tydeligt af filmen hvorfor den uerfarne russer Alexey Sitnokov skal med, men det er muligvis myndighederne som forlanger det. Det er et fremragende stykke kajakdokumentar der er kommet ud af den tur. Man sidder og nyder både de gode og de dårlige dage deltagerne har.

Der er også et kombineret portræt og turberetning af Shawna Franklin og Leon Somme, som driver en kajakskole på øen San Juan nord for Seattle, ganske tæt på grænsen til Canada. Der er en virkelig storslået natur i det område - det er helt tydeligt. En lille appetitvækker om Grønland er også med, samt en lillebitte beretning fra Weeki Wachee River i Florida, hvor Nigel Foster åbenbart var turguide.

Generelt syntes jeg godt om filmen, men afsnittene med »de store drenge og piger« i vildt vand fylder efter min mening for meget. En enkelt anden ting som virkelig irriterede mig gennem store dele af filmen er underlægningsmusikken. Den er for det meste ganske forfærdelig.

Filmens afsnit:

  • Introduction
  • Maligiaq Padilla (portræt, rul)
  • Sonoma Coast, California, (lokalitet, surf)
  • Ginni Callahan (portræt, bølger)
  • Weeki Wachee River, Florida (turberetning, Nigel Foster)
  • Tybee Island, Georgia (surf)
  • Greenland (lokalitet, turberetning)
  • Chris Duff (portræt, turberetning)
  • Kamchatka, Russia (turberetning)
  • Shawna Franklin og Leon Somme (portræt, turberetning)
  • Greg Stamer (portræt, rul)
  • Nigel Foster (portræt, teknik)
  • Penryn Mawr, Wales (lokalitet, tidal race)

Du syntes måske også om: