torsdag den 27. november 2008

Gaver og indkøb i vinterkulden

Jeg har fået en del kajakgaver her til min fødselsdag og har desuden selv købt lidt forskelligt nyt til kajakbrug. Både noget som jeg kommer til at bruge i den daglige roning og noget som er til turbrug.

NeilPride neoprenhætten skal jeg bruge her i de kolde vintermåneder. Jeg går ud fra at den nedsætter chokvirkningen hvis jeg ryger en tur i baljen. Jeg kan fornemme at den lukker en del lyde ude, men det er nok bare en vanesag. En fed detalje ved den er at den har en lille kasketskygge monteret - det er fedt. Der er dog den hage ved den, at mine øreringe hænger fast i neoprenet på indersiden - jeg er nødt til at tape dem over med sportstape når jeg skal bruge den.

Uldunderbukserne fra Icebreaker er virkelig behagelige at ro med. Fornemmelsen af klamme bomuldsunderbukser er helt væk. Et rigtig godt køb. Og så er der vist noget med at man kun behøver at vaske dem et par gange om året...

Så har jeg fået et par skibukser til at trække ud over neoprenbukserne, når jeg holder pauser. Her i vintermånederne er det sørme koldt at sidde med halvtørre/klamme neoprenben, specielt når det blæser. Derfor købte jeg disse skibukser til lige at trække ud over. Skibukserne har en helt glat inderside så det er let at få dem ud over neoprenet.

Til turbrug i den kolde periode har jeg længe savnet en ordentlig sovepose. Al overnatning i telt ved temperaturer under 0° C var helt udelukket i min fiberfyldte sommersovepose. Derfor købte jeg denne Robens Nordic Comfort dunsovepose, som har en komforttemperatur for mænd på -6° C. Jeg gælder mig rigtig meget til at prøve en dunsovepose - der skulle efter sigende være bedre komfort i dun end i fiber. Desuden er pakvolumen en hel del mindre end den sommersovepose som jeg har i forvejen. Det betyder meget i en smal Barracuda. For at have mulighed for at kunne gå længere ned i temperatur, købte jeg også en varmeforstærkende lagenpose fra Sea to Summit, som giver yderligere 8° C. Så i teorien kan jeg sove ude i temperaturer ned til -14° C. Faktisk tror jeg ikke det er helt umuligt - jeg er ikke særlig kuldskær. I min Haglöfs sommerpose har jeg overnattet ude, i temperaturer ned i nærheden af frysepunktet - og det er den mildest talt ikke beregnet til.

Af andre småting har jeg fået en ny pandelampe - den gamle var knækket i vippeanordningen og jeg havde ofte problemer med en løs forbindelse - det er simpelthen ikke til at leve med på denne tid af året. Det rigtig gode ved e+lite er at den er vandtæt ned til 1 meter, så den må kunne tåle en del regn og andet vand. Desuden har jeg fået mig endnu en Buff og endnu en beanie, bare i andre farver - sikke noget modefis! Og så fik jeg langt om længe købt yderligere et par små vandtætte pakposer for at lette pakningen af kajakken til tur.

De ting som jeg kommer til at bruge på de almindelige ture:
NeilPride Pro Hood, er en neoprenhætte lavet af 3 mm tykt materiale. Kr. 249,- (SS).
Icebreaker Beast Boxer Brief 150, uldunderbukser. Kr. 279,- (FL).
Killtec Damasco, skibukser. Kr. 399,- (B).

Ting jeg skal bruge til kajakture:
Robens Nordic Comfort, helårs dun-sovepose. Kr. 999,- (VM).
Sea to Summit Thermolite Reactor Liner, varmeforstærker til sovepose. Kr. 299,- (FL).
Arc'teryx Covert Beanie, hue. Kr. 149,- (TS).
Buff Original, hoved- og/eller halsbeklædning. Kr. 119,- (FL).
Sea to Summit Ultra-Sil Dry Sacks, vandtætte poser 4 L og 2 L. Kr. 69,- og 59,- (FL).
Petzl E+LITE Emergency headlamp, pandelampe. Kr. 229,- (VM).
(Alle navnene herover er linkt til producentene side)

Tingene er købt hos:
(SS) SpejderSport, (FL) Friluftsland, (B) Bilka, (VM) Vildmand og (TS) Toursport.

4 kommentarer:

Kjeld sagde ...

Hej Helge
Har du givet dine gavegivere en meget specificeret ønskeseddel? Jeg har også forsøgt mig at ønske havkajakudstyr, men mine gavegivere er ikke helt trygge ved at gå ind i en kajakbutik.
Hvilket tøj har du egentlig på når du roer på denne tid af året. Jeg føler mig meget tiltrukket af tanken om at udvide sæsonen til hele året, så det er selvfølgelig interessant hvordan du garderer dig, hvis du skulle være så uheldig. Du har ikke skrevet det et andet sted i din blog, vel? Jeg har ledt.

Hilsen Kjeld

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Kjeld

Jeg bruger ofte det trick at tilbyde selv at købe den! - det fungere overraskende fint. Vi har ikke nogen traditioner, i min familie, for at helligholde det overraskende moment ved gavegivningen. Det gælder dog ikke for børnene, der selvfølgelig holdes hen i total uvidenhed om gaverne...

Med hensyn til min vinterbeklædning har du fuldstændig ret, det har jeg ikke skrevet meget om, måske en sidebemærkning hist og her - ikke noget samlet. Men det tror jeg egentlig jeg vil lave et særskilt indlæg om, med en beskrivelse af min beklædning og hvilke tanker om sikkerhed jeg iøvrigt har gjort mig. Du skal have mange tak for ideen. Men jeg får nok ikke tid lige den første uges tid - men det skal nok komme.

Venlig hilsen
Helge

Axel sagde ...

Hey HH
Først tillykke...
Og sikke fine og brugbare gaver...ja godt for mig julen nærmer sig, for min ønskeseddel er fyldt med kajak "ting"...kan slet ikke vente..he he ..DEn neopren hætte du har fået hvordan er den at have på, for min er mega træls har en underlig form syntes jeg og den virker tyk..!! hvor tyk er din hætte. Ja som flere kajak roere vil jeg også udvide sæsonen både hurtiger i vandet og blive længere, og som så mange andre vil jeg/vi gerne høre hvad du bruger.

Hilsen Axel

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Axel

Tak for fødselsdagshilsnen - tja, det var så de første 51...

Jeg har ikke haft min neoprenhætte med på tur endnu - så det ved jeg faktisk ikke. Men jeg skal nok berette om mine erfaringer når den er testet ude i den våde virkelighed!

Venlig hilsen
Helge

Du syntes måske også om: