tirsdag den 27. oktober 2009

Kajakbog fra 1929


Bogens forside


Illustration af en ung grønlænder der ruller

En af de originale grønlandske tekster

Gerh. Kleist - Fangst fra kajak og fra is
Nyt nordisk Forlag, 1979 - 46 sider

Jeg må nok hellere skynde mig med en lille korrektion - selve bogen er ikke fra 1929, det er teksten og tegningerne der er så gamle. Bogen er faktisk først udgivet i 1979 som det kan ses overfor.

Gerhard Kleist, som har skrevet den originale grønlandske tekst og lavet tegningerne, var kateket i Godhavn (Qeqertarsuaq) i Vestgrønland det meste af sit liv. Han supplerede sine indtægter ved at være fanger og var selv kajakroer. Hvis du vil se hvordan han så ud er det muligt på disse foto fra Arktiske Billeder.

Teksterne bærer tydeligt præg af at han har et indgående kendskab til både redskaber og fangstmetoder. Desuden gør han nogle fine iagttagelser omkring kajakroning. Hans skitser er meget fine uden på nogen måde at være stor kunst, hvad de jo heller ikke var tænkt som.

Sidst i bogen er alle de håndskrevne grønlandske tekster heldigvis oversat til dansk af Chr. Berthelsen. Så har vi sydgrønlændere også en chanche for at læse med. En sjov detalje ved bogen er at originalerne på et tidspunkt har været i polarforskeren Knud Rasmussens eje

Bogen er i formatet 23x19 cm og består af 18 plancher i farve og s/h. Hvert opslag består til venstre af de originale håndskrevne grønlandske tekstark og til højre de tilhørende illustrationer.

Jeg købte bogen hos Andersens Antikvariat i Glostrup gennem antikvariat.net. Sidst jeg kikkede var der stadig nogle eksemplarer til salg - til priser omkring de 100 kr.

Det er en fin lille kajakbog om de grønlandske fangere og deres liv.


Dansk oversættelse af den afbilledede tekst:


Kajakmænd, som øver sig i at vende rundt

De unge øver sig også i at vende rundt i kajak. De mest øvede i denne kunst vender flere gange rundt i træk - somme tider mere end seks gange. De behændigste kommer op igen med åren i samme stilling som ved kæntringen. Nogle stikker åren ind under tværremmene på kajakken og foretager vendingen ved hjælp af lansen og derefter kun ved hjælp af kastetræet. I Narsak syd for Godthåb overværede jeg den afdøde fanger, Rafael Mathæussen, vende rundt alene ved hjælp af hånden og med vanter på. I Sydgrønland har jeg set mange vende rundt, men ingen kunne måle sig med Rafael Mathæussen. Han var kraftigt bygget men var til trods herfor uhyre smidig. I sommeren 1929 havde to unge fangere fra Imerigsok (Kronprinsens Ejland) opvisning i at vende rundt.

Det fortaltes, at de var i stand til at rulle rundt ud i ét - uden pause ind i mellem. Jeg kom desværre for sent, så jeg overværede det ikke selv. Nikolaj Sandgreen skulle være smidigere end sin kammerat, Benjamin Jerimiassen. Nikolaj Sandgreen hører til de dygtigste kajakroere. Imerigsok-beboerne er i øvrigt alle dygtige kajakroere. De bor jo også ved det store åbne hav mod vest.

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: