tirsdag den 23. februar 2010

Tre mand rundt om South Georgia

Charles, Jones og Waters - Unclaimed Coast
Penguin Books, 2007 - 144 sider

Fuldstændig titel: Unclaimed Coast: The First Kayak Journey Around Shackleton's South Georgia.

Det blev tre gutter fra New Zealand der blev de første til at ro rundt om South Georgia i havkajak. Flere havde forsøgt før dem, men ikke fuldført og et brittisk team forberedte en tur på nogenlunde samme tidspunkt.

Men det blev kiwierne der kom først rundt. Det gjorde de tilbage i 2005 og det er der senere kommet denne  flotte bog ud af. De tre eventyrer skriver på skift de forskellige afsnit i bogen og det giver bogen en behagelig afveksling. De har forskellige fortællemåder og lægger vægt på forskellige ting. Men altid fortælles der med et glimt i øjet og dejligt fri for selvhøjtidelighed. Der er grundige beskrivelser af deres forberedelser og alle deres overvejelser omkring en sådan ekspedition.

Bogens helt store styrke er de mange fantastisk flotte foto fra turen. Rigtig mange af dem er heldækkende dobbeltopslag. Alene disse foto er hele bogen værd. Bogen er selvfølgelig på engelsk, men er letlæst, selv om der var en del fagudtryk som jeg lige måtte slå op. Man får ved gennemlæsning en rigtig god fornemmelse af hvilken kæmpebedrift det har været at gennemføre en tur som denne - til et af verdens smukkeste og ugæstfrie steder. Der er et godt kort i bogen med alle lejre markeret. Der er mange referencer til øens dramatiske historie og er selvfølgelig fyldt med flotte naturbeskrivelser. Absolut værd at læse.

Om hinanden skriver de, humoristisk, i bogen:
Graham Charles - ekseptionel fotograf, professionelle eventyrer, en af de bedste i branchen, taberen af mange ting, bæreren af sjove hatte.
Marcus Waters - logistisk superhelt, vedholdende som en pitbullterrier, altid fotomodel. Ingen kulinariske færdigheder eller ambitioner, mener at dagen begynder ved middagstid.
Mark Jones - indbegrebet af en improvisator og håndværker, jæger/samler, altid »the dark horse«, ødelæggeren og brækkeren af mange ting (reparere altid). Fantastisk friluftsmenneske.
Til sammen kalder de sig »Adventure Philosophy«.

Jeg købte bogen på Amazon.co.uk og var så heldig at få et af de sidste eksemplarer af 2007 udgaven fra New Zealand som er på 144 sider. Der findes også en nyere udgave fra 2008 som kun er på 128 sider. Måske er det alle de flotte fotosider der er skåret væk - jeg ved det ikke, men det ville godt nok være en skam.

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: