søndag den 28. marts 2010

Følg med rundt om Quebec og Labrador

Så er det ved at være tid for endnu en stor ekspedition. Denne gang gælder det en ca. 12.000 km tur rundt om Quebec og Labrador i Canada. Det er næsten lige så langt som rundt om Australien. Hvis turen gennemføres er det første rund-sejling, eller »circumnavigation« som det ofte kaldes, af Quebec og Labrador.

Det er den 23-årige Jean Mathieu der vil forsøge sig på denne distance. Han har roet kajak siden han var 15 år og fik allerede sin egen kajak da han var 16 år. Lige siden har han roet kajak, både sommer og vinter. Desuden er han uddannet kajakinstruktør.

Du undrer dig måske over at det kan lade sig gøre at ro rundt om en halvø, men det er der en god forklaring på. En del af turen foregår på floder og søer inde i landet - her kommer Jean ud for at skulle lave mange besværlige overbæringer. Det bliver noget af en udfordring med en tungtlastet kajak. Ekspeditionen kommer til at løbe over mere end et år, af dem simple grund at store dele af havet er frosset til i vintermånederne. Planen er at ro de første 6000 km i år og så fortsætte når isen igen er væk. For at nå årets distance skal han ro omkring 30 km om dagen, hvis der ikke er overliggerdage, hvilket næppe kan undgås.

Ekspeditionen starter den 1. april i byen Trois-Rivieres som ligger mellem Montréal og Québec. Herfra vil han så ro halvøen rundt mod uret. Det betyder at han kommer til at ro en strækning som han kender godt på de første 1000 km. Det lyder som et godt valg inden han kommer til det ukendte og helt ubeskyttede vand ved Labrador.

Jean tager turen i en specialbygget Current Designs Nomad GTS. Den er 575 lang, 54 cm bred og den kan laste hele 192 kg. Hans hjemmeside Expédition Circumnavigation 2010 er på fransk, men med Google Translate er det ikke noget problem at forstå det meste - hvis du altså ikke kan fransk. Følg med på hans blog når turen starter.

God tur til den unge mand med de store drømme...

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: