tirsdag den 23. marts 2010

Kajak i Tibet

Todd Balf - Den sidste flod. Den tragiske jagt på Shangri-La
Lindhardt og Ringhof, 2001 - 276 sider

Bogen er beretningen om en skæbnesvanger kajakekspedition der fandt sted i 1998, da fire dygtige fosroere forsøgte at besejle Yarlung Tsangpo-floden i Himalaya-området. Floden er en af de allerfarligste at besejle - selv for rutinerede fosroere. At der så yderligere er ekstrem højvandet da deres tur skal starte komplicere det hele yderligere.

De fire amerikanske roere er brødrene Tom McEwan og Jamie McEwan, Roger Zleb og Doug Gordon. Tom driver i dag firmaet Liquid Adventures. De ror alle kajakker på turen undtagen Jamie som padler en foskano. Det er Prijons foskajakker holdet har valgt til turen - ekspeditions-modeller med en længde på lidt over tre meter og en vægt på hele 18 kg. I forhold til almindelige foskajakker har de et keyhole cockpit der er omkring 90 cm langt.

Bogen er skrevet af journalisten Todd Balf der har interviewet flere af deltagerne på ekspeditionen og læst enkeltes logbøger. Men nogen førstehåndsberetning er det af gode grunde ikke. Der er brugt rigtig meget plads i bogen på at portrættere deltagerne og fortælle om deres baggrunde. Også planlægningen og deltagernes overvejelser om turen er udførlig beskrevet. Selve turen og de logistiske problemer med at få en tur i Himalaya på benene er godt og malerisk beskrevet. Det er ikke den bedste kajakbog jeg har læst, men det er et interessant kik ind i en meget speciel verden.

Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan bestilles til lån hos Bibliotek.dk.

Filmen »Into the Tsango Gorge« om en anden, og mere succesfuld, ekspedition på Yarlung Tsangpo er virkelig værd at se. Denne syv mand store gruppe vælger i 2002 at ro om vinteren, mens der er mindst vand i floden. Det er sikkert en medvirkende faktor til at det rent faktisk lykkedes for dem at besejre denne vanvittige flod. Med de billeder der er i filmen, af flodens tilstand ved lavvande, er det uhyggeligt at forestille sig hvordan den har taget sig ud da de fire amerikanere var der fire år tidligere...

Se og læs mere:
Andre ekspeditioner er beskrevet på Shangri-La River Expeditons.
Tibet Environmental Watch har en samtidig beretning om turen.

Citat fra bogen om Prijons kajakker:
Ifølge laboratoriedataene (noget, en molekyleekspert som Gordon havde sans for) var et HTP-molekyle cirka ti gange længere og besad en op til 30 procent større stivhed både i udstrakt og snoet tilstand end industristandarden. HTP-molekylets længde kombineret med det tryk, det udsattes for under formpresningen og støbningen, afstedkom en meget tæt plastic med lange og faste bånd mellem de enkelte molekyler. Oversat: en båd fremstillet af HTP-plastik kunne flyve ned fra tagbagagebæreren med 90 km/t uden at tage nævneværdig skade.

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: