mandag den 2. maj 2011

Forårsdag på fjorden


Alle foto er taget med app’en Hipstamatic.
Egentlig havde jeg taget fri fra arbejde i dag for at melde mig som forældre-backup til min store søns blå mandag, men da der ret hurtigt meldte sig 14 personer som gerne ville med, valgte jeg at bruge dagen på noget andet.

Efter at have sat knægten af hos klasselæreren hvor der var morgenmad, gik turen videre ned til dæmningen ved Alrø hvor jeg ville starte i dag. Vinden ville være mest østlig med en gennemsnitsvind på 8 m/s og vindstød op til 15 m/s. Så en tur ind i Horsens Fjord virkede som en god ide. Det ville blive medvind først og så modvind på hjemturen.

Kl. 10:30 startede turen vestover. Hvor er det flot at se alt det grønne der endelig er kommet frem - specielt set fra kajakken hvor det spejler sig i vandet. Jeg ror hen forbi det idylliske Sondrup Strand og videre hen forbi Vorsø

Det gik strygende med vinden i ryggen. Jeg kunne dog ikke se min hastighed, fordi min GPS havde været en tur i vandet, mens jeg var ved at gøre klar til afgang - den er altså ikke helt vandtæt længere. Jeg har prøvet det et par gange før. Den virker sådan set godt nok alligevel, men det er ikke muligt at skifte skærmbillede, det eneste jeg kan se er kortet - og det er ikke meget bevendt. Heldigvis laver den stadig spor for turen, så jeg kan se det hele når jeg kommer hjem. De gange hvor det er sket tidligere har den været fuldt funktionsdygtig efter tørring med åbent batteridæksel - det håber jeg også er tilfældet denne gang!

Da jeg kommer et stykke hen forbi Husodde Strand Camping vender jeg om i forventning om at jeg sikkert har rundet de 15 km. Jeg ror lige ind og kigger på de smukke huse som ligger helt ned til vandet. Jeg fandt ud af at de hedder Elbæk Huse, her efter at jeg er kommet hjem. I en folder fra Horsens Kommune står der om husene:

»Elbæk Huse er en koloni af små fritidshuse bygget i 1920erne og 1930erne af havne-arbejdere. Arealet ejes af Horsens Kommune. Kolonien afspejler den fritidskultur, som hang sammen med et vist økonomisk overskud og mere fritid. Husene er et kulturminde, da deres præg af uensartethed er bevaret.«

Desværre blæste det så meget at jeg ikke ville slippe pagajen for at fotografere, men jeg tror jeg vil tage herned en dag med lidt mindre vind og tage nogle billeder - husene ligger fantastisk flot helt ned til vandet.

Lidt længere henne går jeg på land ved en skrænt og en hel del væltede træer. Det er der alle indlæggets foto stammer fra. Jeg kunne godt mærke, selv på det korte stykke jeg havde roet op mod vinden, at hjemturen ville blive hård.

Nu hvor vandtemperaturen er kommet lige op over de 10° C har jeg smidt min neoprenhætte. Den ror jeg helt konsekvent med når vandet er under den temperatur. Men det er heldigvis slut nu. Det er lidt underligt at høre lydene gennem den tætsiddende hætte. Da jeg er færdig med pausen bliver jakken snøret godt til og solbrillerne kommer på. Det er nu mest for at holde vinden væk fra øjnene - solen kommer ind fra siden nu. 

Da jeg kommer hen til Vorsø beslutter jeg mig for at forsøge mig med at ro nord om øen, i håb om at der er lidt mere læ på den side. Det var der også - lidt mere læ. Men desværre var det ikke, som jeg havde håbet, højvande. Vandstanden heromme svingede mellem 40-80 cm. Det er ikke ret sjovt at ro i. Det er som at ro med håndbremsen trukket. Surt - den anden vej rundt havde været lettere, selv med vinden.

Her omme »bag ved« Vorså ligger i øvrigt teltplads nr. 449 (Brigsted) fra bogen Overnatning i det fri. Efter at have roet her, undrer det mig meget at pladsen er markeret med et symbol som betyder: »Pladsen kan nås i kano eller jolle.« Det må vel betyde at den også kan nås i kajak. Men hvis det er ved lavvande vil jeg meget nødig slæbe kajakken hen over havbunden hen til den plads - for det kommer man altså helt sikkert til ved lavvande. Det kan lige gå at ro derhen ved max. højvande, hvis man er i en fuldt lastet kajak.

Nå, men selv om det var et ringe valg at tage den vej, lærte jeg jo alligevel noget. Resten at turen hjem var op mod den rene modvind, med alt hvad det indebærer at fornøjelse! Da jeg var næsten helt tilbage ved udgangspunktet, så jeg en flok andre kajakroere, sikkert en efterskole eller lignende, som også var ude i dag, dog betydelig tættere på land end jeg roede. Sikker et klogt valg fra instruktørens side. Da jeg kommer på land kan jeg se at deres minibus og kajaktraileren holder lige ved siden af min bil. Men jeg kan ikke se hvor de kommer fra.

En dejlig, men opslidende mandag på Horsens Fjord.

Vejr: Frisk vind, nogen bølger, høj sol, vand 10° C, luft 10° C
Distance: 31,4 km
Fugle: Ederfugl, skarv, fjordterne, strandskade, krage

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Hej Helge.

Det er fedt, at du er tilbage i de vante kajak-rammer. Savnede dine indlæg i 2010.

Mvh. Steen J

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Steen

Tak skal du have. Jeg er da kommet lidt i gang igen.

Venlig hilsen Helge

Du syntes måske også om: