søndag den 12. juni 2011

Spis naturen omkring dig

Steen Viggo Jensen - Vorherres Køkkenhave
Forlaget Revling, 2009 - 110 sider.

Bogen består af en lang række livsbekræftende essays, efterfulgt af beskrivelser af forskellige anvendelige planter med dertil hørende opskrifter.

Det der, efter min mening bærer bogen, er de fine essays, som da også fylder mest i bogen. Forfatteren har tydeligvis en stor viden om naturen og de mennesker som lever i og af den. Bogen er sammensat så den følger årets gang fra forår til vinter.

Forfatteren har en helt speciel grund til at vide så meget om hvad der er spiseligt i naturen: han har selv boet i skovene på Nordfyn et par år som hjemløs. Her var det »learning by doing«, som han selv udtrykker det, for at overleve. Det er den viden han i bogen øser ud af. Bogens udgivelse er støttet af Tips- og Lottomilder til friluftsliv som da også har et indslag med Steen Viggo Jensen på deres hjemmeside. I indslaget forsøger han at få værtinden til at spise hyldebærblade - uden den helt store succes.

Noget der altid er lige ved hånden for os kajakroere er jo blæretang. Det er muligt at lave en smagfuld ret ud af det, sammen med muslinger og fisk som jo også er lige ved hånden. Opskriften bringer jeg nederst i indlægget. Og sørme om der ikke også er en opskrift på tobak! Men den må du selv finde i bogen.

Bogen koster kr. 149,00 og kan fx købes hos Gyldendal eller direkte på bogens egen hjemmeside
Bogens egen hjemmeside er kokkenhaven.dk og bogen er også at finde på Facebook.

● ● ● ● ● ● ● ● ● ●

Blæretangsuppe
5-6 håndfulde frisk blæretang
3 håndfulde muslinger
1 kg fisk af en art
Det hvide af 2 porrer
5-6 gulerødder
5-6 vilde pastinakrødder eller 1 dyrket fra supermarkedet
Et drys løvstikke
Hvidvin, salt og peber

Hæld tangen i gryden med 1½ 1 vand, bring i kog og lad det koge 15-20 min. Si tangen fra.
Kog blåmuslingerne, til de åbner sig. Tag dem op med en hulske, fjern kødet og kom det i tangsuppen. Kog fisken, de fint snittede porrer og pastinakrødder sammen med et drys løvstikke.
Kog grønsagerne næsten møre, tag dem op med en hulske og hæld dem i suppen. Fjern benene fra fisken, pluk den i små stykker og kom den i suppen. Kog suppen ved svag varme i ca. 5 min., tilsæt under omrøring ½-1 l af fiskefonden.
Smag til med salt, peber og hvidvin. Suppen kan jævnes, men det er ikke nødvendigt, den er fyldig i sig selv.

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: