onsdag den 19. december 2007

Kajakture højt mod nord

John Andersen - Mit grønland, opdagelsesrejser i kajak
Aschehoug, 1998 - 264 sider


En spændende bog som har mere fokus på Grønland end på kajakker. Men det gør bestemt ikke bogen mindre interessant. Ud over de afsnit som omhandler Johns kajakekspeditioner i vandet omkring Grønland, er der også nogle afsnit om ekspeditioner over indlandsisen. Desuden er bogen fyldt med referencer til tidligere tiders legendariske opdagelsesrejser i og omkring Grønland. Bogen indeholder også et bizart afsnit om grønlandske madspecialiteter. Det er ikke for sarte sjæle! Bogen indeholder også 24 sider med nogle smukke fotos fra de forskellige ture.

Men mest spændende for kajakroere er beskrivelserne af turene som John har foretaget alene eller sammen med sine sønner. Der er rigtig mange gode beskrivelser af kunsten at ro i isfyldte farvande, trækken med kajak henover isflager (derfor bruger han helst PE kajakker), lejrlivet i heftige minusgrader og kunsten at ro direkte op på en isflage! Det er også spændende at læse om hans argumenter for ikke at bruge svømmevest (ikke et råd jeg har tænkt mig at følge). Den mest fabelagtige historie er om dengang en flok narhvaler besluttede sig for at lege med ham - man tror det er løgn - det skal simpelthen læses. Alt i alt er det spændende læsning for os som tror at vores land (og vand) er koldt at ro i.

Det er hævet over enhver tvivl at John Andersen er en eminent kajakroer og det er ikke muligt for ham at skjule sin store kærlighed til de arktiske egne.

Det er blot en skam at John ikke er så sprudlende og poetisk i sit sprogbrug som stoffet egentlig godt kunne bære. Det er ikke alle beskrivelser i bogen som brænder ordentligt igennem, og det er egentlig lidt synd. Men så vidt jeg ved er denne også hans første bog - det kan jo have udviklet sig i nogle af hans senere udgivelser. Jeg har i hvert tilfælde fået lyst til at læse mere af ham.

Bogen er desværre udsolgt fra forlaget, men den kan lånes her.

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: