søndag den 3. februar 2008

Årets første kajaktur

Foto: Kajakken var lige inde for at lege isbryder i den tynde is.

>> Flere foto

Jeg havde i forvejen besluttet at jeg ville ud at ro kajak denne søndag. Hele januar havde været tungt besat med andre forpligtelser, stort set alle weekender. Nu var der endelig et hul i kalenderen og det blev straks booket til kajakken. Men så blev det selvfølgelig ret sent lørdag aften, så jeg sov ret længe søndag. Vakler søvndrukken ned ad trappen for at kigge på udetemperaturen. 3° C. Det er måske for koldt. Ind for at tænde computeren og checke DMI. 11 m/s fra SV i Østjylland. Jeg kan mærke at jeg allerede er i fuld gang med at fiske efter undskyldninger for ikke at tage af sted. Udregner for en god ordens skyld chillfaktoren. Den reelle temperatur er så -11° C. Lige et argument jeg kan bruge til noget.

Laver en ekstra kop kaffe, nu da turen alligevel er aflyst. Den mageligt dovne krop slænges i sofaen og en lad hånd rækker ud efter et eller andet at læse i. Får fat i det nye nummer af HavkajakInfo - det har jeg endnu ikke nået at læse i. Læser om "Sea Arctic Kayak Race" og lidt om turen til Evighedsfjorden i Grønland.

Pludselig sker der et eller andet inden i mig. Jeg kommer lige pludselig i tanke om hvor fedt det er at ro! Og jeg kan mærke at jeg faktisk savner det - det er mere end en måned siden sidste tur. Så selv om klokken er mange og jeg godt kan se at det ikke kan blive nogen lang tur, går jeg straks i gang med at pakke og går samtidig og spekulere på hvor jeg skal smide kajakken i.

Jeg kører over til Mossø og starter ud fra en parkeringsplads i den østre ende, lidt nord for Tåning Å’s udløb i søen. Jeg har tit været forbi i kajakken, men aldrig startet fra dette sted før. Men stedet kan varmt anbefales, gode parkeringsforhold, stort grønt område med borde og bænke (jeg tænker her sommer og lunere temperaturer!). Det er dejligt at være på vandet igen. Der er høj sol og slet ikke så koldt som jeg havde forventet. Selv om jeg ikke har roet en måned kommer rutinen hurtigt og farten er god.

Der er mange rovfugle i luften denne dag, flere end jeg plejer at se her i Mossø. Det må være min præmie for at tage af sted på trods af mageligheden. Desværre er jeg ikke særlig god til at identificere rovfugle. Der er vist nogle sider i mine fuglebøger jeg skal studere grundigere. Jeg har dog kikket så meget i den, at da en isfugl fløj ud foran mig ved Hem Odde var jeg ikke i tvivl om hvad det var. Stedet var dog lidt usædvanligt. Jeg har tit set isfuglen i å-løbene, på begge sider af søen, men aldrig ude i selve søen.

Mens jeg roede vestover kunne jeg se at vandet var underligt fladt nogle steder, helt inde ved sivene. Jeg blev selvfølgelig nysgerrig og måtte lige ind for at se hvad det var. Til min overraskelse var det is, selv om der ikke var minusgrader. Isen var dog ikke særlig tyk, vel højst omkring 4-5 mm. Der gik selvfølgelig legedreng i den, for det lyder simpelthen skønt (og højt) at ro kajakken gennem den tynde is. Det er også en sjov fornemmelse at skulle slå pagajen ned i vandet. Så hver gang jeg kunne se at der var is, måtte jeg simpelthen ind for at lege isbryder. Gad egentlig vide hvor tyk is en kajak kan bryde?

Vejr: Frisk vind (men læ), høj sol med få skyer, fladt vand, 3° C

Distance: 18,7 km

Fugle: blishøne, gråand, fiskehejre, stor skallesluger, troldand, skarv, isfugl, krage

2 kommentarer:

Tommy Mikkelsen sagde ...

Hej Helge,

vidste slet ikke at en Barracuda kunne bruges som is-bryder :). Har ikke prøvet at bruge min Valley sådan endnu.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Tommy
Det er nok også kun stillestående søvand der kan fryse til, når det ikke er koldere end nu. Der skal sikkert lang tids kulde til før der kommer, det som bare ligner is på Mariager Fjord. Men du kan glæde dig - det larmer helt vildt!

Du syntes måske også om: