Tange Sø og omegn
Foto: Her er det muligt at komme på land ved Tvilum Bro, hvis altså landgangsbroen havde været ½ meter højere!
>> Flere foto
Denne dejlige 2. pinsedag ville jeg en tur rundt og se nærmere på Tange Sø som jeg flere gange er roet igennem på længere ture. Men jeg har aldrig rigtig fået kigget nærmere på søens omgivelser. Jeg ville bl.a. gerne lede efter alternative overnatningssteder til pladsen i Ans som ikke er særligt charmerende. Sidst jeg overnattede der måtte jeg konstatere at byens knallertungdom bruger området som samlingssted. Dagens tur startede ved Kongensbro, ved kanolandingspladsen lige overfor Kongensbro Kro.
Jeg var i vandet et kvarter over otte i det bedste pinsevejr jeg kan huske i lang tid. Selv om jeg godt kunne have roet i korte ærmer valgte jeg alligevel at tage min langærmede NRS Hydrosilk på, den har vist en solfaktor på omkring 50. Da jeg kom hjem måtte jeg i hvert tilfælde konstatere at det var ganske tydeligt hvortil ærmerne gik. Men så af sted ned af åløbet. Efter nogle få km, ved det sted hvor åen så småt begynder at udvide sig, er der rigtig mange svaner i vandet og nogle enkelte som ligger på reder inde i sivene. Det er et flot syn. Der er også rigtig mange fisk som springer ud af vandet, nogle af dem ligner nogle store krabater. Der var også en del lystfiskere ude i joller, mon ikke de har fået nogle stykker af dem med hjem?
Men jeg var jo også på udkik efter spændende steder at overnatte eller bare nogle gode steder at snuppe sig en pause på turen over Tange Sø. Et oplagt sted at slå lejr fandt jeg et stykke oppe ad søens østside. Her er det let at komme i land med kajakker og det er muligt at ligge ugenert inde mellem træerne. Men det kræver altså at man selv har drikkevand og foldespade med! De første fire foto her er taget ved stedet. Det er dog ikke lovligt at overnatte uden tilladelse fra ejeren af Gudenåcentralens Plantage, og det ved jeg faktisk ikke hvem er må jeg indrømme. Hvis man hellere vil overnatte under helt legale forhold, er der også mulighed for det på Tange Søvej Teltplads. Det kræver dog at man ringer til Annelise og Vang i forvejen på 86 65 93 96. Fra søvejen ser pladsen således ud. Så der er altså alternativer til at overnatte på pladsen i Ans.
Hvis man har lyst til at holde en pause er der et rigtigt hyggeligt sted gemt i søens nordøstlige hjørne. Men det skal man lede godt efter. Her er en bro hvor det er muligt at komme på land, selv om den er noget høj. Inde på land er der borde og bænke. Foto 8-11 er herfra.
Jeg var også et smut nede for at kigge nærmere på opstemningen til Tangeværket som er et imponerende bygningsværk, når man tager i betragtning at det er opført i årene 1918-20. Og smukt er det også med al sin gamle ingeniørkunst. Der er meget mere at læse om værkets historie på Tangeværkets hjemmeside.
På vej tilbage fra rundfarten i Tange Sø holdt jeg en spisepause ved dag-rastestedet ved Ormstrup Gods. Her er der stillet borde og bænke op. Og Viborg Kommune har været så venlige at sætte et multtoilet op også. Efter at have spist fik jeg brug for denne spændende indretning. Nu er det sådan med multtoiletter (som jeg i øvrigt finder er en genial økologisk konstruktion), at lugten indendørs kræver en speciel åndedrætsteknik - hvis døren er lukket. Så da jeg jo ikke (endnu) havde mødt særligt mange på min tur valgte jeg blot at krænge våddragten ned om anklerne og så ellers foretage mig det man nu foretager sig på multtoiletter - med døren på vid gab.
Det gik for så vidt også ganske godt - der kom ingen forbi. Men efter at jeg havde været nede ved åen for at vaske hænder, nu behørigt påklædt, kom et ungt kærestepar susende på deres mountainbikes. Da løb det mig koldt ned ad ryggen - de kunne lige så godt være kommet fem minutter tidligere! Det ville have været en meget grim oplevelse. Så luk dørene til multtoiletter - selv om der ingen er i nærheden - og se at få lært den der specielle åndedrætsteknik.
Jeg tror desværre at der er mange som bare ror forbi dette dejlige rastested, fordi det er svært at se ude fra åen. Så hvis du gerne vil på land her engang, vil jeg anbefale at du taster koordinaterne ind i GPS’en - eller alternativt holde godt udkik til styrbord.
Da jeg kommer tilbage til Kongensbro er der en vældig trafik af kanoroere som er ved at trække kanoer op. Men klokken er ikke så mange endnu, så jeg fortsætter turen op ad åen mod strømmen. Og strøm er der godt nok i Gudenåen i dag. Selv om jeg krydser og undgår hovedstrømmen så meget som muligt, kan jeg ikke holde en hastighed meget over 3-4 km/t. Men alle dem jeg møder på vejen opstrøms har også kurs den anden vej! Der er rigtig mange kanoer og desuden seks robåde fra Københavns Roklub, som åbenbart var på tur herovre. Jeg kunne nu ikke se det på roerne eller bådene at de var derfra. Det fandt jeg ud af da jeg, på vej hjem, kom til at køre bag ved deres bil og bådtrailer. På deres hjemmeside kunne jeg så læse at de havde været på langtur i pinsen, hvor de var startet ud fra Skanderborg.
Da jeg nåede op til Tvilum Bro var jeg efterhånden godt mør og droppede min oprindelige plan med at ro op til Sminge Sø. Det ville have givet yderligere 3 km i strid modstrøm. Det gad jeg simpelthen ikke. Så jeg skulle på land ved Tvilum Bro for at holde en sidste spisepause. Men det var lettere sagt end gjort. Den lille landingsbro som er der, lå omkring 20-40 cm under vand. Der var ikke så meget andet at gøre end at ro ind mellem nogle træer ved siden af broen. Der kunne jeg se at vandet var ret lavt, så jeg smed bare lige det ene ben ned i vandet, men det var desværre bare noget dynd - ingen fast bund - så benet fortsatte ret langt i! Heldigvis nåede jeg at få fat i en gren, så jeg undgik en tur i baljen.
Efter lidt mad kunne jeg se frem til en skøn tur tilbage mod Kongensbro - denne gang med strømmen, hvilket kunne mærkes på farten.
Vejr: Jævn til frisk vind, skyfrit, fladt vand
Distance: 43,0 km
Fugle: Knopsvane, fiskehejre, stormmåge, gråand, blishøne, toppet lappedykker,
hvid vipstjært, krage, tre mindre rovfugle.
2 kommentarer:
Rart at se, at også Viborg er kommet på kortet med muttoiletter. Du skriver om luften: er der ikke ventilation? Hvad mærke er toilettet? Clivus arbejder jo, efter eget udsagn, med effektiv ventilation som forudsætning for komposteringen.
Med venlig hilsen
Aage P Kürstein
Marstal
Ærø
Hej Aage
Jeg har måske brugt ordet »multtoilet« lidt forkert i denne sammenhæng. Det var en yderst primitiv konstruktion; sådan set bare et hul i jorden med et hus ovenpå. Cirka samme princip som ses ved mange svenske ødegårde. Men skidtet formulder jo med tiden...
Hvad denne konstruktion egentlig hedder ved jeg faktisk ikke.
En af mine gode venner bor ude i det økologiske Andelssamfund i Hjortshøj hvor der er mange som anvender mere nutidige formuldningsprocesser - helt lugtfri!
Venlig hilsen Helge
Send en kommentar