søndag den 29. juni 2008

Nye småting til lejrlivet

Efter mine ture med overnatninger sidste år lavede jeg en liste over ting som jeg savnede. Dem har jeg så fået anskaffet nu, inden jeg tager på flerdages ture i år. Det er nedenstående ting jeg har købt i denne omgang:

Yderst til venstre ligger et par Gore-tex gamacher fra Sea to Summit, som skal holde bukserne tørre når jeg vader rundt i efterårsvådt græs. Øverst en selvoppustelig hovedpude fra Sigma - indrømmet, det er unødvendig luksus, men sammenfoldet fylder den næsten ingenting så den skal der være plads til. Til venstre under småtingene ligger en armygrøn militærponcho fra Spejdersport, det er til pauser i regnvejr - kan også i en snæver vending bruges som bivuak, da der er øjer rundt i kanten.

På ponchoen ligger: To tuber til fødevare, de kan rengøres og genanvendes. En lommelærke - de fleste er vel bekendt med de fortræffelige egenskaber denne indretning besidder. Sportstape (plaster), til småskavanker som skal pakkes ind. Lille boks med 50 små ark letopløselig sæbe der kan anvendes til både personvask, opvask og evt. tøjvask. Sæben er fra Sea to Summit. Magnesiumfyrtøj fra Light my Fire som er bedre end både tændstikker og lighter, da den tåler vand. Det er utroligt så mange gnister der springer fra et enkelt anslag - rigeligt til at antænde en Trangia. Et hurtigttørrende letvægtshåndklæde fra MSR i en rigtig lækker kvalitet. Det fylder og vejer næsten ingenting og det tørrer fantastisk hurtigt. En smart detalje er at den store kraftige strop kan åbnes med en trykknap, så det er let at få omkring en gren eller andet.

De to små grønne »æsker« neden for hovedpuden er håndvarmere som jægere bruger. Jeg skal bruge dem i støvlerne om natten så der er tørre og varme støvler at komme i om morgenen. Grundig tysk kvalitet »Herbertz Handwärmer«, købt i en jagtbutik. Foldespade fra Spejder Sport, når der er langt til nærmeste offentlige toilet. Spaden har desuden en lille sav i skaftet som rent faktisk kan bruges til noget - genial detalje.

Desuden en lille orange ultralet og vandtæt 1 liters pose fra Sea to Summit. Ligger i dagslugen med småting i, så er de hurtigere at få fat på. Kan også bruges til at opbevare ting på dækket som ikke tåler vand, hvis behovet skulle opstå. Nederst ligger en sort netpose til snavsetøj - jeg har en enkelt gang haft det i en plastpose - lugten skal jeg nok lade være med at beskrive. Siden dengang har jeg bare smidt det i bunden af kajakken - men det støder min ordenssans.

Det har ikke været en kæmpeinvestering, men det vil helt sikkert komme til at betyde et mere behageligt lejrliv under turene.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

En militærponcho og nogle sprittabletter er efter min mening uvurderlig/uundværligt. Jeg har i en årrække brugt min tid i militæret. En militærponcho (regnslag) er super til bivuak/hurtigt ly. Derudover har jeg utallige gange tørret mig selv/min uniform ved at tage regnslaget over mig, sætte mig ned på og tænde en sprittablet under regnslaget. Man beholder det våde tøj på! Afhængig af, hvor våd man er, kan man inden for 20-30 minutter tørrer sig selv totalt ved at brænde sprittabletter af under regnslaget (pas på ikke at brænde hul i slaget).

Jeg er ikke vild med at sove i telt; et liggeunderlag, en sovepose, mit regnslag og lidt snor/autoelastikker til at spænde regnslaget op mellem træer/grene, så har jeg altid en regntæt bivuak.

mvh
Per

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Per

Min gamle far har en livslang fortid som officer i forsvaret, så jeg har hørt en del spændende historier om livet i felten.

Den med regnslaget og sprittabletterne kendte jeg dog ikke - men tak for tippet. Sådan som det danske vejr er kan det trick hurtigt blive nødvendigt at tage i anvendelse.

Anonym sagde ...

Hej Helge
Først og fremmest må jeg udtrykke min beundring & begejstring over din Blog. Den er særdeles underholdende og informativ.

Sprittabletter og regnslag har været trofaste følgesvende for mig i en årrække. Jeg har vandret en del i Pyranæerne og Dolomitterne. Et hårdt stræk kan få mig til at svede igennem eller en pludselig byge, og der har jeg ofte brugt tricket med at sætte mig ned på rygsækken, tænde en tablet mellem benene og så ellers holde regnslaget væk fra flammen ;-). Man kan afhængig af, hvor våd man er, skal man som sagt bruge flere tabletter, der ikke antændes samtidig, men derimod efter hinanden. Nuvel, når man dyrker havkajak, så er man anderledes klædt end på når man trekker og derfor finder man nok ikke samme behov for en selvtørring. Men tricks & tips kan man ikke få nok af, når man dyrker friluftslivet
;-)

Pga familielivets krav, så er vandreturerne blot et minde nu (hvis det skal være i udlandet) og jeg har derfor inden for den sidste måned kastet mig over havkajakken. Jeg bor 10 min gang fra vandet og med min nyindkøbte kajak er jeg ved at gøre mine første erfaringer (efter et fuldendt EPP2).

Jeg finder god meget inspiration i dine turbeskrivelser og jeg glæder mig til min første tur med oppakning/overnatning.
Mvh
Per

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Per
Det glæder mig at du syntes om bloggen. Og velkommen blandt kajakfolket, det er jo oplagt for dig når du bor så tæt på vandet. Du kan godt glæde dig til din første tur med overnatning. Det er en fed oplevelse at være væk i flere dage, men det kender du jo fra dine trekkingture.

Inden du tager afsted første gang så husk lige at lave en testpakning hjemme i haven. Der er altså ikke meget plads i en kajak. Men det er der selvfølgelig heller ikke i en rygsæk, du har jo en del erfaring med at være let rejsende.

Du syntes måske også om: