mandag den 29. december 2008

Danmarks kyster

Erik Johannesen - Danmark rundt langs kysten
Centrum, 1992 - 360 sider


En lidt ældre sag som jeg har købt brugt hos det lokale bogantikvariat Thurs Antikvariat. Bogen er ikke specielt flot i udstyret - kun få farvebilleder, en masse håndtegnede kort i sort/hvid og så ellers bare en masse sider med ren tekst. Men det skal man nu ikke lade sig narre af.

Bogen gennemgår simpelthen de alle ydre danske kyststrækninger delt op i 96 småbidder startende ved Vidå Sluse og sluttende med Bornholm. For hvert af de 96 udsnit er der et lille kort og en tekstbeskrivelse som indeholder informationer om: terræn og geologisk beskrivelse, strandene, marina, færdsel, seværdigheder, større byer i baglandet og turistmæssige forhold.

Det siger næsten sig selv at en del af oplysningerne i en bog fra 1992 ikke længere er helt aktuelle, det drejer sig fx om informationer om hoteller, vandrerhjem, campingpladser og mange af de telefonnumre som er opgivet til marinaer og turistattraktioner. Dem vil jeg ikke stole på.

Det som er mest interessant, set fra en kajakroers synspunkt, er beskrivelserne af terrænet og den grundige forklaring omkring de geologiske forhold. Det er spændende informationer som jeg ikke er stødt på i andre opslagsværker af denne slags. Desuden er strandforholdene særdeles brugbare, ligesom der under »færdsel« beskrives hvordan/eller om det er muligt at færdes langs kysten - det kan jo give en indikation om sandsynligheden for at blive taget på fersk gerning med et ikke helt lovligt placeret telt. Alle informationerne om kirker, herregårde, historiske monumenter og lignende er også yderst brugbare for den nysgerrige roer - det sker jo at vi er nødt til at holde en pause, så kan man jo lige så godt kikke sig omkring.

Bogen er, med sine selvfølgelige begrænsninger, et udmærket supplement til andre opslagsværker om vore rovande. Som en lille indikation af hvad bogen byder på er her det afsnit som omhandler noget af mit daglige rovand, nemlig området fra Moesgård Strand til Gyllingnæs.

Bogen er for længst udsolgt for forlaget, men er indimellem til salg antikvarisk. Prøv evt. antikvariat.net. Sidst jeg kikkede var der ni stk. til salg, med priser startende ved kun kr. 75,00. Den findes sikkert også på dit lokale bibliotek - ellers kan den bestilles via bibliotek.dk.

4 kommentarer:

Bent. sagde ...

Hej Helge, du er da kommen i finde hjørnet, først 3000km. og nu denne,
det vil jeg bare lige sige tak for.
Jeg vil også ønske dig og din familie et godt og velsinet nytår.
MVH. Bent.
PS. Jeg læste din snak med Niels om grønlansk pind, hvis du skal have en så skal' det være med en flad og en run side, den flade side er lidt trikki, men når det så virker så har du to pagajer i en og du tænker ikke på at kardancen er lidt hurtigere,
den flade side er lige så hurtig som din werner.
H. Bent.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Bent
Tja - jeg burde måske have heddet Finn... Jeg syntes at det er sjovt at opstøve kajakbøger - også de lidt ældre ting og sager.

Også godt nytår til dig og dine herfra - på et eller andet tidspunkt må vi da løbe på hinanden nede i fjorden, når vi begge kommer der jævnligt.

Jeg læste at Lars Gram på et tidspunkt beskrev at grønlandsåren kunne laves, så den faktisk var to årer i een, dvs. rund på den ene side og flad på den anden - det virker rigtig smart. Lidt som to gear i samme pagaj (undskyld åre).

Jeg skal vist til at spare lidt sammen til en pind en gang i foråret.

Axel sagde ...

Ja igen har du fundet spændende "nyt" sig mig bor du i eller ved siden af et bog arkiv,,,griner.
Men dejligt med noget nyt som ikke er direkte kajak relateret men som stadig kan bruges, fedt at du tænker lidt i andre baner.

Også lige...hva bruger du til at skanne tekst ind med(en skanner ja ja klart)mener hvilket program til teksten.,??
Så lige et godt nytår herfra og tak for den gode og spændende læsning på din blog, håber du har tid nok til at blive ved på den måde.

Mvh Axel

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Axel
Jeg har altid interesseret mig for bøger - både nye og gamle, jeg læser også en hel del, både romaner og andet. Desuden har jeg efterhånden en rimelig bogsamling hjemme i privaten, så jeg er nok en smule miljøskadet...

Jeg bruger ABBYY FineReader Sprint 6.0 - det er faktisk en udmærket OCR software, selv om den ikke er professionel som jeg har været vant til at bruge på arbejde.

Det er et stykke shareware og kan downloades her:
http://www.versiontracker.com/php/qs.php?mode=basic&action=search&str=abbyY+FineReader+Sprint+6.0&srchArea=windows%7Cvista&submit=Go

Du syntes måske også om: