onsdag den 7. januar 2009

Følg med Australien rundt

Freya Hoffmeister starter, sandsynligvis fredag den 15. eller lørdag den 16. januar, sin 14-15.000 km lange tur rundt om Australien. Turen starter i Queenscliff lidt uden for Melbourne og er planlagt til at vare et helt år. Det vil sige at hun gennemsnitligt skal ro omkring 40 km hver eneste dag. Det er sgu helt vildt!

Noget som er endnu mere rystende er at hun i sine planer har et kryds på langt over 500 km, fra Weipa til Gove. Det er nok noget af det vildeste jeg har hørt om. Godt nok opererer hun med en alternativ (og meget længere) rute ind i bugten, men bare det at hun overvejer sådan et kryds er... jeg mangler ord for det.

Australien rundt regnes af gode grunde for en af de mest udfordrende ture i verden. Der har været snesevis af forsøg på at bide skeer med denne yderst krævende tur. Hvis Freya klarer det, vil hun være den første kvinde som fuldfører turen og den anden, overhovedet, i verden som gør det. Den eneste som tidligere har klaret det er Paul Caffyn, hendes ven og mentor fra New Zealand. Han gjorde det for 27 år siden.

Blandt de ting som gør turen til noget usædvanligt er at der i farvandene findes saltvandskrokodiller, store hvide hajer, giftige havslanger og dødbringende vandmænd. Der er masser af farligt vand, mange ubeskyttede kryds, lange strækninger med klipper hvor landgang ikke er mulig. Området er desuden kendt for sine voldsomme orkaner.

Freyas tidligere bedrifter
I 2007, roede hun sammen med Greg Stamer rundt om Island i rekordtiden 33 dage. Tre måneder senere, satte hun sig for at blive den første kvinde til at ro rundt om New Zealands sydø - solo og helt uden støtte fra land. Halvfjerds dage senere afsluttede den 43-årige havkajakroer fra Husum i Tyskland så denne bedrift. Den garvede roer Paul Caffyn kalder turen for »den mest betydningsfulde solokajakrejse foretaget af en kvinde, på den sydlige halvkugle«.

Det er her fra Queenscliff, et stykke fra Melbourne, at Freya sidst i næste uge starter den første af i alt 25 planlagt etaper. Den 1.100 km lange første etape går fra Queenscliff til Sydney. Efter ca. et år er det planen at ende samme sted igen. Jeg har i øvrigt lavet et GoogleMap kort hvor alle etapestarterne er markeret.

Følg hende fra første færd når turen forhåbentlig snart starter – det er muligt på hendes egen hjemmeside. Det kan kun blive en fantastisk beretning.

3 kommentarer:

Tommy Mikkelsen sagde ...

Hej Helge,

ja jeg følger hende også nøje.
Hun er simpelthen for hård. Sammenlignet med hende har vi andre jo en rygrad der ligner en kop suppe.
Jeg "fulgte" hende også rundt om New Zealand, jeg kunne simpelthen ikke fatte det sidste ben, 165 km i ét hug !!!
Det bliver spændende at følge med denne gang.

Tommy Mikkelsen sagde ...

Hey du er kommet på hendes hjemmeside med dit etape map.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Tommy

ad 1: Man må jo sige at et kryds på 165 km er cool - hvad kalder man så et kryds på 560 km?

ad 2: Da jeg havde lavet kortet sendte jeg en mail med linket til hende. Hun kunne åbenbart godt bruge det, det er jo fint.

PS: Jeg læste med stor interesse på din side, om jeres tur "Karlby klint - Fornæs fyr". Jeg skal nemlig selv op for at se på fyr på de kanter, på et eller andet tidspunkt i løbet af året.

Du syntes måske også om: