tirsdag den 13. januar 2009

Koldt vand er ikke til at spøge med

Som det fremgår af denne lærerige lille video lavet af NASBLA er det vigtigt at tænke sig rigtig godt om inden man bevæger sig ud at ro i koldt vand. Filmen er optaget under den amerikanske Cold Water Boot Camp. En af de ting som det er uhyre vigtigt at vide på forhånd, er at det første minut i vandet kan være altafgørende. Hvis du ikke er i stand til at undgå panik og få vejrtrækningen under kontrol – inden du foretager dig noget som helst andet – er dine chancer for overlevelse ikke store.

En af de ting der lægges stor vægt på i filmen, er at det er vigtigt at have redningsvest på, men jeg regner ikke med at nogen dansk kajakroer ved sine fulde fem kan finde på at ro ud i koldt vand uden en svømmevest. En anden ting som fremhæves er en ganske interessant lille læresætning som i sin enkelthed kaldes 1-10-1, den er beskrevet herunder.

Husk på 1-10-1
1-10-1 er en let metode til at huske på de tre faser man går igennem hvis man ender i koldt vand. Og de giver et fingerpeg om tidshorisonten.

1 minut - kuldechok
Det første der sker når du rammer vandet er at du instinktivt udsættes for en dyb og pludselig gispen efter vejret, efterfulgt af hyperventileren. Vejrtrækningen forøges med 6-10 gange - det er ganske voldsomt. Det er vigtigt at forholde sig i ro og have hovedet så højt oppe at vejrtrækningen kan foregå uhindret - hvis du får vand i lungerne er der stor risiko for at drukne. Fasen med kuldechok vil vare omkring 1minut. I denne periode skal du sørge for at undgå panik og få kontrol over din vejrtrækning - intet andet. Hvis du er iført redningsvest er dine muligheder for at holde dig flydende og holde vejrtrækningen i gang størst.

10 minutter - kropskontrol mistes pga. kulde
I løbet af de næste 10 minutter vil du langsomt miste evnen til at bruge dine fingre, arme og ben. Herefter har du ikke fuld kontrol over dine egne bevægelser. Forsøg først med en selvredning og hvis det ikke er muligt skal du tilkalde hjælp og forberede dig på hvordan du vil holde dig flydende og holde luftvejene fri. I løbet af denne periode vil du også miste evnen til at svømme. Hvis du er i vandet uden redningsvest vil du sandsynligvis drukne.

1 time - hypotermi
Selv i iskoldt vand kan det tage omkring 1 time før du bliver bevidstløs på grund af hypotermi. Hvis du, 1) forstår aspekterne af hypotermi, 2) kender teknikkerne til at forsinke hypotermi, 3) kan lave selvredning og 4) ved hvordan du tilkalder hjælp, er dine chancer for at overleve og blive reddet væsentligt forøget.

Hav den rigtige beklæding på til årstiden
Et andet aspekt ved kajakroning i koldt vand som filmen slet ikke berører er påklædningen. Her har Søsportens Sikkerhedsråd imidlertid udarbejdet et ganske godt skema til at blive klog af. Det er vist her til venstre – klik på det for at se en stor PDF-udgave. Ud af skemaet kan man læse at iført våddragt er det højst muligt at være fire timer i 5° C koldt vand inden man besvimer. Hvis man kun er iført svømmevest er det højst sandsynligt at men derefter drukner, for i bevidstløs tilstand er det ikke muligt selv at holde hovedet oven vande. Hvis man derimod er iført en tørdragt med undertøj bliver denne tid forlænget til lidt over seks timer. Det er et godt argument for at anskaffe sig en tørdragt, men på den anden side, hvis man virkelig er ude i problemer i koldt vand med den tidshorisont, vil SOK formodentlig være fremme inden der er gået fire timer. Ud over kuldeskemaet er der på Søsportens Sikkerhedsråds hjemmeside mange andre gode råd om kulde.

Kolde facts
Nogle af de facts omkring drukneulykker og koldt vand som fremhæves i det lille filmklip er bl.a.:
En undersøgelse af lystsejladsulykker i 2007, lavet af »United States Coast Guard«, konstaterede at vandets temperatur rent faktisk betyder noget for udfaldet af hændelsen. I vand med en temperatur på mellem 21-26° C var det kun 8 % af ulykkerne som var fatale, mens det ved en temperatur på under 15° C var hele 40 % som havde dødelig udgang. Det betyder, at din risiko for at dø når vandet er koldt er fem gange større end ellers.

Ved at undersøge statistikkerne over drukneulykker for lystsejlere er det amerikanske »Lifesaving Society« kommet frem til at hele 60 % druknede i vand under 10° C, mens »kun« 34 % druknede hvis vandet var mellem 10-20° C. Det som gør det mere tragisk er det faktum, at 43 % var mindre end 2 meter fra sikkerhed og størstedelen, over 90 %, ikke var iført redningsvest.

Det er muligt at bestille en gratis DVD med Cold Water Boot Camp USA. Det koster kun forsendelsen som er på omkring 35 kr. Jeg er spændt på om den blot indeholder de 10 minutter som ligger gratis på YouTube eller om den indeholder mere information. Hvis den er interessant laver jeg en anmeldelse af den når jeg har set den.

5 kommentarer:

Axel sagde ...

Super indlæg du lige ar lagt på din blog, den forklare meget godt hvor farligt det egentlig er med koldt vand og de fare man bliver udsat for, klippet viser det meget godt.

Mvh Axel

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Axel
Tak skal du ha'.
Ja, det er klart det klogeste at blive i kajakken!

Anonym sagde ...

Jeg vil gerne pøve a tage en tur i vandet med mit vintertøj, men jeg mangler nogle der kan 'redde' mig. Jeg tror at det er den eneste vej til fuld viden om hvad der vil ske hvis jeg røg i. I videoen synes jeg at den mangler at fortælle at man skal ligge stille lige når man falder i... ikke i et helt minut, men indtil man er ovre kulde chocket og gispen. Jo mere man spræller rundt, jo mere varme/energi slipper man løs.
Fedt indlæg Helge... keep em' coming :-)

/Thomas

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Thomas
For mig var den største nyhed også det med hvor vigtigt det er at forholde sig i ro til man er færdig med at gispe. Jeg har en teori om at min neoprenhætte vil forhindre det allerværste gispen, men jeg har heller ikke prøvet det i praksis.

Det er rigtig godt at kende teorien 1-10-1 i forvejen - jeg tror risikoen for at man ellers ville gøre noget dumt vil være stor.

Venlig hilsen Helge

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Thomas
Jeg glemte lige at sige at jeg varmt kan anbefale den længere DVD som man for kr. 35 kan bestille i USA. Den er lidt mere grundig end YouTube-klippet.

Venlig hilsen Helge

Du syntes måske også om: