fredag den 2. januar 2009

Pacific Horizons

Pacific Horizons er en forrygende film – intet mindre. Filmen er optaget ved stillehavskysten i det sydlige Canada og det nordlige USA, i staterne Washington og Oregon. Det er en af de bedste kajakfilm jeg har set – helt på højde med This Is The Sea 3. [Mens du læser indlægget vil jeg anbefale at du lytter til musikken fra filmen. Der er links nederst i dette indlæg]

Specielt vil jeg gerne fremhæve indslaget med en 48-årig fyr som kalder sig Dubside. Han er en rigtig hippietype som ikke ejer en bil og ikke vil eje en bil. Han kommer rundt med sin kajak via offentlige transportmidler. Han kalder sin måde at anvende sin kajak på for »commando kayaking«. Dubside er en yderst interessant. sympatisk og spændende person. Han er dedikeret til alle former for grønlandske teknikker og ror selvfølgelig med grønlandsk åre. Det er en fornøjelse at se hvor mange forskellige måder han kan rulle sin kajak på. Han gør det bl.a. med en mursten i den ene hånd – utroligt. Du undrer dig måske over at det er muligt at få en kajak med en almindelig bybus? Se i filmen hvordan det kan lade sig gøre – meget interessant!

Et af de smukkeste indslag er om turen som Shawna Franklin, Djuna Mascall, Matt Nelson, Leon Somme og en eller to fotografer ror mellem nogle øer i det nordligste Washington. Det er nok det indslag i filmen som jeg bedst kan lide. Specielt bed jeg mærke i Leon Sommes bemærkning om hvad han kan lide ved kajaksporten: »Favorite aspects of this sport? I think it's just being out in nature, seeing wildlife«. Det er faktisk også sådan jeg ser på det. Jeg fandt det også interessant at flere af deltagerne dyrker yoga og faktisk mener at det gør dem bedre til at rulle – og de er alle sammen ret dygtige til at rulle, kan man se i filmen. Måske skulle jeg melde mig på et yogahold for at få løsnet min stive krop lidt op?

Et par andre sjove ting jeg bemærkede i indslaget, var at den blå IKEA-pose som jeg selv og masser af andre danske roere bruger, åbenbart er udbredt over det meste af kloden. Den er jo også fantastisk til transport af kajakgrej, den er billig og den er stor! Desuden havde flere af roerne i filmen en speciel montering på fordækket, nærmest et par rør, til at holde reservepagajen på plads. Det ser ud som en rigtig god løsning, hvor det vil være hurtigt at få pagajen frigjort hvis det bliver nødvendigt. Jeg har ikke set det andre steder.

Det sidste indlæg jeg vil fremhæve er lidt specielt: to granvoksne mænd i en lyserød dobbeltkajak. De ror rundt om den canadiske Vancouver Island, en tur på godt og vel 210 km og de to gutter ror den på kun 18. dage, hvilket ifølge filmen er rekorden for den tur. Der er en ret sjov optakt til turen, men desværre er der flest stillbilleder fra selve turen. De to seje roere er Jeff Norville fra Portland, Oregon og Keirron Tastagh fra den engelske ø Isle of Man. Hvorfor de to herrer ror rundt i en lyserød kajak, er der en rigtig god forklaring på...

Filmen indeholder også en lang sekvens fra British Columbia i Canada hvor en gruppe garvede roere kører rundt i store firhjulstrækkere for at finde de sjoveste tidal races. Jeg syntes nu det er lige i overkanten at bruge 20 minutter på det - men det er vel en smagssag, mange vil sikkert finde det spændende.

Ekstramaterialet er i det store hele ganske interessant. Dog er det første afsnit, hvor alle surfscenerne fra selve filmen er klippet sammen og vises med underlægningsmusik, nok ikke noget jeg vil se igen og igen. Der er et godt lille indlæg fra Haida Gwaii, som nærmest må betragtes som en appetitvækker for This Is The Sea 4, som ikke var udkommet da denne film kom på gaden.
Directors Cut er absolut et gennemsyn værd. Det er filmen set med instruktørens øjne; han fortæller gennem hele indslaget om ideerne med de forskellige klip og noget om teknikkerne bag det at filme på vandet – faktisk ganske interessant, hele den time det varer.
De to sidste indslag er dog knap så interessante. Banff Film Festival Cut er blot en nedklippet version beregnet til festival forevisning. Men det, at den kun varer en halv time, gør selvfølgelig at det måske er muligt at lokke den bedre halvdel til at se en kajakfilm. Så det er selvfølgelig ikke helt spildt alligevel. Hvad »Store Loop/Trailer« er, siger næsten sig selv.

Jeg vil gerne slutte af med at sige at denne film har mine varmeste anbefalinger.

Filmens afsnit:

  • Intro
  • Dubside (portræt, foldekajak) 7:23
  • Bunsby Islands (turberetning, natur) 12:28
  • Oregon Surf (surf) 3:24
  • BC Tidal Race Tour (turberetning, tidal race) 20:41
  • Van Island Circumnav (turberetning, dobbeltkajak) 5:39
  • San Juan Orcas (gruppetur, spækhugger) 4:46

    Extras:
  • Surfing montage (surf) 3:20
  • Haida Gwaii/Creckle TV (turberetning, natur) 3:58
  • Directors Cut (hele filmen med bemærkninger) 61:58
  • Banff Film Festival Cut (alternativ klipning) 34:47
  • Store Loop/Trailer (reklame for filmen) 6:05
PS: Nu er jeg jo ret vild med musik, så jeg vil lige fremhæve at musikken i denne film er fremragende. Den er leveret af: Current Swell, Jon Middleton, Hey Ocean, Amy Stolzenbach og Stick Figure. De har alle en MySpace-profil som er et besøg værd.

2 kommentarer:

Aksel Steen Christensen sagde ...

Hej Helge H

Pacific Horizons er en forrygende film – intet mindre.(Citat Helge)

Kan kun give dig ganske ret i at det er en rigtig god film, drengene og jeg har set den flere gange og skal vi se noget er det den de vælger hver gang.Især det afsnit med han fyren der køre med bus og har en folde kajak er ungernes hit,de mener at man også kan gøre det med en plast kajak, men de bliver klogere...griner

Hilsen Axel

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Axel
Man kan da sagtens folde en plastkajak sammen på den måde og få den med i en stor kuffert - det er nok mere det at få den samlet igen der kan være et mindre problem... ;-)

Du syntes måske også om: