lørdag den 14. februar 2009

Solskin og istapper

Foto: Selv om solen varmede godt havde den ikke fået bugt med alle istapperne.

>> Flere foto

Endelig, årets første tur i ren solskin. I den slags vejr er det en ren fryd at ro kajak. Gå bort skyer, slud og tåge!

Turen i dag var oprindelig planlagt til at gå rundt om Alrø, men da jeg kom derned var der is som strakte sig 50 meter ud i vandet. Det er selvfølgelig ikke så underligt, for vandet er ret stillestående helt inde ved dæmningen. Jeg kunne måske have fundet et isfrit sted hvis jeg havde gidet bære kajakken 3-400 m hen ad kysten. Men det gad jeg altså ikke. Så jeg måtte se mig om efter et andet sted at få kajakken i vandet. Jeg kunne vælge et andet sted i Horsens Fjord, men der kunne jo også ske at være is andre steder. I stedet valgte jeg at køre til Hou hvor der er åbent vand. Her skal der være længere tids hård frost før der danner sig is.

Så i dag blev det alligevel først efter solopgang jeg kom af sted. Jeg kan ellers godt lide at komme på vandet i det første lys inden solen står op og så opleve solopgangen fra vandet. Men i dag blev den kvart over otte inden der var vand under kajakken. Selv om der var 3-4 minusgrader og nogen vind føltes det ikke så koldt endda, når først der kom gang i pagajen. Vinden kom fra nordvest så jeg valgte at ro nordover for at få modvinden overstået på turen ud.

Jeg kommer hen forbi Egmont Højskolens nye kæmpestore badebro der under opførelse. Det er et projekt som ud over den enorme badebro (150 m lang) også kommer til at indeholde en stor »snabel« som skal suge varmt vand ind bassinerne i et helt nyt vandtræningscenter. Spændende projekt. Lidt efter broen kan jeg se at der er begyndende isdannelse i vandet, dog ikke noget sammenhængende, men en helt masse små tynde stykker is, der lignede konfetti som var drysset med rund hånd ud over vandet. Et rigtig flot syn, men ikke det bedste varsel for vinterroningen.

Det lave sollys først på turen gav nogle rigtig flotte scener inde på land, med det rød-gule skær fra den lavtstående sol. Der var rigtig godt glid i kajakken og jeg holdt en god fart. Min plan var at ro mindst 20 km i dag, det skulle jeg nok kunne nå. Jeg havde lovet fruen at være hjemme ved middagstid for hun skulle bruge bilen til et andet formål end kajaktransport - det er jo helt ubegribeligt at det skulle være nødvendigt!

På denne 10 km strækning som jeg roede i dag er de seks af dem faktisk bebygget med sommerhuse eller helårshuse, og der er ikke mindre end tre campingpladser, så det er ikke kun kajakroere som har glæde af dette smukke område. Der var da også rigtig mange mennesker som gik tur langs stranden - solen er en stor attraktion i disse mørke måneder. Da jeg er kommet forbi det sidste store sommerhusområde har GPS’en passeret de planlagte 10 km, så jeg går på land for at få noget varmt i maven. Jeg går ind ved en stor samling træer som ligger væltet i vandkanten. Det er rigtig fedt at det ikke er alle steder hvor der bliver ryddet op efter den slags stormfald, jeg syntes at det er med til at gøre vore kyststrækninger mere interessante. Faktisk var jeg for nogle år siden, inden jeg fik kajak, herude for at fotografere netop disse væltede træer. Der tilbage i februar 2005 var der mange flere grene på træerne en der er i dag. Det var helt sjovt at finde de billeder frem igen. I dag var de træer som lå helt nede i vandkanten helt dækkede med is og der hang lange istapper ned fra dem. Flot og usædvanligt syn i det smukke solskinsvejr.

Efter pausen er det tid for turen hjem - nu i let medvind. Det er dejligt for tempoet, men hold op hvor blev der varmt inde i neoprenhætten. Der var ingen vind til at køle ansigtet - og skønne solstråler til at opvarme det matsorte neopren. Der er ingen tvivl om at jeg havde taget den af hvis jeg ikke én gang for alle havde taget beslutningen om at hætten altid skal bruges når vandet er under 5 grader. Selv solbrillerne kom frem fra det etui som de har ligget trygt og godt i siden en gang i oktober måned. Det var næsten som en sommerdag - og med den lille forskel at der absolut ingen bikinier var på stranden. Nå ja, der var også en anden forskel - der var ikke en eneste kajak på vandet - ud over mig.

Vejr: Jævn vind, solskin, skyfrit, lidt bølger, -3 til +3° C, vand 1,5° C

Distance: 21,1 km

Fugle: Stormmåge, sølvmåge, skarv

6 kommentarer:

Kjeld sagde ...

Hej Helge
Jeg er misundelig over at du kom afsted i dag! Jeg sejler normalt ud fra Brejning havn fra en havkajakbro, fordi jeg så kan komme i kajakken uden at få våde tæer. Havnen var frosset til, og jeg ville ikke starte turen med kolde fødder, så jeg tog en vandre tur i skoven i stedet for. Jeg tror jeg skal have fat i et par langskaftede neopren støvler, så jeg ikke bliver stoppet af sådan en detalje.

Hilsen Kjeld

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Kjeld
Surt at måtte aflyse en planlagt tur :(
Men en vandrertur i skoven er nu heller ikke til at kimse ad.

De støvler jeg har fra GUL kan jeg varmt anbefale. Jeg var flere gange ude i 1,5 grader koldt vand her i dag, uden at jeg frøs om fødderne bagefter. Hos KajakHuset i Egå står de til kr. 499,00, men de er altså alle pengene værd. Du kan også få Chota Mukluk eller NSR til væsentligt højere priser hos andre forhandlere - om de er bedre ved jeg ikke.

Læs om mine GUL her: http://kajakbloggen.blogspot.com/2008/12/kajakjulegaver.html

Venlig hilsen Helge

Kjeld sagde ...

Hej Helge

Jeg formoder at du benytter tørdragt her om vinteren. I givet fald hvordan passer det med langskaftede neopren støvler. Jeg har en forestilling om at skafterne på støvlerne sidder nogenlunde til, og det derfor kan være svært at have plads til tørdragt bukser ned i støvlerne.

Hilsen Kjeld

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Kjeld
Jeg bruger ikke tørdragt, men våddragt. Hvad folk med tørdragt gør ved jeg desværre ikke noget om.

Venlig hilsen Helge

Kjeld sagde ...

Hej Helge

Jeg vil gerne have din kommentar til anvendelse af tørdragt kontra våddragt til vinterroning et fra et sikkerhedmæssigt synspunkt.

Her i vinter har jeg været på vandet 3 gange, og har benyttet våddragt med uldundertøj under. Jeg har følt mig helt tryg ved denne mundering, også selvom jeg skulle være så uheldig at ryge i.

Jeg har dog endnu ikke prøvet hvordan det føles at være i 1-2 grader koldt vand, f.eks ved et vinter kursus. Jeg var faktisk tilmeldt et kursus ultimo januar som desværre blev aflyst.

Venlig hilsen Kjeld

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Kjeld
Jeg tager lige emnet op i et indlæg om vinterbeklædning som jeg har haft på trapperne et stykke tid - det bliver i denne uge, det lover jeg.

Venlig hilsen Helge

Du syntes måske også om: