Sæsonstart med overnatning
En hyggelig lejrplads ved Palsgård voldsted | |
Morgenkaffen er ved at være klar |
Jeg havde en fridag torsdag som skulle bruges i kajakken, men fruen havde planer med bilen den dag, så jeg havde pludselig både onsdag, torsdag og fredag til min rådighed. Selv om onsdag og fredag kun ville blive halve dage var det alligevel en udmærket anledning til at få et par hyggelige overnatninger ude. Vejrudsigten var dog ikke for munter. DMI’s vindvarsler for hhv. middelvind og vindstød så således ud: onsdag 12/20, torsdag 10/17 og fredag 8/14 m/s. Så nogle lidt blæsende dage var hvad der ventede. Desuden var vandtemperaturen igen faldet til under 10° C efter at have været over 12° C. Planen for turen var at starte på Alrø, ro ned i Vejle Fjord og så retur samme vej.
Onsdag
Efter at have brugt et par eftermiddage på at finde alt mit turgrej frem fra gemmerne var jeg endelig klar til turen og får kørt kajak og grej ned til Alrøs sydvestlige ende. Herfra sejler der i øvrigt en lille cykelfærge over til Snaptun, dog kun i sommersæsonen. Det er tydeligt at mærke i bilen med kajakken på taget at det blæser voldsomt. Da jeg får løsnet remmene tager vinden fat i kajakken og blæser den over på den anden side af tagbøjlerne. Jeg når heldigvis at få stoppet den inden den blæser ned fra bilen. Da fandt jeg så lige ud af at det er dumt at parkere med siden til vinden.
Mens jeg går og pakker ned i kajakken dukker en bekendt fra et af Havkajakroernes træf op - det er Gunnar Andersen fra Søvind. Vi får os lige en sludder om vejret og forholdene på vandet. Jeg er faktisk i tvivl om det er muligt at holde pagajen om mod vinden på det sted hvor jeg har valgt at stikke over. Der er ingen af os som kan huske helt præcist hvornår vinden egentlig ville lægge sig hvis den viser sig for voldsom. Men der er jo ikke andet for end at prøve om det holder. Vi snakker også lidt om forårstræffet som vi begge skal deltage i sidst i maj.
Kl. 17 er jeg så klar til at gå på vandet og det viser sig hurtigt at det ikke er så svært op mod vinden som jeg havde regnet med. Da jeg først er kommet ned omkring Snaptun er der ved at være læ og helt roligt vand. Jeg havde hjemmefra udset mig fire forskellige steder hvor jeg kunne slå lejr, afhængig af hvor langt jeg ville ro første dag. Det var: Svenskeskansen, Pøt Strandby, Palsgård voldsted og Teglvænge jeg havde udset mig. Den første vælger jeg hurtigt fra, det er for tidligt at stoppe og Pøt Strandby viser sig faktisk ikke at være egnet, så jeg ror videre ned mod Palsgård voldsted. Det er til gengæld et rigtig godt sted at overnatte. Der er en lille vold ud mod stranden og et fint lille område neden for voldstedet. Stedet er ikke nogen officiel plads så der er ikke nogle faciliteter af nogen art. Stedet ligger temmelig øde og der er ikke et øje her uden for turistsæsonen. Om stedet ellers er velbesøgt ved jeg ikke noget om. Hvis man kommer her i høstsæsonen må der påregnes larm fra mejetærskere det meste af natten - den lille skov med voldstedet er nemlig omkranset af Palsgårds marker.
Jeg får pakket mit grej ud og får lavet noget aftensmad mens jeg ringer hjem og siger godnat til konen og ungerne. Da solen er ved at gå ned får jeg også slået teltet op og går en tur op for at kigge på voldstedet, som er det eneste der er tilbage af den gård som menes at have ligget her fra ca. år 1200-1500. Det er et rigtig smukt sted at besøge. Bagefter sidder jeg lige og nyder solnedgangen inden jeg kryber i soveposen.
Vejr: Hård vind, skyet, mest fladt vand
Distance: 14,1 km
Fugle: Fiskehejre, stormmåge, sildemåge, ederfugl, skarv, skade, toppet skallesluger, solsort, blishøne
Torsdag
Da jeg var kommet forholdsvis tidligt i seng i går stod jeg op ved sekstiden til overskyet og diset vejr. Der var helt fladt vand og vinden stadig rolig - sikkert også fordi stedet lå i læsiden. Efter morgenmad og nedpakning af grej er jeg ved 8:30-tiden klar til at fortsætte turen sydover. Da jeg ofte kigger efter gode steder at overnatte får jeg da også lige spottet en plads ved Gulstavns Hage som så ud til at være et udmærket sted for en overnatning. Der er et lille græsareal lige neden for skrænten - det må jeg prøve en anden gang.
Da jeg runder As Hoved kommer jeg ud hvor vinden kan mærket. Her er der rigtig godt med store bølger som kommer ind fra siden. De er heldigvis ikke brydende og Barracudaen ligger rigtig godt i vandet, så det er problemfrit. Faktisk er den bedre at ro når den er fuldlastet end når den er pakket til dagsture. Da jeg igen kommer i læ for vinden omme ved det stykke skov som hedder Teglvænge får jeg øje på endnu en mulig lejeplads på et fladt areal inde mellem træerne lige bag stranden. Der er ellers mest kuperet i det her område. Skrænterne henne ved selve As Hoved rejser sig fx 10 meter op af havet - ikke et oplagt sted at slå lejr.
Turen fortsætter forbi Bøgehoved og ind i Sandbjerg Vig hvor jeg holder en kort pause inden jeg skal forbi Juelsminde. Da jeg nærmer mig Bjørnsknude, som er det østligste punkt i Juelsminde, kan jeg godt se at her er godt med brænding. Vinden er i SV og med 10 m/s er der en god brænding her. Jeg vurderede dog at det var muligt at ro igennem og tog fat med pagajen. Det går sådan set også godt gennem de første bølger, men da jeg når ud hvor de ikke længere bare slår ind over kajakken eller ind i brystet, men begynder at slå ind over hovedet er der så meget styrke i bølgerne at jeg ikke kommer nogen vegne. Da jeg mellem et par bølger kigger mig til siden kan jeg se at jeg ingen vegne kommer. De rotag jeg når at tage er helt uden virkning, næste bølge skubber mig bare tilbage til samme punkt. Da jeg lige holder en pause ender jeg helt bag brændingen. Det var ligegodt satans. Det kan da ikke passe tænker jeg. Jeg gør endnu et forsøg og vælger denne gang at tage bølgerne lidt på skrå - desværre med samme resultat. Nå, men man har vel ikke prøvet ordentlig hvis man ikke har prøvet tre gange, så jeg får lige pusten igen og beslutter mig for et sidste forsøg lige op mod bølgerne. Det burde kunne lykkedes hvis jeg lægger alle kræfter i. Så jeg foretager lige et sidste forsøg med sammenbidte tænder. Men nej - det eneste jeg får ud af det er bølger ind i hovedet og en retur til udgangspunktet.
Jeg må konstatere at det ikke er muligt for mig at komme igennem, selv om bølgerne ikke er mere end omkring 75 cm høje. Men det var fandeme sjovt at forsøge! Og endnu engang er jeg yderst tilfreds med kajakkens reaktioner i vandet. Jeg har efterfølgende tænkt på om det måske ville have været muligt at komme igennem hvis kajakken havde været tom, det kan faktisk godt ske at være tilfældet - kajakken ville nok have ligget lidt højere i vandet. Men det fandt jeg altså ikke ud af. En utilsigtet sidegevinst ved forsøget var at jeg var drivende våd fordi der var kommet vand ind gennem halsåbningen i min rojakke. Den havde jeg ikke fået lukket ordentligt inden jeg forsøgte. Det var selvfølgelig ret dumt ikke lige at få sådan noget ordnet.
Det var ret ærgerligt at skulle ændre på sine planer, men sådan går det jo nogen gange. Mens jeg ror tilbage forbi Juelsminde lægger jeg forskellige planer for at få nogle km under kajakken alligevel. Jeg kan fx vælge at ro til Hou for at gå på land der, i stedet for Alrø. Men tiden må vise hvad jeg har lyst til. Det er faktisk blevet ret koldt nu, hvor jeg er våd, så jeg beslutter at gå på land og holde et par timers pause. Det gør jeg så omme ved Hosby Hede. Jeg får hurtigt noget tørt tøj på og får spredt rotøjet ud så det kan tørre en smule inden jeg skal videre. På et tidspunkt begynder det dog at regne, så alt tøjet må samles sammen og smides ned i cockpittet - det var ikke så meget det nåede at tørre. Jeg finder også lige min militærponcho frem og ruller mig ind i den for at holde varmen og får lige en på øjet nu jeg alligevel ligger ned. Da jeg ror videre skal jeg til at tage stilling til hvor jeg vil stoppe for natten, hvis jeg skal have en ordentlig rotur den sidste dag. Men jeg ender med at ro forbi de første tre og vælge pladsen lige uden for Snaptun. Herfra er der kun små fem km til Alrø hvor jeg kan blive hentet. Men der er også en del andre steder jeg kan ro hen og blive hentet. Det sted som giver den længste tur er Hou - her er der en tur på 25 km op. Det kræver så at jeg står meget tidlig op. Det er ikke sikkert at jeg gider det.
Da jeg kommer op til Pøt Strandby møder jeg tre gutter fra Snaptun Kajakklub som er ude på deres torsdagstur. De har klubtur hver torsdag kl. 18:00 og selv om de var mange til standerhejsningen for nogle dage siden var der altså kun tre som havde lyst til at ro her til aften. Det var hyggeligt lige at få en kajaksnak inden turen fortsatte om mod Svenskerskansen hvor jeg ville slå lejr. Jeg kunne forstå på de tre roere at stedet jævnligt bliver brugt af kajakroere og at der ikke er nogen som siger noget til det, så længe man ikke sviner på stedet.
Det er altså ikke en officiel plads selv om den ofte bliver brugt. Der skulle også være et shelter ved et naturcenter i nærheden som må bruges, men det lå vist et stykke inde. Hvis jeg nu havde fået fingrene i den folder som Skov- og Naturstyrelsen har lavet over Tønballe Naturcenter ville jeg let kunne have fundet stedet med shelters oppe i skoven. Der er omkring 500 m at gå derop, hvis man går i land ved Svenskeskansen. Området ser faktisk spændende ud - det vil jeg helt sikkert undersøge nærmere en dag. Det er sikkert muligt at få vand på centeret hvis man har brug for det, ellers er der et par kilder i området som sikkert kan bruges. Men i dag valgte jeg den lette løsning med at placere teltet 10 meter fra vandet. Efter aftensmad og en snak med fruen og knejterne lægger jeg mig og kigger på at solen forsvinder ned bag Østjylland. Jeg finder også lige en god porter fra Ølfabrikken frem og nyder. Det er næsten et helt måltid i sig selv, så jeg går bestemt ikke sulten i seng. Da solen er ved at være helt væk står månen op og er ganske tæt på at være fuldmåne. Det er så her jeg beslutter mig for at blive længe oppe i aften og bare ligge og glo - for så at sove længe i morgen og kun ro de ganske få km tilbage til Alrø. Jeg finder så også den gode fugl lommelærken frem og nyder den første del af natten...
Vejr: Frisk vind, pletvis skyet, fladt vand, enkelte steder 70 cm bølger
Distance: 35,8 km
Fugle: Gråand, stormmåge, sildemåge, krage, solsort, gravand, lommelærke
Fredag
Jeg står ikke op før klokken er omkring otte for så at lave kaffe og pakke ned stille og roligt. Mens jeg pakker ned kommer der desværre en byge så jeg lige skal have alting ind i teltet for at undgå at det hele bliver vådt. Men teltet skal altså op på tørresnoren derhjemme, det bliver pakket sammen drivende vådt. Da jeg skal have rotøjet på finder jeg ud af at det fungere ganske udmærket at stille sig op i en af de blå Ikea-poser som følger mig alle vegne. Så er man fri for sand mellem tæerne - kan anbefales. Jeg tror også der var så langt til de nærmeste huse at de ikke blev fornærmede.
Da jeg i silende regn ror over mod Snaptun begynder det at lyne og tordne, men det holder sig heldigvis på afstand så jeg kan ro roligt tilbage til udgangspunktet på Alrø. Fruen havde lovet at være her ved middagstid så jeg har god tid til at pakke ud og skifte tøj inden hun kommer. Der er en del mennesker hernede for at fiske både fra broen og i waders ude i vandet, men det er jo også St. Bededag og folk har fri.
Mens jeg sidder og kigger kommer der kørende 3-4 biler som bare vender på parkeringspladsen uden at standse og kaster et ligegyldigt blik ud over vandet, for så at køre tilbage over øen. Inde fra bilerne kan man næsten høre: »Ja, det var så Alrø - ska’ vi så hjem og ha’ no’e kaffe!«. Det giver mig lige et flashback til min tidlige barndom hvor familien lige har erhvervet et automobil. Det bedste vi vidste om søndagen var at køre rundt i den nyerhvervede tyske Lloyd på papegøjeplader for at kigge på forskellige naturperler. Det syntes vi unger dengang var rigtig fedt, men tænk at der stadig er folk som mest ser naturen ud gennem bilens forrude. Nå, det er selvfølgelig folks eget valg - de skulle bare vide hvad de går glip af.
Ved middagstid dukker fruen op som aftalt og turen går hjemad. Og der venter så en hel del arbejde ved tørresnoren...
Vejr: Frisk vind, overskyet med regn, fladt vand
Distance: 5,3 km
Fugle: Gråand, toppet skallesluger, fiskehejre, strandskade, fjordterne, knopsvane
4 kommentarer:
Hej Helge,
Tak for god turbeskrivelse. Lyder som en dejlig tur, på trods af vind og vejr.
Skal selv snart på havkajaktur med min klub og det glæder jeg mig meget til. Ror mest i sø og på å, men synes det er fedt at være på havet.
Forsat god vind og sæson
vh karina
Hej Karina
Du kan godt glæde dig til at komme på havet. Her er man dejligt fri for de karakteristiske (og irriterende) korte søbølger som du sikkert er bekendt med fra fx Mossø.
Venlig hilsen Helge
Hej Helge
Tak for det goderåd om brugen af den blå IKEA pose.Det er mærkeligt,jeg aldrig selv er kommet på ideen.
Hilsen
Jakob
Hej Jacob
De poser kan bruges til mere end man lige tror. Jeg mangler dog at teste dem som hængekøje...
Se også her: http://kajakbloggen.blogspot.com/2009/02/hyldest-til-ikea-posen.html
... posen har sin egen side på Facebook.
Venlig hilsen Helge
Send en kommentar