onsdag den 18. november 2009

...og nu over til kajakvejret

For de kajakroere som færdes i farvandet fra Djursland til ned omkring Lillebælt har jeg lavet en side med alle de vejr- og farvandsudsigter jeg indtil videre har kunnet støve op. Siden findes ved at klikke på det lille lyseblå ikon af en sol ovre i højre spalte. Det er det 4. sidste i rækken. Siden er selvfølgelig først og fremmest lavet for at gøre livet lettere for mig selv...

DMI Byvejr
Her har jeg medtaget links for alle de byer som ligger tæt ved kysten -  for dem som færdes mest i hav og fjorde og de byer som ligger langs Gudenåen for os som godt kan lide at ro lidt i læ en gang imellem. Byvejret giver en ganske god fornemmelse for temperatur, skydække og nedbør. Hvis man tjekker fx de tre nærmeste omkring det sted man vil ro har man også en fornemmelse for vindforholdene. Jeg tjekker som regel aftenen inden jeg tager af sted og forudsigelserne er egentlig ret præcise. Prognosen som går 9 dage frem skal tages med et gran salt - det ændrer sig normalt mange gange inden man når dagen.

Bælthavet og Sundet
DMI Farvandsudsigt for Bælthavet og Sundet har en forudsigelse som strækker sig to døgn frem. Det er også det længste man kan forudsige med nogenlunde nøjagtighed, men igen, bedste præcision er samme dag eller højst dagen før. Fordelen ved at benytte denne er at den har tre skemaer samlet som viser henholdsvis: vind, bølger og strøm. Ulempen ved siden er at man skal klikke sig frem for hvert timeinterval man vil frem i udsigten. Dog kan man også køre sekvensen som film og så pause den når man når til det tidspunkt som man aktuelt er interesseret i.

DMI Havprognoser
Siden kan vise mange forskellige områder, men for østjyske roere er det Skagerak/Kattegat der dækker Djursland og Indre danske farvande der dækker det sydlige af det østjyske rovand som er mest interessante. Der er også 11 forskellige ting man har mulighed for at få vist, men det er nok mest vind og bølger vi har brug for at se. Hvis man har brug for at se istykkelse er det nok bedre at finde skøjterne frem i stedet for kajakken.

Den måde man finder det rigtige tidspunkt er en smule kluntet lavet. Tiden er opgivet i GMT og ikke dansk normaltid. Prognosen rækker 60 timer frem. Desuden vælger man tiden ved at plusse et antal timer til starttidspunktet. Det er set bedre! Knappen »Husk dette valg« som gemmer indstillingerne til næste besøg har jeg ikke fået til at virke i Internet Explorer 8.0.

Farvandsvæsenets sejladsudsigt
Denne side er nok den som har den bedste funktionalitet af dem som jeg beskriver. Det rigtig smarte ved denne side er at man på oversigtskort kan se hvilke områder der kan vises i bedre forstørrelse - en rigtig smart detalje. Når man så har klikket sig ind på det område man oftest anvender, kan man vælge: gem indstillinger - og det virker, i modsætning til DMI Havprognose.

Også her hos Farvandsvæsenet er det selvfølgelig muligt at se vind, bølger og strømretning ud over en del andre ting. En rigtig smart detalje er at det er muligt at få vist flere ting på samme tid. Vælg fx at få vist bølgehøjde og se så samtidig vindretning og vindstyrke som nogle farvede pile ovenpå bølgekortet. Det er rigtig smart og kan kombineres på mange måder.Et udsnit af de mange vejrskemaer det er muligt at finde på omtalte sider.

Desuden kan man frit vælge det tidspunkt som man ønsker at se to døgn frem. Det er også muligt at et bestemt tidsrum som en animation hvis man kan bruge det til noget. Under menupunktet Navigation er det også muligt at finde ud af hvilke søkort som dækker det område man er interesseret i. Der er et hav af andre muligheder og indstillinger - gå på opdagelse på siden det er virkelig spændende.BSH

Det tyske Bundesamt Für Seeschiffahrt und Hydrographie har en side med mange muligheder for at se strømforholdene. Det kort jeg linker til dækker kun fra Horsens Fjord og sydpå. En smart ting ved siden er muligheden for at se og printe kortet i en virkelig høj opløsning. Det er faktisk hele 2440x3496 pixel, hvilket er rigeligt til at printe ud i A4 format i en flot opløsning hvis man har brug for det. BSH har faktisk kort som dækker hele det sydlige Danmark. Der er en speciel sektion som beskriver vandstrømmene i vadehavet - yderst nyttigt hvis turen går i den retning.

Desuden har jeg direkte på siden en generel seksdages vejrudsigt for Østjylland, et kort med vandtemperaturer og et med vandstanden. Det hele fra DMI Havobservationer.

Med alle disse muligheder burde det være muligt at få et kvalificeret gæt på hvordan morgendagens rovejr bliver, men glem nu ikke at bruge dine egne sanser derude og - ikke mindst - den sunde fornuft!

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: