torsdag den 8. april 2010

Flot foredrag: Danmark Rundt - isvinter

I aften var jeg sammen med mindst 80 andre kajakroere til det udsolgte foredrag med Erik B. Jørgensen. Du ved - ham der her i vinter fik den udmærkede ide at ro Danmark rundt. Der er flere der har forsøgt at gøre det, men Erik er den første som har fuldført turen. Og det i den værste vinter i mands minde. Kort efter hans start havde jeg et lille indlæg her på bloggen.

Det var en veloplagt Erik B. Jørgensen der afleverede beretningen om en tur som startede i al ubemærkethed ved Vidåslusen og endte som en af vinterens bedste mediehistorier. Ikke mindst det ekstreme vejr gjorde hele turen bemærkelsesværdig. Hele turen var veldokumenteret med masser af fotos og et enkelt filmklip.

For os som fulgte turen »live« på Eriks blog, mens ekspeditionen var i gang, var nogle af historierne kendte. Men der var nu også mange fine detaljer med som jeg ikke kan mindes at have læst på hans blog. Fx historien om hvordan et venligt ment forsøg på at tjekke helbredstilstanden hos en sæl endte med huller i tørdragten. En anden ting som jeg ikke var klar over var at Erik forud for denne tur ikke havde roet mere end 300 km i en kajak. Ikke bare i år - men i alt! Det siger noget om hans viljestyrke syntes jeg.

Desuden er det noget helt andet at få beretningen på første hånd fra en mand i kød og blod end blot at læse tekst på en blog. Erik gennemførte foredraget på en utroligt nøgtern og vel egentlig lidt underspillet måde. Jeg mener, når man kan omtale bølger i Vesterhavet på 1½-2 meter som noget som bare skulle roes igennem, er det i mine øjne en underdrivelse der vil noget. En befriende ting ved beretningen var den fine selvironi Erik er stor nok til at have og historierne om egne brølere undervejs. Det er sgu da ikke sjovt at vælte ud af kajakken på en halv meter vand - foran et snurrende tv-kamera. Men det er jo den slags tåbelige ting vi alle kommer ud for ind imellem - heldigvis ikke foran et kamera.

Foredraget var, ud over selve beretningen om den kæmpe bedrift det er at ro denne tur på en vinter, også krydret med utroligt mange facts om både lejrliv, grej, proviant og sikkerhedsudstyr. Ganske grundig gennemgang af alle disse ting med masser af billeder.

Turen er endnu ikke godkendt til at modtage Havkajakroernes Rød-Hvide Bånd, men mon ikke der vil blive en hel del protester hvis ikke det sker! Erik vil hen over sommeren skrive en bog for Gyldendal om denne enestående tur. Bogen er planlagt til at udkomme i starten af 2011. Klik straks ind på Kom ud og se at få bestilt bogen.

Dette udmærkede foredrag var arrangeret af Dansk Kano- og Kajakforbund og Havkajakroerne i fællesskab. Det var Århus Kano & Kajak Klub som lagde lokaler til denne jyske udgave af foredraget, som den 15. april gentages i København. Billetter kan købes her, så længe der er flere tilbage at sælge af.

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: