søndag den 6. marts 2011

Årets første kajaktur

Det var dejligt at komme lidt på vandet igen - og så i perfekt vejr.
Ude på Gudensø var der stadig masser af is - det samme var tilfældet i Mossø.
Det er efterhånden ved at være ret lang tid siden jeg sidst var ude at ro seriøst - det er faktisk 11 måneder siden. Sidste gang var da jeg var på Vejle Fjord den 6. april sidste år. Det har nu ikke været planlagt til at være næsten et helt års pause, det er bare sådan det er gået. Faktisk har jeg kun roet 121,6 km de sidste 12 måneder, det er ikke alverden.

Men for pokker hvor var det dejligt at komme i gang igen. Jeg var ét stort smil på hele turen. Men vejret var også bare i orden. Næsten ingen vind, nogenlunde varmt i luften, med 5-7° C og helt fladt vand.

Jeg startede ud fra Emborg Bro som jeg har besøgt mange gange. Jeg regnede med at kunne komme et smut på Mossø, men allerede i bilen på vej derover kunne jeg se at der var en hel del is. Men fra startstedet er der heldigvis flere muligheder. Jeg startede med at ro op til Gudensø for lige at se på forholdene deroppe. Det så ikke helt så slemt ud som på Mossø, men der var dog en del is. Så roede jeg ned mod Mossø. Jeg regnede med at den strøm som gik gennem den vestlige del af søen, ville holde vandet åbent hen til Klostermølle som er et rigtig hyggeligt sted at holde pause. Det var dog ikke tilfældet, det var kun muligt at ro 50 meter ud i søen. Her var isen så tyk at det var umuligt at bryde den med en kajak. Det var jo en streg i regningen - det afkortede jo også turen en hel del.

Jeg vendte så om og tog en afstikker op i Salten Å hvor Gammel Rye Teleplads er et udmærket sted at holde pause. Først var jeg lige så langt oppe ad åen som man kan komme, nemlig til cykelbroen ved Ryvej. Her er der nu sat en fysisk afspærring med kæder op, så al videre sejlads er umulig. Tidligere kunne man godt lige snige sig et stykke længer op i åen - men det er slut nu.

Efter en kort pause med lidt mad og to kopper lunken kakao (Note til mig selv: smid den termokande ud) havde jeg mod på mere kajaktur end blot turen tilbage til startstedet. Så jeg roede igen op til Gudensø for at se hvor åbent vandet var deroppe - det var måske muligt at komme helt op til Ry? Det var det dog ikke. Jeg roede en tur rundt langs iskanten for at markere på GPSen hvor der var åbent vand. Det har jeg lavet et kort af som du kan se her. Det mørkeblå er åbent vand, resten er is. Så der blev ingen tur til Ry i dag. Jeg var i øvrigt helt inde ved isen nogle gange for lige at mærke hvor tykt det var. Den var omkring 10 cm tyk hele vejen rundt - det forbavsede mig egentlig. Efter denne lille is-inspektion var det så snuden hjemad.

En skøn dag på vandet. Nu håber jeg ikke der kommer til at gå lige så lang tid som sidst, inden jeg kommer i kajakken igen!

Vejr: Let vind, fladt vand, høj sol og en hel del is
Distance: 20,1 km
Fugle: Skovskade, skarv, ringdue, gråand, stor skallesluger, stormmåge, fiskehejre, knopsvane, toppet lappedykker, blishøne

3 kommentarer:

Pouls kajakblog sagde ...

Velkommen tilbage - dine beretninger har været savnet.
Mvh
Poul

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul

Tak skal du have - jeg regner med at de kommer lidt mere regelmæssigt end det seneste stykke tid...

Venlig hilsen Helge

Noermarksgaard sagde ...

Hej Helge

Jeg er helt enig. Godt at se dig aktiv igen.

Venlig hilsen Kjeld

Du syntes måske også om: