torsdag den 31. maj 2007

22 meter vand under kajakken

En rigtig fed tur i strålende solskin fra Skanderborg til Klostermølle - hen over Mossø. Det er første gang jeg har taget Mossø på midten. Jeg har de gange jeg tidligere har været over Mossø altid roet langs enten nord- eller sydsiden. Men vandet på søen var spejlblankt, så jeg tog den korteste vej ude i midten af søen. Fedt at have så meget vand på begge sider. Det er en god meditativ fornemmelse af at der ikke sker ret meget - en fornemmelse af at høre sammen med søen. Kun et skævt blik ned på GPS'en afslører at kajakken rent faktisk bevæger sig. Da jeg så kom hjem fandt jeg ud at jeg også havde haft en del vand under kajakken. Der er op mod 22 meter i bassinet i den østlige del af søen - det er jeg jo intetanende roet hen over.

Jeg satte denne gang kajakken i ved den betonrampe der er den nordøstlige del af Skanderborg Sø, lige ved Oddervej. Positionen er N 56° 2.521' E 9° 56,326'. Så gik turen ellers hen over Skanderborg Sø, ind under jernbanebroen og motorvejsbroen. Hen i den smukke Tåning Å til overbæringsstedet ved Fuldbro Mølle. På stykket lige efter overbæringsstedet og hen til Mossø så jeg for første gang to isfugle på samme tid. Jeg fik set hvor de satte sig i grenene ud over vandet og lod kajakken flyde stille i vandet og nød synet. Fandens at jeg ikke havde noget kamera med! På tilbagevejen så jeg igen en enkelt isfugl på samme sted og igen én efter overbæringen. Det er faktisk første gang jeg har set den her, men jeg har tit tænkt at lige dette sted burde den næsten være. Men i dag fik jeg den så at se - så er det jo bare med at have et kamera med næste gang. Jeg så også - for første gang - et par sorthalsede lappedykkere, med de mærkværdige knaldrøde øjne.

En anden skabning jeg så, var en gammel mand som sad i sin robåd og tilsyneladende intet foretog sig - ud over måske at drikke kaffe. Da jeg råbte "velbekomme" var han lige ved at falde bagud af robåden. Men han hilste dog venligt. Det mest besynderlige var at han sad nøjagtig på samme sted og i samme positur da jeg var på vej hjemad - han har da immervæk siddet i den båd inde ved bådebroen en rum tid. Det er zen. Sådan vil jeg gerne blive gammel. Det må dog gerne være i en kajak!

Under min frokostpause i Klostermølle fik jeg en snak med en flok herlige børnehaveklasseunger der var på udflugt. En af drengene sagde: »Min far går også til kajak, han har allerede været der fire gange, men han kan overhovedet ikke sejle den endnu« - gad vide hvilken type kajak hans far prøver at ro! Og en anden: »Vi har også kajakker derhjemme, både nogen til én, og en til to og en til fire personer« - han må vist have en konkurrence-roer i familien. Sjovt nok kaldte ingen af ungerne den for en kano, det er jeg ellers tit ude for at børn siger.

På turen hjemover var det begyndt at blæse en del op, så jeg valgte at tage sydsiden af Mossø for at få lidt læ for vinden ved at tage den fra pynt til pynt. Jeg huskede jo at vindretningen var SSØ på udturen, omend den var meget svag. Det var den så ikke lige mere, og den var skiftet over i ØNØ, så der var ikke megen læ bag de forskellige pynte, kun lige de sidste få hundrede meter inden hjørnet skulle skæres. Men jeg kom da over søen selv om det krævede en noget større arbejdsindsats end på udturen.

Det er i øvrigt sjovt hvordan der er forskel på bølger i åbent vand og i en sø. Der er meget kortere bølgelængde i en sø og på en eller anden måde »hugger« de mere end i havet. Ikke at jeg mærker det meget i Barracudaen, men jeg kan huske at det var ubehageligt i min gamle kajak som er mere flad i bunden.

Og denne tur var jo også min første med min nye Werner Camano pagaj. Og jeg må sige at den er en drøm at ro med. Nu kan jeg mærke at det er ærgerligt at jeg har roet mere end 1200 km med en dårlig pagaj. Sådan har det jo bare været, og det var også først da jeg fik Barracuda'en at det gik op for mig at min gamle Boréal ikke var særlig god. Men jeg må sig at Camano'en virkelig klæder Barracuda'en. Og jeg kunne med det samme mærke at den føltes meget »stivere« i vandet. Den er rigtig let-roet og giver klart mere fart for samme mængde energi. Samtidig er skaftet rigtig behageligt at holde om, det er ikke rundt med nærmest en smule ovalt. Overfladen er en anelse ru i forhold til et plastbelagt aluminiumskaft som jeg er vant til. Jeg kan godt mærke at jeg lige skal have hård hud på i hænderne de rigtige steder. Men det kommer sgu hurtigt tror jeg. Desuden føles det behageligt varmt at holde om.

Samlingen på den delbare pagaj er bare rigtig lækkert. Let at samle og skille ad. Rigtig let at ændre skivning selv undervejs mens man sidder i kajakken. Og let at have i bilen.

Jeg kunne selvfølgelig ikke dy mig for lige at prøve at checke topfarten med den, og jeg var lige oppe at røre ved 11 km/h - men jeg så kun ellevetallet en enkelt gang på GPS'en så var det ovre.

En ting jeg bliver mere glad for ved Barracuda'en er siddekomforten. Det justerbare ryglæn virker helt perfekt. Let at justere med bare én hånd mens jeg sidder i kajakken. Desuden er det også rart med den ekstra polstring der ligger over plastsædet. Jeg tror jeg bliver yderligere glad for det når jeg begynder at ro uden longjohn.

Som nogen måske har bemærket var dette endnu en tur uden et eneste foto. Mit ældgamle digitale HP Photosmart 315 kamera døde tidligere på måneden - men et nyt er på vej med posten.

Vejr: Næsten ingen vind i starten, tiltagende over middag (modvind hjemad!), en sommerdag med høj sol...

Distance: 37,7 km

Fugle: Isfugl, toppet lappedykker, sorthalset lappedykker, lille lappedykker, fiskehejre, knopsvane, skarv, gråand, gravand, musvåge, blishøne, hvid vipstjert, krage, landsvale

onsdag den 30. maj 2007

Min søgen er ovre

Foto: Min nye pagaj - det er dog den orange og ikke denne gule udgave jeg har købt. (Foto udlånt af Dansk Kajaksport)

Nu har jeg langt om længe fået købt den pagaj jeg gerne vil ha'. Jeg startede jo med at sende en mail ud til 13 forhandlere for at få et bud på en pagaj ud fra de krav jeg havde til en sådan. Det har jeg tidligere beskrevet her. Til min forbavselse var der seks forhandlerne der slet ikke svarede tilbage, men dem som gjorde, kom til gengæld med nogle rigtig gode bud. Jeg stod med en liste over mange gode bud på min næste pagaj. Men nogle var for tunge, nogle alt for dyre og nogle egnede sig, efter min bedste overbevisning, ikke til brug i 7-8 timer samme dag.

Efter den første grovsortering endte jeg op med et førerfelt der så således ud:
● Prijon Rim Carbon Pacific
● Werner Camano glass
● Aqua-Bound Eagle Ray (hvid)
● Brácsa Hurricane 100

Alle sammen pagajer som jeg gerne vil eje, men jeg måtte jo træffe et valg. Jeg læste om Brácsa's samlinger hos Ravn Hamberg, og den samling syntes jeg ikke jeg havde lyst til. For grim og for besværlig at skille/samle og indstille. Den kan vel slet ikke kaldes en samling - det er vel nærmere en montering! Desuden var prisen på kr. 2749,00 noget mere end jeg havde til rådighed.

Jeg var også ude hos KajakHuset for at kigge på Prijons samling og selv om den er flere klasser over Brácsas rent designmæssigt, syntes jeg ikke det var muligt at stramme den ordentligt til og finindstillingen var noget upræcis. Men muligheden for at ændre længden 0-10 cm er ellers rigtig fin. Og en lækker let pagaj som er rimelig til prisen (kr. 2399,00). I lang tid hældte jeg egentlig mest til Aqua-Bounds Eagle Ray (den hvide udgave), den vejer kun 910 g og koster kun kr. 1299,00. Men skivningen kan kun justeres ind til 0° eller 60° grader. Så når man skal være grov i sorteringen røg den også ud.

Så det endte jo med at jeg købte en Werner Camaon glass hos Dansk Kajaksport. Den vejer kun 844 g, har en rigtig lækker deling med justerbar skivning fra 0° til 75° med 15°'s spring. Bladet er på 650 cm² - det er 75 cm² mere end min Boréal. Som et yderligere plus er det en af de flotteste pagajer jeg nogensinde har set - jeg har været vild med Werners pagajer lige siden jeg så én første gang. Desuden er prisen i forhold til udførelsen helt i top. Hos Dansk Kajaksport koster den kun kr. 2067,00 når man fraregner de 6%'s rabat for køb over 2000 kr. (Den samme pagaj koster kr. 2350,00 hos Havkajakcenter Svendborg).

Samlingen er utroligt lækker som det fremgår af denne video (11,0 MB QuickTime).
Det er muligt at læse mere om Werner Camano'en her.

Nu glæder jeg mig bare til at få den i vandet - mine forventninger til denne pagaj er store.

Spøjs gammel kajakbog

Kano og kajak - Jørgen Thunbo (red.)
J. Fr. Calusens Forlag, 1961 - 88 sider


Jeg har lånt denne spøjs gammel kajakbog fra vores lokale biblioteks arkiver. Den blev udgivet da jeg kun var tre-fire år! Der er nu ikke meget at hente i den for nutidens havkajakroere, bortset fra nogle interessante beretninger om pionerne indenfor det europæiske kajakdesign. Jeg vidste fx ikke at det var den skotske advokat John McDonald der var den første til at designe en europæisk kajaktype. Han var i Danmark i den anden udgave af sin kajak i 1866. En søgning fra Google med flere interessante henvisninger om ham og hans kajaker kan ses her.

Også andre nordiske pionerer er omtalt - ret spændende hvis man er kajak-historisk interesseret. Forskellige (i dag ukendte) danske kajakværfter er også omtalt. Der er, mig bekendt, ikke andre end Struer Kajak tilbage. De er, i parantes bemærket, begyndt at producere glasfiber-havkajakker - og det ser slet ikke dårligt ud. Deres bud på en lynhurtig havkajak hedder Shark - check selv her.

I bogen er der også nogle ganske kuriøse afsnit om bl.a. sejlkajakker - det har åbenbart været et stort hit på det tidspunkt. Og nogle afsnit om de danske konkurrenceroers bedrifter - før 1961.

De afsnit der direkte omhandler kajakkerne er: Kano- og kajak-typer, af Jørgen Samson (havkajakken er ikke nævnt - fandtes sikkert ikke i 1961); Min kajak - og hvordan benytter jeg den?, af Erik Bjerner Nielsen; Kæntringsøvelser og grønlændervendinger, af Valdemar Vedel; Kajaktræning, af Valdemar Vedel.

Denne side fra bogen viser hvordan en selvredning burde udføres i 1961. Den ville vi nok ikke bruge i dag i en havkajak!

For at vise hvordan der er forskel på tidernes sæder og skikke vil jeg citere fra side 31 i bogen: »Cockpitovertrækket bør kun bruges, når det virkelig er nødvendigt, i hård sø og på toer- og firerkajakker, hvor man ellers ville få for meget vand indenbords. Det fremstilles af kajakbyggerierne af gummilærred. Det er en løbegang foroven med elastik og en forneden med plasticovertrukket "Køkkenspiral", der ikke bør være strammere end at overtrækket går løs af sig selv ved en eventuel kæntring. Et hjemmelavet overtræk af lærred imprægneres efter syningen med et imprægneringsmiddel, ikke med fernis eller linolie, der gør lærredet stift og klæbrigt.«

Jeg tvivler på at det er muligt at købe den nogen steder, jeg har checket på antikvariat.net - ingen nordiske bogantikvariater ligger inde med den. Men den kan selvfølgelig bestilles hos Bibliotek.dk via linket her.

tirsdag den 29. maj 2007

Hej haj!

En af mine gamle venner var så venlig at sende mig dette foto. Det kan godt sveden til at løbe koldt ned ad ryggen - lige indtil man får øje på det tågede kranie nederste til højre. Så er det mistanken om at det hele blot er lavet i Photoshop lige pludselig strejfer én. Men det er flot lavet - og får mig næsten til at holde af det kolde vand jeg normalt ror rundt i!

mandag den 28. maj 2007

»Gearet to tænder«

Jeg har købt en ny pagaj - en italiensk træpagaj af mærket Azzali, model: K.S.A. Det var egentlig lidt af et impulskøb - for det er ikke sådan en pagaj jeg leder efter. Men jeg så den tilfældigt på Gul&Gratis til kr. 450,00 og fik den pruttet ned i kr. 350,00 - så jeg slog til. Det viste sig at den var helt ny og aldrig havde været i vandet! Hos KajakCentrum koster den kr. 690,00 fra ny, så måske var det lidt flovt at prutte den ned, men hvad.

Det er en smuk italiensk træpagaj med en skivning på 80°, 218 cm lang, et blad på 790 cm² og en vægt på hele 1124 g (bliver af flere forhandlere opgivet til 1000 g - men det vejer min altså ikke). Det er en tung pagaj med nogle ret store blade og en voldsom skivning efter min smag. Det er ikke en jeg kommer til at bruge på lange ture - men den kan flytte noget vand på kortere ture - og hvis turen er under 2-3 timer betyder vægten ikke så meget for mig. Det er noget andet når jeg er afsted en hel dag (eller flere dage) - så er vægten vigtig.

Jeg var lige ude her til aften og prøve den i vandet. Til min overraskelse faldt jeg hurtige ind i det rigtige drej med pagajen, selv om jeg normalt anvender en skivning på 0°. En anden ting jeg straks bemærkede var at det er meget anderledes at holde ved lakeret træ end aluminium med plastbelægning. Det er utroligt glat at holde ved, men det er nok en tilvænningssag og så savner jeg nogle markeringer på træskaftet så det er til at fatte rigtigt om det (altså lige langt fra begge blade), men det er jo bare at sætte nogle stykker gaffatape på. En anden ting jeg straks bemærkede var at det var dejligt varmt at holde om, min Boréal er altid pissekold i skaftet, det er selvfølgelig dejligt når vandet er 20° varmt - men det er det sjældent der hvor jeg ror!

En sjov ting ved pagajen er at den automatisk fik mig til at læne overkroppen en anelse forover, så ryggen kom fri af rygstøtten - det var simpelthen sådan det føltes mest naturligt at sidde, med den high-angel stil man er nødt til at anvende med pagajen.

Jeg holdt samme styrke i tagene og samme kadence som jeg plejer - men det gav noget mere fremdrift i kajakken. På turen holdt jeg en gennemsnitsfart på 7,3 km/h over en strækning på 13,3 km - ikke det helt vilde, men det er noget hurtigere end jeg kan ro med min gamle Boréal plast/aluminium pagaj med samme arbejdsindsats. Turen var en ud-hjem tur, så vind, bølger og strømforhold har vel ophævet hinanden - om jeg så må sige.

Det bliver sjovt at prøve at give den hele armen en dag med den pagaj - på en kort tur altså!

onsdag den 23. maj 2007

Solskinstur til Kalsenakke

En kortere formiddagstur i herligt solskin. Det er første gang i år jeg ror syd for Hou, det burde jeg gøre noget oftere for her er meget smukkere end turen nordpå fra Hou. Hernede er der ingen sommerhuse og badegæster. Ulemperne ved den rute er dog at man er nødt til at ro uden om Søby Rev og at der ligger en skydebane i området, så det ikke altid er muligt at ro den vej.

Det var fantastisk vejr med en max. bølgehøjde på ca. 4 cm! Dog vendte vinden ved 12-tiden og blev til stiv pålandsvind - det ændrede radikalt på bølgehøjden. Men da var jeg så småt på vej i land - jeg skulle nå at hjem og hente Anders fra lejrskole.

Ude på en af de små sandholme nord for Søby Rev lå et strandet marsvin. Koordinaterne er N 55°53.020 E 10°14.659, hvis nogen vil ud at studere forrådnelsesprocesserne på nærmere hold. Jeg var ikke i land for at se nærmere på det, men det var tydeligvis ikke længe siden det var strandet. Der var nemlig ingen måger endnu ved 8-tiden da jeg første gang roede forbi. Det var der til gengæld ved middagstid da jeg kom forbi på tilbagevejen.

Der var rigtig mange hornfisk i vandet i dag - det ser flot ud når de slanke fisk springer ud af vandet. Jeg forbavses lige meget over synet hver gang.

Jeg eksperimenterede lidt i dag med en anden placering af rorpedalerne. Når jeg flytter dem et klik tættere på sædet end normalt kan jeg sidde rigtig fast i kajakken. Det er dog ikke en stilling jeg vil sidde i mere end højst 5-6 timer. Hvis det er heldagsroning der er tale om vil jeg klart vælge at sidde med lidt mere strakte ben = et hak længere ud.

Jeg roede det meste af ruten uden roret, nu da det var helt roligt vejr. Og Barracudaen var egentlig let at manøvrere med - lettere end jeg havde forventet.

Vejr: Høj sol med ganske få småskyer.

Distance: 29,1 km.

Fugle: Skarv, toppet lappedykker, havterne, almindelig ryle, fiskehejre, knopsvane, stormmåge, sildemåge, grågås, strandskade.

tirsdag den 22. maj 2007

Nyt turtelt

Jeg har fået et nyt turtelt. Det er et Robens Small Dreamer købt hos Toursport.dk. Det skal afløse mit tidligere lavpristelt, der ikke havde det ret godt i regnvejr. Jeg glæder mig rigtig meget til at komme afsted og få det prøvet af.

Teltet koster kr. 1049.00, men jeg fik 200 kr. i rabat fordi jeg har tilmeldt mig deres mailservice.

Toursport skriver om teltet:
»Robens Small Dreamer er et lille letvægtstelt til 2 personer - eller til egoisten der vil have god plads. Teltet er forsynet med vindue i loftet, så du kan holde øje med stjernerne - en rar detalje i så lille et telt. Den lave profil sikrer en rigtig god vindstabilitet, men hvis det alligevel kniber, så er der masser af barduner, så du kan forberede dig på mere stormfuldt vejr. Robens' 'clip-on' system garanterer en rigtig hurtig opsætning.
Set i forhold til prisen et meget avanceret og funktionelt telt i gode materialer. Et godt begyndertelt og et suverænt rejsetelt til den der rejser på egen hånd i mange forskellige klimaer.«

Specifikationer

Vægt: 2,80 kg
Antal personer: 1-2
Gulvdimensioner i m.: 105 x 220
Indvendig højde i cm.: 95
Apsisstørrelse i cm.: 0-50 x 220
Materiale oversejl: HydroTex 5000
Materiale indertelt: Polyester
Materiale bund: PU coated nylon
Antal stænger: 2
Materiale stænger: Aluminium
Vandsøjletryk oversejl i mm.: 5000
Vandsøjletryk bund i mm.: 5000
Myggenet: Ja
Pakket størrelse: 41 x 17

søndag den 20. maj 2007

Havkajakroerne

Jeg har taget mig sammen og meldt mig ind i foreningen »Havkajakroerne«. Mest for at have et sted at kunne trække på andres kajakerfaringer. Når man som mig altid ror alene, ikke er medlem af nogen klub og ikke kender andre der ror kajak, er det lidt vaskeligt at udveksle erfaringer med nogen. Så det er det jeg primært søger i dét forum.

Desværre er deres debatforum nede lige for tiden, så jeg kan ikke få lagt et spørgsmål omkring pagajvalg ud dér. Håber de snart får det op at køre igen.

Til min store glæde så jeg i medlemsfortegnelsen at en af min gamle venner fra Randers - Ole Kjeldgaard også er med. Det var jo dejligt at se.

>> Havkajakroerne

onsdag den 16. maj 2007

Nyt vandtæt mobilgrej

Så fik jeg endelig fat i en ny mobil og et nyt vandtæt etui.

Jeg mistede det gamle grej under et rast ved Silkeborg Langsø den 26. april - surt. Jeg må flovt melde at det var fuldstændigt min egen skyld. Jeg glemte simpelthen mobil og etui på rækværket ved anløbsbroen efter at jeg havde ringet hjem om at jeg blev forsinket! Og som om det ikke var nok at miste mobil til 500 og etui til 200, fik jeg oveni en fartbøde på 500 da jeg kørte op til Silkeborg for lige at checke om jeg kunne være så heldig at mobilen lå der endnu - det gjorde den selvfølgelig ikke. Samlet pris for dumheden: kr. 1200.

Den nye mobil er bare en Nokia 1600 som åbenbart er noget af det billigste man kan få nu om dage uden abonnement. Jeg bruger den udelukkende i forbindelse med kajakture og har den aldrig tændt - jeg har den bare for at kunne ringe selv. Jeg vil ikke forstyrres når jeg ror.

Etuiet er et Aquapac Mini som er noget mindre end det AquaCall jeg havde før. Desuden er lukkemekanismen meget nemmere at have med at gøre. Aquapac Mini er købt hos KajakHuset i Egå for kr. 199,00.

søndag den 13. maj 2007

Langtur på Nørreå

Foto: Våd og svedig kajakbeklædning til tørre under middagsrasten på N 65°26,943, E 9°40,410 – ved en meget forhenværende bro.

>> Flere foto

Kajakken kom i vandet ved kanolandingspladsen i Fladbro kl. 7.00 og så gik turen ellers opstrøms Nørreå med planer om at ro de ca. 20 km til Økær Bro nordvest Løvskal.

De første km op til Ålum er ikke specielt spændende. Meget fladt landskab med meget store engarealer til begge sider – ikke meget at se på. Man kunne meget passende have kaldt Nørreå for »De 1000 Afvandingskanalers Å« – det er helt vildt så mange der. Prøv selv at kigge på et kort i 1:50.000 – bare fra Fladbro til Ålum talte jeg mere end 150 på kortet! Langt de fleste er vokset godt og grundigt til, men en del er holdt rene. Nogle få er så brede at man godt kunne ro ind i dem med kajak, hvilket jeg dog ikke prøvede.

Det vildeste jeg drev det til var at stikke bagenden af kajakken ind i en af kanalerne for at få en pause til en kop kaffe.

Efter Ålum bliver landskabet noget mere varieret, men specielt efter Skjern er landskabet rigtig spændende. Lige efter at jeg havde taget billede af Skjern Kirke og umiddelbart før Skjern Bro stødte jeg første gang på isfuglen. Den kom dykkende ned lige før broen og fløj op i nogle træer på styrbord side. Jeg stødte yderligere på isfuglen to steder på turen. Det er altid et betagende syn.

Et lille stykke efter broen (når man ror opstrøms) er der en teltplads som kan anvendes hvis man er af sted i flere dage. Jeg var dog ikke i land for at undersøge faciliteterne. Det så heller ikke ud til at være helt let at komme i land fra en kajak. I det hele taget er der ikke mange steder lange Nørreå hvor der er muligheder for at komme i land fra en kajak – og slet ikke tilbage i kajakken igen – hvis det er lykkedes at komme i land. Så med mindre man er til lange stræk uden pauser i land, er åen ikke ideel til kajaksejlads.

Som du kan se hvis du kikker på de ekstra foto øverst er der rigtig mange småbroer over åen – noget man ikke ser på fx Gudenåen. Jeg har ikke engang fotograferet dem alle sammen, på et tidspunkt gad jeg ikke mere. Nogle af dem ser ikke ud til at være alt for sikre!

En anden ting der adskiller Nørreå fra Gudenå er, at der er stor vanddybde helt ud til brinken på Nørreå, hvorimod man skal passe på med at komme for tæt på hvis man ror på Gudenåen. Der er heller ikke ret meget rørskov - det er jordbrinker næsten over det hele. Det er jo dejligt med den store vanddybde, når man opstrøms vil skære hjørnerne hvor der er mindst strøm – og kortest vej!

En tredje ting der adskiller Nørreå fra Gudenå er at der ikke er et øje at se nogle steder. Fra jeg startede til henad kl. 16, havde jeg endnu ikke set nogen, hverken langs bredden eller andre fartøjer på åen. Underligt på en søndag med OK vejr. Senere så jeg tre lystfiskere, et festklædt selskab på spadseretur og en enkelt turkajak helt nede ved Fladbro.

Jeg roede et par km forbi det punkt der var mit oprindelige mål. Her fandt jeg et fedt sted at holde middagspause ved en, mildest talt, nedlagt bro. Her var det muligt at sidde tørskoet på det gamle brohoved. Inde på land var der også mulighed for at gå en tur i skoven, blot man fulgte den gamle vej ned til broen. Et rigtigt smukt sted som også kan anvendes som overnatningssted, selv om det vist ikke er helt efter reglerne.

Da jeg så ville til at slappe af efter frokost opdagede jeg at det var endnu en tur hvor jeg havde glemt mit liggeunderlag. Surt. Det må jeg sgu snart lære at huske. Specielt efter at have roet så langt mod strømmen og ikke mindst vinden, ville det have været fedt at have noget at ligge på. Efter pausen besluttede jeg mig for at fortsætte opstrøms så jeg kunne få mindst 50 km på statistikken. Jeg syntes det var OK med armene.

Da jeg kom til Nybro ved Torsager vendte jeg om for at ro tilbage. Jeg undersøgte lige muligheden for at sætte en kajak i derfra. Det er nok muligt med lidt behændighed og en god balance – selv om det tydeligvis er beregnet til kanoer. Så må jeg jo prøve set øverste stykke af Nørreå en anden gang. Det kan måske lade sig gøre at ro helt til Viborg.

Konklusion på Nørreå: Et rigtig godt sted at ro hvis man vil have naturen for sig selv og er ligeglad med at komme på land for at holde pauser.

Vejr: En del vind de steder hvor vinden kunne blæse langs Nørreådalen - men en del læ. Overskyet med enkelte huller. En smule støvregn i starten.

Distance: 54,6 km.

Fugle: Gråand, fiskehejre, skarv, knopsvane, isfugl, vibe, fasan, krage, stær, bynkefugl, husskade, hvid vipstjert, bysvale og tre rovfugle.for

torsdag den 10. maj 2007

Anbefal mig en god pagaj


Jeg vil gerne have mig en ny pagaj, da den Boréal jeg har nu ikke er specielt god. Den er lavet af plast og aluminium og har en skivning på 0°. Længden er 210 cm, hvilket er lige i underkanten. Det bedste man kan sige om den er vægten - den vejer kun 910 g.

Der er sikkert nogen der undrer sig over dén skivning, men den passer mig egentlig udmærket. Men jeg kunne godt tænke mig at have muligheden for at eksperimentere med andre typer skivning.

Mens jeg roede i min gamle kajak lagde jeg egentlig ikke så meget mærke til at bladene var af plast og gav end del efter igennem vandet. Men efter at jeg nu bruger den i den nye kajak kan jeg simpetlhen mærke at der ikke er nok »drev« i den - hvis man kan sige det sådan. Aluminiumsskaftet er jeg heller ikke specielt begejstret for - om vinteren og i ydersæsonerne er det godt nok koldt at holde om. Vandet skal være ret varmt før jeg stopper med neoprenhandskerne!

Så jeg er altså på udkik efter en ny pagaj!

Mine krav til en sådan er følgende:
● Skal være behagelig at padle på lange ture i havkajak (som regel distancer over 30 km)
● Vægten skal være under 1000 g (en pagaj under 900 vil blive foretrukket)
● Det skal være muligt at justere skivningen (som min. 0- 75°)
● Længden skal være 220 cm
● Gerne delbar, men ikke et krav

Jeg har så sendt en mail til diverse danske kajakforhandlere for at få deres bud på en pagaj der kan opfylde ovenstående krav. Jeg har kontaktet følgende forhandlere: KajakHuset, Kajakcentrum, Kronjyllands Kano og Kajak Center, Max-Kayak, Neptun, Havkajakcenter Svendborg, Kajakkæden, Qajaq, Kajak & Fritid, Kano & Kajak Butikken, Dansk Kajaksport, ShipShop og Kajak & Kano.

Jeg ville egentlig også gerne have lagt spørgsmålet ud på Havkajakroernes debatforum, men jeg har endnu ikke modtaget noget login, efter at jeg har meldt mig ind. Men jeg kan selvfølgelig vente til jeg har fået nogle bud fra forhandlerne - og så lægge dem ud til diskussion.

Så nu venter jeg spændt ved mailboksen.

tirsdag den 8. maj 2007

Kajaken ér forsikret

Nu har jeg endelig fået besked fra mit forsikringsselskab om at min kajak er omfattet af vores almindelige famileiforsikring. Sælgeren i KajakHuset gjorde mig opmærksom på at det er en god ide at undersøge dækningen - nogle selskaber dækker ikke fartøjer over en vis længde. Men heldigvis dækker Alm. Brand.

Dog gør de i mailen opmærksom på at "ansvarsforsikringen dækker personskader, men ikke tingsskader, da kajakken er over 3 m". Pyha, så skal jeg jo til at passe på ikke at påsejle Tunøfærgen! Sikke et erstatningskrav dét kunne udløse... ;-)

onsdag den 2. maj 2007

Vigtig kajakbog

Henning Richstein Nielsen - Kajak ABC
Eget forlag, 2001 - 80 sider


Når man lige får bogen i hånden syner den ikke af meget i forhold til andre farvestrålende store bøger om kajakkens verden. Men tro mig, skindet bedrager.

Bogen er yderst velskrevet af en mand der ved hvad han skriver om. Bogen ligefrem stinker af erfaring med stort set alt inden for kajakverdenen.

Det er befriende at læse en bog som er helt nede på jorden. Bare udstyret er i orden er det ligemeget med de dyre mærkevare fra de forskellige kajakpaladser. Og den mad man skal have med, nå ja, bare det mætter. Det er altså lige en bog efter mit hoved! Her er det oplevelsen der bliver gået efter.

Det er tydeligt at Henning har siddet i stort set alle typer af kajakker. Uden at jeg dog ved noget om det, virker det dog som om det er turkajakken der er hans foretrukne. Men de andre typer, incl. havkajakken er grundigt behandlet. Bogen er i øvrigt den eneste jeg har læst, som har et kapitel med om sejlads på åer - om de udfordringer og fælder der ligger i den form for rovand. Yderst prisværdigt.

Indholdet omfatter: Kajakken, udstyr, påklædning, teknik, strøm, bølger, transport, sikkerhed, vinterroning, opvarmning og afspænding, førstehjælp, mad og drikke, reparationer, vind og vejr, navigation, søvejsregler, natsejlads, nødsignaler, turroning og endelig hvor må man sejle.

Prisen på bogen er kun kr. 75,00. Oveni gav jeg kr. 13,50 i forsendelse.
Bogen kan købes ved at sende en mail til Henning Richstein Nielsen
Jeg syntes du skal bestille den med det samme!

Du syntes måske også om: