fredag den 27. februar 2009

I havkajak fra Norge til Rusland

Jeg var her til aften sammen med ca. 40-50 andre kajakroere til et fremragende foredrag af Ravn Hamberg nede hos Kolding Kajakklub. Ravn har som den eneste i verden erobret både det danske rød-hvide bånd for at ro Danmark rundt, det svenske blå bånd og det finske blå-hvide bånd. Flere har forsøgt at få alle tre bånd, men han er stadig den eneste som har dem alle.

Ravn var i 2001, sammen med sin daværende kæreste Lone Sand, de første som gennemførte Danmark rundt og dermed blev ejer af netop det Rød-Hvide Bånd, som administreres af Havkajakroerne i Danmark. Til dato er der stadig kun fem personer som har dette bånd - det siger lidt om sværhedsgraden, for rigtig mange har forsøgt men ikke gennemført. Han fortalte at han fik ideen til at ro turen rundt langs Sveriges og Finlands kyster på en klatretur til Tibet. Her fik han voldsom højdesyge og var rigtig elendig, så mens han tænkte på hvor han hellere ville være end i Tibet, opstod tanken om turen.

Foredraget var yderst veloplagt med en masse humor og selvironi. Der var ikke så meget helterolle over beretningen, men en meget »nede på jorden« beretning om op og nedture, fantastiske naturoplevelser og lortevejr, stort overskud og kedelige dage. Desuden var det hele krydret med en serie utroligt flotte billeder fra turen. Det er tydeligt at se at Ravn er uddannet fotograf, den side var der forbilledligt gjort rigtig meget ud af. Turen blev gennemført i 2003 og var på ikke mindre end 4000 km, selv om den kun strakte sig over ca. tre måneder. Det er mere end 50 km om dagen - incl. overliggerdage. Det er simpelthen imponerende.

Det er næsten for meget at komme ind på alle de spændende ting som foredraget indeholdt, men hvis du får chancen til at høre foredraget en anden gang, kan det varmt anbefalet at overvære det. Det er en berigende kajakoplevelse. Arrangementet var stablet på benene af Dansk Kano og Kajakforbund.

onsdag den 25. februar 2009

Hyldest til IKEA-posen

Et stykke kajakudstyr som langt de fleste havkajakroere over hele verden har stiftet bekendtskab med er den blå IKEA-pose. Et genialt, billigt, slidstærkt og ikke mindst stort transportmiddel til alt vores klamme grej. En smart detalje ved posen er at der er to sæt håndtag, den kan både bæres over skulderen og i hånden. På den måde kan man transportere ret mange poser samtidig.

Efter i lang tid at have slæbe mine kajakting frem og tilbage i diverse mindre poser eller bare løst i hånden, faldt jeg for nogle år siden over poserne ude i IKEA Aarhus. Og straks købte jeg en 5-6 stykker der nu er i brug både til kajakudstyr, indkøbsposer ved storkøb, transport af campinggrej osv. Vi har faktisk måttet indkøbe flere poser for at dække behovet.

På dette sted er det vist på tide at komme med en lille advarsel: Du må endelig ikke vise dig nogen steder med den gule variant af samme pose - det vil straks afsløre dig som en gemen brugstyv. De gule er nemlig ikke til salg, de er udelukkende til transport af varer inde i butikken, frem til kasselinjen. Det er så her ved kasselinjerne at disse uundværlige stykker kajaktilbehør kan købes. Og kun her. Poserne kan nemlig ikke bestilles og købes på deres ellers udmærkede hjemmeside. Måske burde man rejse et folkekrav for at få de blå kajakposer til salg på hjemmesiden! Ideen er til fri afbenyttelse. Selv i deres årskatalog for 2009 leder man forgæves efter denne lille genistreg. Kun på side 363 er den vist, langt inde i et bagagerum, men slet ikke i sit rette element. Den er fyldt med ligegyldige nips til boligen og ikke det som den rettelig burde indeholde - nemlig kajakgrej! Det virker jo nærmest som IKEA er lidt forlegne ved at sælge dette produkt siden det på denne skamfulde måde forsøges holdt ude af folks bevidsthed.

Første gang det gik op for mig, at dét med de store blå ikke udelukkende var min ide, var da jeg var på kajakkursus hos KajakHuset i Egå, hvor vi blev undervist af et par dygtige kvindelige instruktører. Da jeg skulle klæde om efter første dags kursus ville jeg selvfølgelig lige række ned i min pose for at få mit tøj med ind i omklædningsrummet. Men det tøj jeg fik fat i var helt bestemt ikke mit! Lidt rød i kammen opdagede jeg at der var adskillige store blå IKEA-poser i rummet og jeg fandt da også mit eget tøj til sidst. Senere, på Hajkajakroernes efterårstræf i 2007, kunne jeg så konstatere at der ved næsten samtlige telte var masser af disse pragtfulde poser, man fristes til at sige et helt ocean af dem.

Det er blevet så hipt med disse poser at de har fået deres egen fangruppe på Facebook, det kunne jeg godt nok ikke lade være med at grine ad. Stifteren af gruppen mener godt nok at det er til transport af snavset vasketøj poserne primært har deres berettigelse, men vi kajakroere ved selvfølgelig bedre. Den blå farve på poserne er jo en klar reference til havet, hvad ellers?

Posen er efterhånden også en international filmstjerne. Både i den svenske film Jag Paddlar og den amerikanske Pacific Horizons spiller posen en fremtrædende birolle. Se blot fotodokumentation herunder...

Fra den svenske kajakinstruktionsfilm Jag Paddlar:


Fra den amerikanske kajakfilm Pacific Horizons:


VAREFAKTA:
Produktionsland: Vietnam
Materiale: Vævet plast (1)
Farve: havblå med sennepsgul tekst i håndtag
Håndtag: 2 lange (74 cm lange), og 2 korte (25 cm lange)
Trædeflade: 54 x 34 cm
Højde: 37,5 cm
Rumindhold: 68,85 liter

Max. bæreevne: Ikke testet, men høj
Bæredygtig: Der er 2 x 2 håndtag, så - ja, den er bæredygtig!
Vandtæthed: Garanteres ikke, forvent salte dryp i bilen
Forhandler: Forhandles eksklusivt ved IKEAs kasselinje.

(1) Den smagfulde vævning i nærbillede

søndag den 22. februar 2009

Tur forbi Århusskovene

Foto: Poul Erik Voetmann Nielsen fangede mig ind med sit kamera mens jeg var på vej væk.

>> Flere foto

Heldigvis var næsten al sneen fra i går væk til morgen da vækkeuret ringede kl. 6:00. Så bliver det alligevel til en kajaktur i dag. Da grejet er pakket går turen til Norsminde, hvor jeg i dag har besluttet at prøve at sætte kajakken i et nyt sted. Jeg har nogle gange brugt Norsminde Kajakklubs bro inde i fjorden, men det er meget lettere at komme på vandet her nede fra stranden. Der er gode parkeringsforhold få meter fra vandet - perfekt. Klokken bliver hen ved 7:30 inden jeg kommer af sted, men det er fint nok. Jeg skal ikke være hjemme før ved 13-tiden, så der er en del timer til rådighed.

Turen går nordover, ind mod Århus, i den stive vestenvind. DMI har varslet 11 m/s fra vest, men der er jo nogenlunde læ her på østkysten. Her i det første morgenlys er vinden helt sikkert ikke nået op på 11 m/s endnu, men det var også først ved middagstid vinden skulle toppe. På det første stykke, hvor der ikke er så meget læ kan jeg mærke at vinden »puster« kajakken ganske langsomt længere og længere ud. Faktisk må jeg justere roret så jeg ror med stævnen ganske lidt ind mod land for at følge kysten, så det må alligevel blæse lidt.

Der er ikke mange mennesker hverken på vandet eller inde på land på dette tidlige tidspunkt, jeg ser faktisk ikke et eneste menneske før jeg når ind til Moesgaard Strand. Her står der nogle morgenduelige lystfiskere som jeg lige hilser på. Men så begynder der at blive liv både på vandet og inde på stranden. Der er mange turbåde på vandet i dag, jeg møder vel en 15-20 stykker vil jeg tro. Men ingen havkajakker.

Mens jeg ligger stille ved en pynt for at tage et par billeder ind over Århus, er der et par turbåde som passere mig. Den kvindelige roer siger et eller andet som jeg ikke lige når at opfatter, så jeg spørger hvad hun sagde. »Jeg sagde velbekomme - jeg troede du var ved at spise«. Uden at jeg nåede at tænke mig særligt meget om, fik jeg sagt: »Nej, jeg spiser dog ikke kameraer« - og hun var ved at falde ud af kajakken af grin. Jeg ved ikke om det kan betale sig at sutte på sit kamera hvis man lider af jernmangel - måske?

Og sørme om der ikke også er gang i vinterbaderne inde ved Ballehage. Det føles uhyggeligt koldt bare at se deres hvide bagdele komme op af vandet - men mon ikke der venter dem en varm sauna inde på land? Da jeg kommer forbi Marselisborg Kajak Clubs flotte klubhus skifter tallene på GPS til 12:00 km, så det må være nok for i dag. Kajakken bliver vendt og turen går hjemad.

Jeg har flere gange tænkt over hvorfor der ikke kommer nogen advarsel på min Garmin eTrex Legend HCx før den løber tør for strøm, men i dag opdagede jeg at den faktisk skriver »Batteri lavt« i en tyk sort bjælke hen over skærmen. Men jeg skal altså have undersøgt om det ikke er muligt at få den til at give et lydsignal samtidig med, for som regel sidder jeg ikke og kikker meget ned på den. Man da jeg opdager meddelelsen på skærmen beslutter jeg mig for at jeg lige så godt kan gå på land her efter 16 km for at holde en spisepause - og samtidig skifte batterier i GPS’en.

Der er så meget læ for vinden her ved skrænterne, at det er fint nok at holde pause i rotøjet. Efter en god tidlig frokost med varm kakao fortsætter jeg turen mod Norsminde. På et tidspunkt får jeg øje på en mand inde på stranden som står og fotografere mig. Det slår mig at jeg jo stort set ikke har nogen billeder af mig selv på vandet, så jeg ror ind for at spørge ham om det er et digitalkamera han står med - det er det selvfølgelig. Jeg giver ham min email-adresse da han indvilger i at sende nogle af de billeder han har taget. Mange tak til Poul Erik Voetmann Nielsen for dem. Det ene af hans billeder er det øverst i dette indlægget.
Her på hjemturen går det op for mig at vinden åbenbart ikke er helt i vest, men nærmere VNV eller NV, for der er mere fart i kajakken nu end på turen ud. Inden jeg når helt tilbage dukker solen sørme en smule frem fra skydækket og skinner både på mig og en vagabond med viltert hår og skæg som har slået sig ned et øde sted på stranden med et bål. Han er ikke meget for at hilse, men til sidst bevæger han dog hånden til noget som, med lidt velvilje, kan tydes som en hilsen. Men jeg ser måske også lidt underlig ud med gummihat og solbriller...

Kort før jeg afslutter en god dag på vandet, får jeg igen et pust af vinden på det sidste lille stykke uden læ. Og nu er vinden helt sikker blivet hård - ganske som lovet.

Vejr: Frisk til hård vind, overskyet og lidt sol, fladt vand, luft +5° C, vand 1,5° C

Distance: 24,0 km

Fugle: Skarv, sildemåge, hættemåge, sølvmåge, stormmåge, krage, edderfugl, ringdue

fredag den 20. februar 2009

Vinterklar - udstyr og tanker om sikkerhed

Jeg har siden min anden kajaksæson roet hele året. I starten var det ikke noget jeg spekulerede så meget over. Jeg havde købe et par neopren longjohn og følte mig rimelig tryg ved det. I dag hvor jeg ved en hel del om vinterroning og risikoen ved koldt vand, er jeg stadig helt tryg ved at ro i nogenlunde det samme udstyr. Også selv om det er temmelig meget oppe i tiden med tørdragter. Men der er også nogle ting som jeg fravælger at gøre her om vinteren. Mere om det senere.

Først vil jeg lige præsentere den beklædning jeg ror i om vinteren:






















Inderste lag: (1) Langærmet uldundertrøje, uldunderbukser, kraftige sokker af kunststof. Mellemste lag: (2) Neopren longjohn. (3) Fleecetrøje i kunststof. (4) Softshell i kunststof (5) Sprayskirt. Yderste lag: (6) Neoprenhætte, åndbar kajakjakke med hætte, kraftige langskaftede neoprenstøvler, neoprenluffer med åben håndflade.

I år har jeg udskiftet adskillige ting i min vinterbeklædning, hvilket har gjort at jeg har meget mere lyst til at ro når det er koldt. I det inderste lag er den langærmede undertrøje i svedtransporterende kunststof skiftet ud med en tilsvarende i uld. Forskellen er kolossal. Ligeledes er almindeligt underbukser af bomuld skiftet ud med nogle i uld - også her er forskellen tydelig. Med dette lag inderst føles kroppen mere varm end før. Jeg har endnu ikke fået købt nogle ordentlige uldsokker, men jeg syntes egentlig de sokker jeg har nu holder fødderne ret godt varme. I det mellemste lag har jeg ikke skiftet noget ud. Jeg har en kraftig uldsweater som jeg kan tage på i stedet for fleecetrøjen hvis jeg en dag skal ud i rigtig koldt og blæsende vejr - jeg har dog ikke haft brug for det endnu. De væsentligste indkøb har dog været i det yderste lag. Neoprenhætte, kraftige langskaftede neoprenstøvler og et par gode luffer. Disse tre ting, som er anskaffet for under kr. 1.000, er klart den bedste investering jeg har gjort til roning i vintersæsonen.











(7) Svømmevest og pagaj. Landgangstøj: (8) Skibukser, hue, fingerfri vanter og luffer i ét (kunststof). (9) I tilfælde af nedbør bruger jeg min militærponcho.

Det sidste jeg tager på inden jeg ror ud er svømmevesten, som jeg dog plejer at spænde, hvilket jeg glemte da jeg stillede op til fotografering. Jeg syntes også at det er vigtigt at det er behageligt at opholde sig på land. Jeg har altid en ekstra tør fleece med i kajakken så jeg kan skifte hvis jeg syntes den er blevet for våd, men som regel gider jeg ikke gøre det. Men det er rart at vide at muligheden er der. Hvis det er blæsende vejr trækker jeg et par kraftige skibukser ud over mine longjohns for at stoppe vinden. Hvis jeg kun går på land for et kort ophold plejer jeg at beholde mine kajakstøvler på, men ellers skifter jeg over til et par vandrerstøvler i stedet for. Desuden skubber jeg neoprenhætten om i nakken og tage en lun hue på i stedet for. På fingrene har jeg et par rigtig gode vanter hvor man kan vælge at have fingrene frie eller at trække en luffe ud over det hele. Det er altså rigtig fedt, for det er ofte fingrene det kniber med at holde varme. Her kan jeg bruge det samme par til at spise og fotografere osv. og lynhurtigt trække luffen over fingrene når jeg er færdig.

Tanker om sikkerhed
Der er helt klart nogle ting jeg fravælger at gøre her om vinteren. Bl. a. tager jeg ikke på ture i nyt rovand, men holder mig til farvande som jeg kender godt. Så er chancen for at blive overrasket over et eller andet betydeligt mindre. Desuden holder jeg mig hele tiden tæt på land, for jeg ror altid alene. Jeg har endnu ikke lært at rulle så jeg er meget opmærksom på at jeg skal kunne komme på land ved egen kraft i løbet af ca. 10 minutter - det er den tid man har inden fingrene ikke længere kan bruges. Det er muligvis længere tid når jeg nu har våddragt på, men hellere være på den sikre side. I det hele taget mener jeg ikke at vinteren egner sig til store nye udfordringer, derfor er jeg også mere opmærksom på vejrets gøren og laden end jeg normalt er i sommerperioden.

Hvorfor ikke tørdragt?
Det er meget oppe i tiden med tørdragter. Folk køber rask væk mærkevaredragter til langt over kr. 10.000. Det er sgu næsten mere end jeg har givet for min kajak! Men jeg spørger mig selv gang på gang om det virkelig er pengene værd. Jeg kan ikke lade være med at sende en tanke til eventyreren og kajakroeren John Andersen som har beskrevet adskillige af sine kajakekspeditioner til Grønland i flere bøger. Jeg har ikke set et eneste billede af ham, eller nogle af hans makkere, i en tørdragt. Jeg vil på ingen måde sammenligne mine egne færdigheder eller evner med hans, men det er dog tankevækkende, at det er i lille lune Danmark og ikke på Grønland at tørdragterne er blevet et modefænomen. Jeg vil ikke gøre mig til talsmand for det ene eller det andet - ens sikkerhed er helt ens eget ansvar og hvis nogle rorere føler sig mere sikre i en tørdragt er det helt fint.

En anden grund til at jeg ikke seriøst overvejer at købe en tørdragt er at jeg, når jeg roer, sveder temmelig meget. Det gør jeg også når jeg løber eller laver anden sport - det gør alle vel, men jeg sveder over gennemsnittet er jeg ret sikker på. Jeg er af den opfattelse at min komfort er en del bedre i mit nuværende udstyr end i en tørdragt - uanset hvor åndbar producenten nu mener den er. Men det er selvfølgelig kun en påstand, jeg har aldrig prøvet en tørdragt.

Hvis man sammenligne sikkerheden for en neoprendragt og en tørdragt mener jeg ikke den er specielt stor. I et tidligere indlæg har jeg henvist til skema fra Søsportens Sikkerhedsråd hvoraf det fremgår at der i 5° C koldt vand går fire timer før du besvimer, hvis du er iført en våddragt. For en tørdragt drejer det sig om seks timer i stedet for. Man får lidt ekstra tid i en tørdragt, men om man finder det vigtigt er jo op til en personlig vurdering.

Faktisk tror jeg at den neoprenhætte jeg ror med er væsentlig større betydning end en tørdragt. Hvis jeg skulle stryge en tur i baljen er sandsynligheden for at jeg ubevidst gisper efter vejret, og dermed sluger vand, betydeligt mindre når hele hovedet er beskyttet af hætten, end hvis jeg roede uden. Og det er trods alt den første omgang i vand i lungerne som starter processen frem mod druknedøden. For mig er det ultimative paradoks egentlig folk som ror med tørdragt, men uden noget på hovedet!

Hvis man regner vintersæsonen for månederne november til og med marts måned ligger ca. 20 % af mine ture om vinteren. Et tal som sikkert vil stige med det nye varmere udstyr jeg har købt til denne vintersæson. Kilometermæssigt har jeg roet omkring 500 km vinterroning, så gennemsnitslængden på turene er lidt kortere i den kolde sæson.

Jeg kan rigtig godt lide at ro om vinteren, selv med de begrænsninger jeg pålægger mig selv. God vinterroning - men tænk dig om!

mandag den 16. februar 2009

Dagen er tiltagende

Nu skrider det godt fremad med de lyse timer. Siden det var allermest dunkelt her til lands er dagen tiltaget med næsten tre timer. Faktisk er det i dag muligt at have lys nok til roningen i hele 11 timer. Det man kalder borgerligt tusmørke starter nemlig kl. 7.00 selv om solen først står op kl. 7:42 og slutter først kl. 18.00. Det er min erfaring at det er rigeligt lys at ro i, dette borgerligt tusmørke, mens det er noget vanskeligere at orientere sig i nautisk tusmørke. Det kan dog godt lade sig gøre, især hvis det er en dag uden dis, tåge eller skydække. Jeg har ind imellem startet ved nautisk tusmørkes begyndelse. Især hvis det også er muligt at få hjælp af noget månelys.

Det værktøj jeg bruger til at tjekke disse tider er Almanak for Danmark som er lavet og drevet af den entusiastiske gymnasielærer Torben Hermansen fra Nakskov Gymnasium. Siden er et rigtig godt værktøj for den roer som gerne vil have så meget ud af dagen som muligt. Almanak for Danmark har rigtig mange muligheder, det er bl. a. muligt at vælge den by hvor man som regel starter sine ture, så bliver de nøjagtige tider vist for netop denne by. Det er, ved hjælp af kalenderen på siden, også muligt at bruge den i forbindelse med langtidsplanlægning; hvornår står solen op den dag om to måneder jeg har planlagt en tur for min kajakklub eller andet? Siden viser også en markering af hvornår månen står op og går ned, samt hvor meget af skiven der er oplyst.

Almanak i Danmark er også en ganske fornuftig forklaring på hvad de forskellige udgaver af tusmørke egentlig dækker over:

  • Borgerligt tusmørke: Er defineret ved, at solens centrum er mindre end 6 grader under horisonten. Udendørs aktiviteter kan i reglen foregå uden kunstlys, og både horisontlinjen og genstande på jorden kan tydeligt ses.
  • Nautisk tusmørke: Er defineret ved, at solens centrum er mindre end 12 grader under horisonten. Som regel kan man se omridset af genstande på jorden, mens horisonten er vanskelig at skelne.
  • Astronomisk tusmørke: Er defineret ved, at solens centrum er mindre end 18 grader under horisonten. Man ser et mere eller mindre kraftigt genskær af solens lys på himlen. "Lyse nætter" vil sige, at der er astronomisk tusmørke hele natten.
Siden rummer også en hel del andre mere nørdede ting for dem som er yderligere interesserede. For mig er den et fantastisk værktøj som jeg ofte anvender for at få så meget ud af mine kajakfridage som muligt. Et besøg på denne side og selvfølgelig DMI er noget jeg næsten altid gør før en kajaktur.

Det er også muligt at købe en version som fungere på pc’en uden internetadgang, det gjorde jeg for nogle år siden mens jeg stadig betalte minuttakst for min internetforbindelse. I dag er det måske ikke så relevant hvis man ikke skal bruge de mange ekstra features som denne version indeholder (dækker fx hele verden) - lige bortset fra at man på den måde støtter Børnefonden med de kr. 200 som programmet koster. Alene det er jo en ganske fornuftig grund til at købe en version via download.

lørdag den 14. februar 2009

Solskin og istapper

Foto: Selv om solen varmede godt havde den ikke fået bugt med alle istapperne.

>> Flere foto

Endelig, årets første tur i ren solskin. I den slags vejr er det en ren fryd at ro kajak. Gå bort skyer, slud og tåge!

Turen i dag var oprindelig planlagt til at gå rundt om Alrø, men da jeg kom derned var der is som strakte sig 50 meter ud i vandet. Det er selvfølgelig ikke så underligt, for vandet er ret stillestående helt inde ved dæmningen. Jeg kunne måske have fundet et isfrit sted hvis jeg havde gidet bære kajakken 3-400 m hen ad kysten. Men det gad jeg altså ikke. Så jeg måtte se mig om efter et andet sted at få kajakken i vandet. Jeg kunne vælge et andet sted i Horsens Fjord, men der kunne jo også ske at være is andre steder. I stedet valgte jeg at køre til Hou hvor der er åbent vand. Her skal der være længere tids hård frost før der danner sig is.

Så i dag blev det alligevel først efter solopgang jeg kom af sted. Jeg kan ellers godt lide at komme på vandet i det første lys inden solen står op og så opleve solopgangen fra vandet. Men i dag blev den kvart over otte inden der var vand under kajakken. Selv om der var 3-4 minusgrader og nogen vind føltes det ikke så koldt endda, når først der kom gang i pagajen. Vinden kom fra nordvest så jeg valgte at ro nordover for at få modvinden overstået på turen ud.

Jeg kommer hen forbi Egmont Højskolens nye kæmpestore badebro der under opførelse. Det er et projekt som ud over den enorme badebro (150 m lang) også kommer til at indeholde en stor »snabel« som skal suge varmt vand ind bassinerne i et helt nyt vandtræningscenter. Spændende projekt. Lidt efter broen kan jeg se at der er begyndende isdannelse i vandet, dog ikke noget sammenhængende, men en helt masse små tynde stykker is, der lignede konfetti som var drysset med rund hånd ud over vandet. Et rigtig flot syn, men ikke det bedste varsel for vinterroningen.

Det lave sollys først på turen gav nogle rigtig flotte scener inde på land, med det rød-gule skær fra den lavtstående sol. Der var rigtig godt glid i kajakken og jeg holdt en god fart. Min plan var at ro mindst 20 km i dag, det skulle jeg nok kunne nå. Jeg havde lovet fruen at være hjemme ved middagstid for hun skulle bruge bilen til et andet formål end kajaktransport - det er jo helt ubegribeligt at det skulle være nødvendigt!

På denne 10 km strækning som jeg roede i dag er de seks af dem faktisk bebygget med sommerhuse eller helårshuse, og der er ikke mindre end tre campingpladser, så det er ikke kun kajakroere som har glæde af dette smukke område. Der var da også rigtig mange mennesker som gik tur langs stranden - solen er en stor attraktion i disse mørke måneder. Da jeg er kommet forbi det sidste store sommerhusområde har GPS’en passeret de planlagte 10 km, så jeg går på land for at få noget varmt i maven. Jeg går ind ved en stor samling træer som ligger væltet i vandkanten. Det er rigtig fedt at det ikke er alle steder hvor der bliver ryddet op efter den slags stormfald, jeg syntes at det er med til at gøre vore kyststrækninger mere interessante. Faktisk var jeg for nogle år siden, inden jeg fik kajak, herude for at fotografere netop disse væltede træer. Der tilbage i februar 2005 var der mange flere grene på træerne en der er i dag. Det var helt sjovt at finde de billeder frem igen. I dag var de træer som lå helt nede i vandkanten helt dækkede med is og der hang lange istapper ned fra dem. Flot og usædvanligt syn i det smukke solskinsvejr.

Efter pausen er det tid for turen hjem - nu i let medvind. Det er dejligt for tempoet, men hold op hvor blev der varmt inde i neoprenhætten. Der var ingen vind til at køle ansigtet - og skønne solstråler til at opvarme det matsorte neopren. Der er ingen tvivl om at jeg havde taget den af hvis jeg ikke én gang for alle havde taget beslutningen om at hætten altid skal bruges når vandet er under 5 grader. Selv solbrillerne kom frem fra det etui som de har ligget trygt og godt i siden en gang i oktober måned. Det var næsten som en sommerdag - og med den lille forskel at der absolut ingen bikinier var på stranden. Nå ja, der var også en anden forskel - der var ikke en eneste kajak på vandet - ud over mig.

Vejr: Jævn vind, solskin, skyfrit, lidt bølger, -3 til +3° C, vand 1,5° C

Distance: 21,1 km

Fugle: Stormmåge, sølvmåge, skarv

fredag den 13. februar 2009

Alternativer til turmaden

Jeg må nok hellere starte med at indrømme at disse billeder ikke stammer fra en kajaktur, men derimod fra en femdages kanotur i 2007 sammen mine knægte og min gode ven Søren. Normalt har jeg altid frysetørret turmad med når jeg er på tur i kajakken. Dybest set interesserer jeg mig ikke ret meget for mad eller madlavning i det hele taget - hvilket forresten også ganske ofte bliver kommenteret af fruen i huset! Men denne tur med min gamle kammerat Søren, som også er vegetar
som jeg selv, blev godt nok lidt af en øjenåbner.

Søren har altid været en fantastisk kok og han ville under ingen omstændigheder nøjes med »papmad« i fem dage! Så han havde medbragt økologiske grøntsager og friske landæg af egen avl, samt en del andre ingredienser. Selvfølgelig fyldte de friske råvarer lidt mere end tørret turmad ville have gjort, men ikke så meget som jeg havde regnet med - det kunne sagtens have været med i en kajak
også. Det hele er tilberede på to trangiasæt og tog som regel ikke længere tid at lave end det tog for mig at slå lejren op. Men det smagte mange gange bedre en det frysetørrede, det må jeg jo nødtvunget indrømme. Det er en helt anden oplevelse at indtage et så farvestrålende og lækkert måltid når dagens kanotur er ovre.

Da jeg har to kajakker er det helt sikkert at jeg vil invitere Søren med på en tur en anden gang - og så håbe på at han vil lave maden. Så må jeg
nøjes med at stå for rødvinen og cognacen.

Desværre har jeg ingen opskrifter på nogen af retterne, måske vil madkyndige kunne gennemskue hvad retterne består af. Jeg tror også at de er opfundet mere eller mindre på stedet...

onsdag den 11. februar 2009

Rovfugle og svaner

Foto: Nogle enkelte gange tittede solen frem gennem skydækket.

>> Flere foto

Turen i dag startede i Kongensbro og skulle går op mod strømmen så længe jeg havde lyst. Ja, eller kræfter i armene, for der var rigtig meget vand i åen i dag, så strømmen var hård. Normalt plejer jeg at undgå at se for meget på GPS’en, specielt når jeg ror op mod strømmen, men et par gange syntes jeg dog at det gik så langsomt at jeg måtte kikke ned. Men det var blot for at konstatere at selv om jeg sled i pagajen var hastigheden næsten nede på 3 km/t. Men sådan er det jo. Der er et par steder her mellem Silkeborg Langsø og Tange Sø hvor åen er ret smal, så der skal virkelig slides i det. Men det er jo dejligt den anden vej...

På vejen opstrøms holdt jeg en pause ved Sminge Teltplads efter de første 1o km. Jeg fik noget varm tomatsuppe og selv om det bare er Knorrs pulversuppe i portionsposer smager det fantastisk i den her kulde. Det irritere mig hver gang jeg spiser det, at det ikke er muligt at købe den slags turmad økologisk. Jeg må hellere sætte fruen på opgaven med at støve det op i nogle langhårede specialbutikker. Ved pladsen havde de fået sat et nyt flot skilt op til afløsning for det gamle som mildest talt var ramponeret og brinkerne var blevet udbedret, de var nu også hårdt medtaget af de mange kanoer som bliver slæbt op på land. Men bortset fra det lignede pladsen sig selv.

Det er en lidt usædvanlig fulgedag i dag, jeg tror aldrig jeg har set så mange rovfugle på en enkelt tur. Ikke minder end otte fik jeg spottet på udturen og vel ca. det samme antal på turen tilbage - det har sikkert været de samme fugle. Nu er jeg ikke nogen ørn (!) til at genkende rovfugle, så nogen artsbestemmelse er jeg ikke i stand til at give, men to af dem var nogle temmelig store fugle. Den første jeg fik øje på - og den jeg fik det bedste kik på - var meget stor og faktisk helt hvid eller lys på hele undersiden og lysebrun på oversiden, med sorte vingespidser. Men jeg syntes ikke jeg kan finde nogen i mine fuglebøger som minder om den - dem som minder lidt om den er temmelig sjælden, så svaret blæser i vinden. Der var også rigtig mange svaner på åen i dag. Mest knopsvaner, men oppe i Sminge Sø var der også en flok på 8-10 sangsvaner. Underligt nok så jeg hverken toppet lappedykker eller isfugl på turen - dem havde jeg ellers regnet med at se. Isfuglen har jeg tidligere set på seks-syv forskellige lokaliteter på denne rute.

Da jeg når op til Resenbro kan jeg mærke at det er ved at være tid for at vende om. Jeg havde nok lidt et indre mål som hed Silkeborg Langsø, men der var stadig tre km derop, så det må blive en anden gang. Turen op har været hård ved armene, så jeg glæder mig til at slappe af på turen tilbage til bilen. Lige omkring det sted hvor jeg vender er der forresten et hus til salg lige ned til åen. Der var en ejendomsmægler som havde fået den gode ide at sætte et til salg skilt helt nede ved åen. Ret sjovt. Så hvis du lige har 3.495.000 kr. til overs kan du blive ejer af et ældre bette hus på 135 kvm. Men indrømmet, det ligger ganske flot! Hvis du køber det, så sig lige til ejendomsmægleren at du så det på KajakBloggen.dk, så kan han bare sende nogle kasser rødvin som provision.

Turen tilbage med strømmen var den rene svir. De 15 km blev tilbagelagt på under to timer med yderst afslappet rostil. En rigtig dejlig vintertur med en smule sol.

Vejr: Jævn vind, skyet med lidt sol, fladt vand

Distance: 30,2 km

Fugle: Fiskehejre, blishøne, grønbenet rørhøne, knopsvane, gråand, sangsvane, fasan, krage, fjordterne, stormmåge, husskade, skovskade og seks store rovfugle plus to små

søndag den 8. februar 2009

Cold Water Boot Camp USA DVD

Cold Water Boot Camp USA
NWSC, 2008 - 60 min.


Jeg har i et tidligere indlæg omtalt den korte version af Cold Water Boot Camp som ligger frit tilgængeligt på YouTube. Efter at have set videoklippet besluttede jeg mig for at bestille hele DVD’en hjem fra USA. Den koster ikke noget, bortset fra kr. 35 i fragt. Jeg var lidt spændt på om filmen blot indeholdt de 10 minutter som jeg kendte i forvejen, men det var heldigvis ikke tilfældet.

Det vigtigste afsnit er det 30 minutter lange program. Ud over de ting som er med i den korte version, kommer man her meget tættere på deltagerne i forsøget. Der er lange sekvenser hvor du kan se hvordan selv veltrænede personer reagere på det kolde vand. Hvor svært det rent faktisk er at svømme i koldt vand, selv om du er en garvet svømmer. Det er også ganske interessant at deltagerne selv er forbavsede over deres manglende evne til at kontrollere deres bevægelser. I det hele taget er den lange udgave gået meget mere i dybden med alle emnerne. Jeg syntes generelt at den lange version er betydeligt mere informativ end den korte version, som ind imellem kan virke lidt for propagandistisk. Men det er nok nødvendigt når de kun er 10 min. til rådighed.

Et afsnit som er ganske interessant er »Surviving Cold Water«, som beskriver mulighederne for at forhindre nedkøling hvis du først er endt i vandet. Alt materiale i dette afsnit er slet ikke omtalt i det korte 10 minutters klip. Det består af fire dele:

  1. H.E.L.P. (Heat Escape Lessing Position) / Huddle Position
  2. Get Body Out of Water
  3. Signal for Help
  4. Thermal Protective Flotation

Første del viser den position du bør ligge i hvis du ikke har mulighed for at komme ud af vandet, den stilling som giver dig den bedste mulighed for at overleve hvis du er alene. Desuden vises hvordan man bør holde sammen hvis man er en gruppe, både for at holde varmen og for at støtte hinanden psykisk. Anden del forklarer hvor vigtigt det er, hvis det er muligt, at komme op på sit fartøj, for at få så meget af kroppen som muligt ud af vandet. Tredje del viser forskellige muligheder for at tilkalde hjælp og den sidste del forklarer fordelene ved fx våddragt og tørdragt. Det er tydeligt at afsnittet ikke henvender sig direkte til kajakroere, men her er alligevel rigtig mange guldkorn at hente for os.

Resten af DVD’en består mest af varierende klipninger af det samme materiale, men med fokus på forskellige emner.

Jeg bestilte filmen hos NASBLA, betalte med Visakort og modtog filmen efter ca. 14 dage.

Filmens afsnit:

  • 30 Minute Program (fuld version)
  • 10 Minute Program (versionen fra YouTube)
  • Life Jackets (kort spot)
  • 1-10-1 Principle (kort spot)
  • Surviving Cold Water (om at undgå nedkøling)
  • The Frist 60 Seconds (kort spot)
  • CWBC USA Promo (kort spot)
  • Booth video (alternativ edit)

torsdag den 5. februar 2009

Kajaktræf 2009

Havkajakroernes træf for 2009 er nu nogenlunde på plads med datoer og steder planlagt. Hvis du ikke allerede er medlem af Havkajakroerne Danmark bør du virkelig melde dig ind. For det beskedne beløb af kr. 165,- er du medlem et helt år. En af de ting du bl. a. får ud af et medlemskab er muligheden for at deltage i nogle af de træf som foreningen arrangere. Jeg har en enkelt gang deltaget i deres efterårstræf på Fanø og det var en rigtig god oplevelse. Her i år vil jeg satse på at komme af sted nogle flere gange. Det er lykkedes mig at overtale fruen i huset til at få »kajakfri« i hele uge 31 så jeg kan komme med på sommertræffet. Hvis det ellers flasker sig vil jeg forsøge at komme til forårs- og efterårstræffene også. Men der er flere ting som lige skal falde i hak for at det kan lade sig gøre.

Vintertræf 13. - 15. marts
Træffet kommer igen i år til at ligge i Odder Svømmehal. Programmet byder bl. a. på rul for nye og øvede. Desuden kan ud komme til at stifte bekendtskab med disse specialiteter: kajak-ballet, kajak-crawl og »hold vejret« under vandet. Der er også et emne som jeg syntes lyder utroligt spændende, nemlig mentaltræning med kajakken som instrument. Hvis du ikke har planlagt andet i den weekend er dette træf en oplagt mulighed. Læs mere i denne PDF-fil.

Forårstræf 29. - 31. maj
Træffet kommer til at ligge i Flensborg Fjord på Store Okseø. Det er ganske tæt ved den tyske grænse, men om der bliver mulighed for toldfrie indkøb fra kajakken er nok tvivlsomt. Øen har været i offentlig eje siden 1982 hvor Miljøministeriet sammen med andre instanser købte øen. Der er nu offentlig adgang til øen som er et yndet udflugtsmål. Der er meget mere at læse i den folder som er lavet om øen. Faktisk har Store Okseø også sin egen hjemmeside. Selve træffet er ikke detailplanlagt endnu, men mon ikke der bliver mulighed for at lære nogle nye færdigheder i kajakken. Der bliver i hvert tilfælde rig lejlighed til at møde nye som gamle kajakvenner.

Sommertræf 25. juli - 1. august
Dette træf som strækker sig over hele uge 31 er i år placeret ved Nykøbing Sj. Havn. Her bliver garanteret rig mulighed for nogle spændende ture på Isefjorden. Der plejer også at være et formidabelt udbud af workshops og kurser. Jeg har taget ferie i den uge og håber på en rigtig spændende uge.

Efterårstræf 11. - 13. september
Efterårstræffet er i sagens natur ikke helt planlagt på nuværende tidspunkt. Men det bliver sandsynligvis afholdt et sted på halvøen Helgenæs. Så vidt jeg ved er der også flere udmærkede steder det kan lade sig gøre. Skov- og Naturstyrelsen har udgivet en rigtig god folder om halvøen. Kystlinjen er ca. 25 km - det vil være en udmærket tur at tage i løbet af weekenden. Slettehage Fyr og Ørby Klint vil være nogle af attraktionerne på sådan en tur. En anden fast tradition ved efterårstræffet er foreningens årlige generalforsamling som plejer at blive afviklet om søndagen.

Så hvis du endnu ikke er medlem af Havkajakroerne mener jeg at du bør melde dig ind. Det er billigt, du får adgang til et supergodt forum, et bibliotek, du modtager det superflotte medlemsblad »HavkajakInfo«, vistnok tre-fire gange om året og sidst men ikke mindst - du får mulighed for at deltage i nogle fantastiske træf og møde en masse søde kajakroere.

mandag den 2. februar 2009

Rundt om Falklandsøerne

Den amerikanske kajakeventyrer Marcus Demuth afsluttede den 26. januar sin tur rundt om Falklandsøerne, en rejse på ikke mindre end 990 km. Han tog ikke den »korte« tur hvor det kun er hovedøerne som rundes, men var omkring alle de øer som riget udgør. Turen tog 24 dage inkl. to dage uden roning. Han skriver at han, når han kommer hjem til New York vil lægge billeder fra turen ud på siden. Dem glæder jeg mig virkelig til at se efter at have læst hans beretning. Kik i øvrigt rundt på hans hjemmeside - det er nogle spændende ture han har været på de seneste år, fx roede han i 2007 hele vejen rundt om Irland. Han forsøgt også på at ro Island rundt sidste år, men fuldførte ikke. Senere i år vil han igen prøve kræfter med turen rundt om Island. Det bliver spændende at følge.

Du syntes måske også om: