tirsdag den 21. august 2007

Havkajak af Johan Loots

Johan Loots - Havkajak
Atelier, 2000 - 96 sider

Havkajak er egentlig en ganske sober bog om havkajak, selv om den flere steder bevæger sig temmelig langt uden for sit emne. Sit-on-top kajakker og oppustelige kajakker er efter min bedste overbevisning ikke havkajakker. Men det er kun få steder forfatteren skejer ud på den måde. Resten er indholdsmæssigt OK, omend bogen har nogle år på bagen.

Jeg er dog mildest talt ikke begejstret over illustrationerne i bogen. Langt hovedparten er glansbilledeagtigt fyldstof som har meget lidt med teksten at gøre. Det er mit indtryk at hovedparten af fotoene er taget betydeligt tættere på ækvator end mit rovand. Men smag og behag er jo forskellig, så nogle læsere vil måske blive betaget af den type billeder - selv om de er taget i omgivelser som de færreste danske kajakroere kommer til at ro i.

På tekstsiden er omtalen af teknikker og redninger ganske udmærkede, men også her skæmmes bogen af elendige illustrationer, nogle desværre direkte misvisende. Det er rigtigt ærgerligt, da det netop ofte er illustrationerne man får mest ud at se på, kombineret med en god tekst.

Hvis man kan se bort fra de dårlige billeder og illustrationer er det en udmærket og ganske hurtigt læst bog. Den er dog ikke i handelen mere, men kan lånes på biblioteket, eller måske købes antikvarisk.

2 kommentarer:

Anders sagde ...

Jeg har læst bogen hurtigt igennem, og mener at den er så dårlig at forlaget bør trække den tilbage. Nogle eksempler: Der er visse steder fejlagtig beskrivelse af teknik. Et par steder er der angivet hvor meget vand man skal have med på dagsture eller længere ture: Forfatteren har tydeligvis aldrig været på langtur i kajak, mængderne er alt for små. Et sted skriver forfatteren at en person der lider af hypotermi skal ind i et varmt rum. Det er forkert! Rummet må ikke være for varmt da det kan være livstruende! Til sidst i bogen er der nogle lækre billeder med undertekster der er det rene fyld.

Hilsen Anders Engell

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Anders
Bogen er heller ikke blandt mine favoritter. De faktuelle fejl du påpeger faldt jeg ikke over dengang jeg læste den, men det er også ved at være længe siden. Jeg har lært en del siden da.

Man fristes til at sige at det ikke gør noget at bogen ikke er i handelen længere.

Venlig hilsen Helge

Du syntes måske også om: