tirsdag den 27. maj 2008

Havkajakture - Sjælland

Henrik Bennetzen og Bjørn Rune Jensen - Havkajakture, Sjælland
Atelier, 2008 - 84 sider


En rigtig underholdende og godt udformet bog. Bogens ide er at beskrive ti udvalgte ture med Sjælland som udgangspunkt. Det er lidt svært for mig at sige om det er de bedste og smukkeste der er udvalgt - jeg har aldrig roet andre steder end Jylland. Men at dømme ud fra de mange dejlige billeder i bogen er det nogle ture som jeg personligt godt kunne tænke mig at prøve. Og med de smukke ture der bliver præsenteret, virker det som om der er sorteret mange andre fra.

Alle turene er vurderet ud fra deres sværhedsgrad og forfatterne gør i det indledende afsnit meget ud af at få folk til at tænke grundigt over sikkerhedsforholdene inden de ror ud. Da jeg stort set altid ror alene vil nogle af turene med større kryds kun være nogle som jeg ville begive mig ud på hvis vejret var helt fredeligt. Men forfatterne skriver også at det er fornuftigt at være flere roere sammen på disse ture. Der er dog flere som jeg godt kunne finde på at prøve - dem uden de helt store kryds. Fx kunne jeg læse at Stevnsturen er en årligt tilbagevendende tur arrangeret af Kaj Poulsen. Dog skriver forfatterne at turen hvert år ligger 4.-5. maj, men det er nu ikke rigtigt. Jeg kunne se på Havkajak Stevns hjemmeside at turen i år ligger 31. maj - 1. juni. Det er en tur som jeg godt kunne tænke mig at tage med på næste år.

Bogen er meget overskueligt opbygget. Til hver tur er der et kort med ruten indtegnet, distancen er nævnt, start og slutsteder er rigtig godt beskrevet (fx parkeringsmuligheder) og GPS-positioner er listet for alle steder hvor kajakkerne har været på land. Forfatterne gør meget ud af at beskrive de mange naturområder og seværdigheder der passeres eller besøges på turen. Det er rigtig godt. Desuden er der ved mange af turene nævnt forskellige muligheder for at afkorte eller forlænge turene efter lyst og evne. Alle turene er illustreret med inspirerende billeder. Jeg fandt ved gennemlæsningen ud af at Henrik og Bjørn er meget glade for is. De spiser jo stort set is hver gang de får øje på en isbod!

De eneste kritikpunkter ved bogen er at kortmaterialet er ringe, det ligner blot nogle skærmdumps - det er lidt ærgerligt. Nogle ordentlige »rigtige« kort ville have klædt bogen. Det er måske et spørgsmål om økonomi og copyright - hvad ved jeg. Desuden savner jeg (jyde som jeg jo er) et oversigtskort over Sjælland hvor turene er markeret. Jeg måtte sidde med et kort over Sjælland for at finde stederne. Men da forfatterne nu ikke har lavet det, har jeg lavet oversigtskortet for dem. Det kan du så downloade, printe, klippe ud og lægge ind i bogen når du har købt den.

Desuden vil jeg gerne, endnu engang, bede forlaget Atelier om at ansætte en grundig korrekturlæser - det skrev jeg vist også da jeg anmeldte Jacob Hertz’ bog »Havkajak«, som er fra samme forlag. Der er simpelthen for mange stave- og sjuskefejl i deres kajakbøger.

Men det er jo mindre ting i den store sammenhæng - det er en virkelig dejlig og inspirerende bog der vil give mange havkajakroere blod på tanden. Det er jeg helt sikker på.

Bogen koster kr. 199,95 og kan bestilles hos forlaget Atelier.
Du kan selvfølgelig også bare bestille den hos din lokale boghandler.

2 kommentarer:

Steffen Juul sagde ...

Ja Helge - det er lidt ærgeligt med alle de dårlige kort - det smerter jo en kortfreak som mig at læse.
Men jeg har nu bestilt den alligevel ;-))))

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Steffen
Du kan godt glæde dig til bogen. De dårlige kort opvejes til dels ved faktabokse med koordinater for alle de steder de har været på land.

Forlaget skrev til mig at det, som jeg også gættede på, var et spørgsmål om både økonomi og copyright som var årsat til de ringe kort.

Men som grafiker - og kortfreak - vil jeg godt påtage mig at lave bedre kort end dem i bogen ved hjælp af Photoshop og Illustrator. Hvis kortene er rentegnede af én selv er der, mig bekendt, ingen problemer med copyright.

Du syntes måske også om: