mandag den 7. juli 2008

Danmarks fyrtårne og fyrskibe

Ove Hermansen - Danmarks fyrtårne og fyrskibe
Billesø & Baltzer, 2001 - 208 sider

Dette er vel den bedste bog som er udgivet om de danske fyrtårne. Det er ikke revl og krat som er medtaget i bogen, men alligevel er det blevet til ikke mindre end 167 fyr. Langt de fleste fyr i bogen er stadig i brug, men enkelte nedlagte er også medtaget, hvis de er specielt flotte, interessante eller har historisk interesse.

Bogen er logisk opbygget, tårnene er simpelthen inddelt efter overskuelige geografiske områder. Ved hvert område er et lille kort, hvor det er muligt at se tårnenes placering. Det er rigtig godt som en oversigt, hvis man vil ro ud på fyrtårnejagt.

Alle tårne får en kortere eller længere omtale, mange har en historisk omtale, lidt om teknikken og der er også mange små anekdoter om tårnene. Der er en kort beskrivelse af hvordan tårnet nås fra landsiden - det er jo ikke specielt relevant for os kajakroere - vi må holde os til de angivne koordinater for at finde tårnet. Der er desuden billeder af alle de omtalte fyr. En lille faktaboks ved hvert fyrtårn viser: fyrlistenummer, nøjagtig position (lige til at taste ind i GPSen), flammehøjde (lysets højde over havet), fyrtype, fyrkarakter (hvordan det blinker osv.). Selve tårnets højde er mærkelig nok ikke angivet.

Bogen indeholder også en generel gennemgang af fyrvæsenets udvikling fra 1560 til i dag og en gennemgang af de nu nedlagte fyrskibe. Det er en rigtig sjov bog som jeg har brugt megen tid på at slå op i og læse i.

Bogen er desværre udsolgt fra forlaget og de har ingen planer om at genudgive den, oplyste forlaget da jeg kontaktede dem. Men den kan lånes på langt de fleste biblioteker. Så kan man jo fotokopiere siderne med de tårne man har lyst til at besøge.

Andre bøger om fyrtårne

Lars Bugge - Kort og godt om danske fyrtårne
Aschehoug, 2001 - 106 sider
En lille bog som indeholder de 31 største og mest spektakulære, de tårne som de fleste vil kalde »rigtige fyrtårne«. Her er alle de 23 store danske anduvningsfyr selvfølgelig med. Bogen indeholder et danmarkskort hvor alle fyr er plottet ind. Det er ganske praktisk, for tårnene er ikke inddelt geografisk, men er bare placeret i alfabetisk rækkefølge. Alle fyr får nogenlunde ens behandling i bogen. En faktaboks, et lille kort, et foto, en beskrivelse af beliggenheden og endelig fyrets historie. Det hele er holdt ganske kort og præcist. Hvis man har planer om at samle på fyrtårne, skal men temmelig langt omkring hvis man kun tager udgangspunkt i denne bog syntes jeg - der er simpelthen ikke tårne nok med. Bogen indeholder et sjovt gammelt kort som viser alle strandinger ved danske kyster fra 1858 til 1882. Det er ufatteligt mange det drejer sig om - det er en god måde at få fyrtårnene sat lidt i perspektiv. Bogen er desværre udsolgt fra forlaget.

Peder Svendsen - Fyrtårne, Jyllands vestkyst
Bollerup Boghandels Forlag, 2003 - 40 sider
En flot lille bog som begrænser sig til at omtale de otte store vigtige anduvningsfyr langs den jyske vestkyst. Bogen er flot illustreret med forfatterens egne kultegninger i sort/hvid. Der er blevet plads til rigtig meget omtale og beskrivelse af hvert enkelt fyr. Bogen indeholder intet kortmateriale, men tårne af denne kaliber er i sagens natur lette at finde. Som en kuriositet står der i faktaboksen, ved hvert fyr, hvor mange trappetrin der er op! Bogen er desværre udsolgt fra forlaget.

Knud Peter Jensen - Danmarks fyrtårne
Hovedland, efteråret 2008 - ca. 250 sider
Da nu alle de ovennævnte bøger er udsolgt og åbenbart heller ikke kan købes antikvarisk, blev jeg glad for at opdage at forlaget Hovedland har en ny bog på vej. Ifølge forlaget vil bogen blive meget omfattende. Den vil indeholde samtlige de gamle fyrtårne, og de nye, som er bygget, hvor der før har stået fyrtårne. Det bliver spændende at se den når den kommer. Bogen vil udkomme på et ikke nærmere fastsat tidspunkt i løbet af efteråret og blive på omtrent 250 sider. Det kan være at det er en ny fyrtårneklassiker som udkommer! Prisen forventes at blive kr. 229,-.

Danske fyrtårne på nettet
Der findes også en dansk hjemmeside, fyrtårne.dk, som beskriver ca. 150 danske fyrtårne. Det er Ole Henrik Lemvigh fra Hillerød som står bag den. Den er bestemt et besøg værd. Det er en spændende side med mange foto og tekniske informationer. Ved mange af fyrtårnene er der også historiske beskrivelser. Enkelte fyrtårne har en endog meget lang præsentation, det gælder fx det nye tårn på Fur. Interessant historie. En sjov detalje er også at det er muligt at få vist hvordan fyret blinker. Man skal blot klikke på det lille ikon »vis fyrkarakter« de steder hvor muligheden er der.

Hvis du kommer forbi et fyr som han ikke har på listen, er jeg sikker på at han vil være glad for at modtage foto af tårnet, stort som småt.

PS: Prøv lige at kikke på Grenå Havn øst - det er sgu da humor at han tager det med på listen.

Farvandsvæsenets publikation over danske fyr, »Dansk Fyrliste 2007« indeholder samtlige danske fyr. Der er angivet koordinater ved hvert fyr - der er desværre ikke nogen kortoversigt - det ville ellers have været fedt. Listen udgives ikke længere på tryk, men den kan læses på nettet eller man kan downloade den helt gratis.

Farvandsvæsenet har også en liste »Besøg vores fyr«, som beskriver de 12 af deres tårne som det er muligt at komme ind og se.

5 kommentarer:

Anonym sagde ...

En rigtig fin oversigt, Helge. Tak for den. Jeg er også blevet mere fyrig med årene. Der e noget særligt over fyrtårne, især når man oplever dem fra kajakken.

Martin Nissen

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Martin
Jeg må med skam melde, at jeg kun har besøgt et enkelt fyrtårn - med kajak altså. Men efter at have læst om dem vil jeg helt klart gå på jagt efter flere.

Steffen sagde ...

Hej Helge
Nu er bogen kommet og det er 2. udgave, Se link her:
http://hovedland.dk/bog/lys_langs_kysten1&q=fyr.htm

Steffen

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Steffen

Jeg kan se at det ikke er »Danmarks fyrtårne og fyrskibe« som dette indlæg primært omhandler der er kommet i en ny udgave, men derimod »Lys langs kysten«.

Det er rigtig godt at de i den nye udgave har medtaget et kort som jeg skrev at jeg savnede da jeg anmeldte den i dette indlæg:
http://kajakbloggen.blogspot.com/2009/03/ny-bog-om-danske-fyrtarne.html

Jeg håber at den også indeholder en alfabetisk oversigt...

Venlig hilsen Helge

Ove Hermansen sagde ...

bemærk venligst at min bog Danmarks fyrtårne og fyrskibe nu foreligger i en revideret, udvidet udgave med over 200 nye og langt bedre fotos samt nyt rødt omslag

det skulle glæde mig, såfremt jeres hjemmeside vil blive ajourført på dette punkt
tak for ulejligheden og omtalen

Ove Hermansen

Du syntes måske også om: