fredag den 20. februar 2009

Vinterklar - udstyr og tanker om sikkerhed

Jeg har siden min anden kajaksæson roet hele året. I starten var det ikke noget jeg spekulerede så meget over. Jeg havde købe et par neopren longjohn og følte mig rimelig tryg ved det. I dag hvor jeg ved en hel del om vinterroning og risikoen ved koldt vand, er jeg stadig helt tryg ved at ro i nogenlunde det samme udstyr. Også selv om det er temmelig meget oppe i tiden med tørdragter. Men der er også nogle ting som jeg fravælger at gøre her om vinteren. Mere om det senere.

Først vil jeg lige præsentere den beklædning jeg ror i om vinteren:


Inderste lag: (1) Langærmet uldundertrøje, uldunderbukser, kraftige sokker af kunststof. Mellemste lag: (2) Neopren longjohn. (3) Fleecetrøje i kunststof. (4) Softshell i kunststof (5) Sprayskirt. Yderste lag: (6) Neoprenhætte, åndbar kajakjakke med hætte, kraftige langskaftede neoprenstøvler, neoprenluffer med åben håndflade.

I år har jeg udskiftet adskillige ting i min vinterbeklædning, hvilket har gjort at jeg har meget mere lyst til at ro når det er koldt. I det inderste lag er den langærmede undertrøje i svedtransporterende kunststof skiftet ud med en tilsvarende i uld. Forskellen er kolossal. Ligeledes er almindeligt underbukser af bomuld skiftet ud med nogle i uld - også her er forskellen tydelig. Med dette lag inderst føles kroppen mere varm end før. Jeg har endnu ikke fået købt nogle ordentlige uldsokker, men jeg syntes egentlig de sokker jeg har nu holder fødderne ret godt varme. I det mellemste lag har jeg ikke skiftet noget ud. Jeg har en kraftig uldsweater som jeg kan tage på i stedet for fleecetrøjen hvis jeg en dag skal ud i rigtig koldt og blæsende vejr - jeg har dog ikke haft brug for det endnu. De væsentligste indkøb har dog været i det yderste lag. Neoprenhætte, kraftige langskaftede neoprenstøvler og et par gode luffer. Disse tre ting, som er anskaffet for under kr. 1.000, er klart den bedste investering jeg har gjort til roning i vintersæsonen.(7) Svømmevest og pagaj. Landgangstøj: (8) Skibukser, hue, fingerfri vanter og luffer i ét (kunststof). (9) I tilfælde af nedbør bruger jeg min militærponcho.

Det sidste jeg tager på inden jeg ror ud er svømmevesten, som jeg dog plejer at spænde, hvilket jeg glemte da jeg stillede op til fotografering. Jeg syntes også at det er vigtigt at det er behageligt at opholde sig på land. Jeg har altid en ekstra tør fleece med i kajakken så jeg kan skifte hvis jeg syntes den er blevet for våd, men som regel gider jeg ikke gøre det. Men det er rart at vide at muligheden er der. Hvis det er blæsende vejr trækker jeg et par kraftige skibukser ud over mine longjohns for at stoppe vinden. Hvis jeg kun går på land for et kort ophold plejer jeg at beholde mine kajakstøvler på, men ellers skifter jeg over til et par vandrerstøvler i stedet for. Desuden skubber jeg neoprenhætten om i nakken og tage en lun hue på i stedet for. På fingrene har jeg et par rigtig gode vanter hvor man kan vælge at have fingrene frie eller at trække en luffe ud over det hele. Det er altså rigtig fedt, for det er ofte fingrene det kniber med at holde varme. Her kan jeg bruge det samme par til at spise og fotografere osv. og lynhurtigt trække luffen over fingrene når jeg er færdig.

Tanker om sikkerhed
Der er helt klart nogle ting jeg fravælger at gøre her om vinteren. Bl. a. tager jeg ikke på ture i nyt rovand, men holder mig til farvande som jeg kender godt. Så er chancen for at blive overrasket over et eller andet betydeligt mindre. Desuden holder jeg mig hele tiden tæt på land, for jeg ror altid alene. Jeg har endnu ikke lært at rulle så jeg er meget opmærksom på at jeg skal kunne komme på land ved egen kraft i løbet af ca. 10 minutter - det er den tid man har inden fingrene ikke længere kan bruges. Det er muligvis længere tid når jeg nu har våddragt på, men hellere være på den sikre side. I det hele taget mener jeg ikke at vinteren egner sig til store nye udfordringer, derfor er jeg også mere opmærksom på vejrets gøren og laden end jeg normalt er i sommerperioden.

Hvorfor ikke tørdragt?
Det er meget oppe i tiden med tørdragter. Folk køber rask væk mærkevaredragter til langt over kr. 10.000. Det er sgu næsten mere end jeg har givet for min kajak! Men jeg spørger mig selv gang på gang om det virkelig er pengene værd. Jeg kan ikke lade være med at sende en tanke til eventyreren og kajakroeren John Andersen som har beskrevet adskillige af sine kajakekspeditioner til Grønland i flere bøger. Jeg har ikke set et eneste billede af ham, eller nogle af hans makkere, i en tørdragt. Jeg vil på ingen måde sammenligne mine egne færdigheder eller evner med hans, men det er dog tankevækkende, at det er i lille lune Danmark og ikke på Grønland at tørdragterne er blevet et modefænomen. Jeg vil ikke gøre mig til talsmand for det ene eller det andet - ens sikkerhed er helt ens eget ansvar og hvis nogle rorere føler sig mere sikre i en tørdragt er det helt fint.

En anden grund til at jeg ikke seriøst overvejer at købe en tørdragt er at jeg, når jeg roer, sveder temmelig meget. Det gør jeg også når jeg løber eller laver anden sport - det gør alle vel, men jeg sveder over gennemsnittet er jeg ret sikker på. Jeg er af den opfattelse at min komfort er en del bedre i mit nuværende udstyr end i en tørdragt - uanset hvor åndbar producenten nu mener den er. Men det er selvfølgelig kun en påstand, jeg har aldrig prøvet en tørdragt.

Hvis man sammenligne sikkerheden for en neoprendragt og en tørdragt mener jeg ikke den er specielt stor. I et tidligere indlæg har jeg henvist til skema fra Søsportens Sikkerhedsråd hvoraf det fremgår at der i 5° C koldt vand går fire timer før du besvimer, hvis du er iført en våddragt. For en tørdragt drejer det sig om seks timer i stedet for. Man får lidt ekstra tid i en tørdragt, men om man finder det vigtigt er jo op til en personlig vurdering.

Faktisk tror jeg at den neoprenhætte jeg ror med er væsentlig større betydning end en tørdragt. Hvis jeg skulle stryge en tur i baljen er sandsynligheden for at jeg ubevidst gisper efter vejret, og dermed sluger vand, betydeligt mindre når hele hovedet er beskyttet af hætten, end hvis jeg roede uden. Og det er trods alt den første omgang i vand i lungerne som starter processen frem mod druknedøden. For mig er det ultimative paradoks egentlig folk som ror med tørdragt, men uden noget på hovedet!

Hvis man regner vintersæsonen for månederne november til og med marts måned ligger ca. 20 % af mine ture om vinteren. Et tal som sikkert vil stige med det nye varmere udstyr jeg har købt til denne vintersæson. Kilometermæssigt har jeg roet omkring 500 km vinterroning, så gennemsnitslængden på turene er lidt kortere i den kolde sæson.

Jeg kan rigtig godt lide at ro om vinteren, selv med de begrænsninger jeg pålægger mig selv. God vinterroning - men tænk dig om!

13 kommentarer:

Kjeld sagde ...

Hej Helge
Tak for et inspirerende indlæg om dit vinterudstyr, især fordi det lægger sig meget op ad det jeg havde forestillet mig, jeg skal udstyres med. Nu bliver det spændende om der vil komme nogle kommentarer vedr. tørdragter.

Uden overhovedet at have haft en tørdragt på, har jeg nu haft en forestilling om at komforten er bedre i en tørdragt end i en våddragt. Det er selvfølgelig under forudsætning af, at man kan komme af med den indre fugt.

Hilsen Kjeld

HenrikH sagde ...

Hej Helge

Et enkelt spørgsmål fra en af dine faste læsere: Har du prøvet at hoppe i vandet fra din kajak ved vintertid?

MVH HenrikH

Pouls kajakblog sagde ...

Hej Helge
Jeg er en af dem der har købt en semitørdragt - semi fordi den ikke lukker helt tæt ved halsen - af åndbart materiale. Og den helt store gevinst er komforten. Jeg ror normalt ikke så hurtigt og sveder ikke voldsomt, så når jeg kommer tilbage fra en rotur, tager jeg dragten af og er varm og tør.
Skulle jeg mod - forventning :-) - havne i baljen satjer jeg også på at komme hurtigt i land eller eller tilbage i skivet, frem for at ligge og "nyde" at være tør.
PS - fint indlæg du har om plastkajakker på Havkajakroernes forum.
mvh
Poul

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Kjeld
En tørdragt kan sikkert være en god ide hvis den er åndbar nok, men jeg har mine tvivl - uden dog at have ret meget at have denne tvivl i. Men hvis du ikke, som Poul skriver, sveder ret meget tror jeg det er en god ide.

Hej HenrikH
Det har jeg heldigvis til gode, men jeg har set CWBC DVD'en, så jeg har rigtig stor respekt for det kolde vand.

Hej Poul
Jeg var ikke klar over at denne semi-type fandtes, hvad er det fir en model? På den måde kan man jo komme af med noget sved ovenud. Det lyder som en udmærket mellemting.

Ang. dit PS: Det er ikke alle som er enige med dig i det! Jeg har flere gange følt mig provokeret til at skrive noget tilsvarende, men har ikke orket fordi jeg ved hvordan reaktionen vil være. Men denne gang gjorde jeg det altså alligevel - måske en dum ide?

Venlig hilsen Helge

Pouls kajakblog sagde ...

Hej Helge
Mit tøj er fra Kokatat - og p....dyrt - og jeg valgte at købe bukser, der går til armhulene og en jakke. Delene rulles sammen - lidt som vores tørposer med rulleluk. I halsen er jakken lukket med velcro, og denne lukning kan udføres mere eller mindre stramt. Jeg skal ikke ud og lege med rul (kan ikke), så jeg satser som sagt på at holde mig tør og varm ved at blive om bord

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul
Det lyder som en interessant kombination. Jeg troede egentlig kun man kunne købe heldragter. Føler du at der reelt er nogen åndbar effekt i dragten - det kunne jeg godt tænke mig at vide.

Venlig hilsen Helge

Pouls kajakblog sagde ...

Jeg roede tidligere i neopren bukser og en Reed jakke og ellers nogenlunde det samme som du har vist. Det var altid med en noget klam fornemmelse efter at have taget dem af. Det har jeg slet ikke med Kokatats Gore Tex tøj.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul
Jeg tror egentlig jeg er blevet lidt afhængig af lugten af klam neopren, he-he

Venlig hilsen Helge

Pouls kajakblog sagde ...

Neopren har sine gode sider.

Da jeg roede i neopren, kunne jeg jo føre mig frem med at jeg var medlem af en nøgleklub. Vi ankom til mødestedet, låste os ind med vores nøgle, iklædte os stramtsiddende gummitøj - og gik så i gang med vores aktiviteter.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul
Der kan du jo selv se! Du går glip af en helt masse i den bekvemme beklædning du ror rundt i :-D

Venlig hilsen Helge

Kristian Buch sagde ...

Hej Helge
Jeg er nybegynder indenfor kajak feltet men har opholdt mig meget i div. mere eller mindre sødygtige jagt pramme/ bobler og okset med stage el. pagej. Dette selvsagt vinterstid ALTID (pga jagttiderne på ænder/ gæs)
For et par år siden købte jeg mig en såkaldt sejler dragt i trilaminat af mærket GUL. Dragten købte jeg lettere brugt på DBA til 1200 kr ca. Der er gummimanchetter ved håndled, i halsen og der er gummifødder hvor man tager neoprensko udenpå.
Jeg er som dig en af dem der sveder over gennemsnit- også på vandet. Hvis jeg har uldundertøj og uld-mellemlag på så optager det sveden og jeg forbliver varm. Jeg har ofte og flere gange om året lade mig dumpe i vandet i fuld mondering og padlet lidt rundt- i dragt og svømmevest uden problemer. Bruger uldhue.
Super fed blog Helge, har lige fundet dig ;-)
Mvh
Buch

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Kristian
Det lyder som om din dragt egentlig er en tørdragt med de gummimanchetter som du omtaler. Det kan da godt være jeg kan bruge sådan en alligevel, med et godt lag uld.

Jeg er glad for at du kan bruge bloggen til noget.
Bare bliv hængende ;-)

Venlig hilsen Helge

Lars Juhl sagde ...

Hej Helge,

Jeg deler bestemt ikke din opfattelse omkring våd- og tørdragt. Sikkerhed først og derefter behagelighed. Man skal altid afprøve det tøj man anvender til kajak i virkeligheden, det er jo det der tæller.
En anden ting er at jeg synes, at en tørdragt er behageligere end en våddragt. Jeg har prøvet begge dele.
Til sidst - man kan få udmærkede billige tørdragter.
God roning
Lars Juhl

Du syntes måske også om: