tirsdag den 10. marts 2009

Ny bog om danske fyrtårne

Knud Peder Jensen - Lys langs kysten
Danske fyrtårne - fra Skagen til Gedser
Hovedland, 2009 - 202 sider

Denne smukke bog om danske fyrtårne har en pudsig tilblivelsesproces. Fotografen Knud Nielsen havde sidst i 1990’erne sat sig for at fotografere alle de vigtigste danske fyrtårne som stadig var i brug. Det kom forlæggeren Steen Piper fra Forlaget Hovedland for øre og han kontaktede Knud Peder Jensen for at få ham til at udfærdige teksten. Han har så lavet research på emnet og fundet en helt masse historiske foto frem af både fyrtårnene og menneskene omkring dem.

Bogen er selvfølgelig spækket med lækre billeder, langt de fleste taget i strålende vejr hvilket jo ikke er en selvfølge her til lands. Der er et helsidesfoto af samtlige fyr (smukt placeret på udelukkende venstresider) og desuden mange æstetisk flotte detaljefotos. Tekstmæssigt gennemgås de enkelte fyrs historie og udstyr, ligesom der mange steder også er blevet plads til personberetninger med tilknytning til tårnet. Der er ved hvert tårn en faktaboks som blandt meget andet indeholder den nøjagtige position.

Danmark har mange flere fyrtårne end de 58 som er medtaget i denne bog, men Knud Nielsen valgte at begrænse sig til grundmurede anduvnings- og vinkelfyr og kun fyr som stadig var i brug da de blev fotograferet. Der er nogle få undtagelser fra denne regel.

Bogen lægger ud med Det hvide Fyr i Skagen som er landets ældste med sine ca. 260 år og slutter med det nyeste, Dueodde Fyr, som er fra 1961-62. Mellem disse to er resten ordnet kronologisk efter opførelsesåret. Med disse to tårne favnes hele landet også fint geografisk, dog ikke »Fra Skagen til Gedser« som det antydes i bogens undertitel, men i stedet fra Skagen til Bornholm.

Et par ting jeg savner i bogen er en geografisk oversigt over fyrtårnenes placering og et alfabetisk register så man hurtigt kan finde frem til de forskellige tårne.

Det forholdsvis lille antal fyr som er medtaget, i forhold til Danmarks Fyrtårne og Fyrskibe som jeg tidligere har omtalt, gør at bogen ikke har helt så meget at byde på for en kajakroer der samler på fyrtårne. Men hvis man bruger bogen sammen med hjemmesiden Fyrtårne.dk er man faktisk godt dækket ind. Fordelen ved denne bog er selvfølgelig også at den ikke er udsolgt!

Kan købes hos Saxo for kr. 249,-.

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: