mandag den 18. januar 2010

Følg med rundt om South Georgia Island

Der er rigtig gang i de store kajak-ekspeditionerne for tiden. Freya Hoffmeister var kun lige blevet færdig med sin enestående tur rundt om Australien da Erik Bruun Jørgensen starter på sin vintertur Danmark rundt. Begge er store bedrifter - på hver sin måde. Men sørme om der ikke samtidig med starter endnu en spektakulær tur på den sydlige halvkugle her den 22. januar. Denne ekspedition bærer navnet: »Kayaking To Save The Albatross«.

Det er Hayley Shephard som vil ro solo rundt om den britiske ø South Georgia. Øen ligger i den sydlige del af Atlanterhavet, sydøst for Falklandsøerne - ganske tæt på Antarktis. Helt og aldeles solo kan turen dog ikke blive, for britisk lovgivning kræver at hun selv udruster og betaler for at følgeskib. Det er bare de betingelser der er. Desuden vil der være et filmhold med som skal filme hele ekspeditionen, så mon ikke vi kan være heldige at få endnu en spændende kajakfilm på markedet på et tidspunkt.

Det bliver en tur på lidt over 600 km, men det er ikke hvilke som helst 600 km. Øen er kendt for at være både ugæstfri og have ret dårligt vejr. Der kan være enorme bølger og rigtig mange steder er landgang umulig. Bortset fra nogle videnskabsfolk og embedsmænd er øen ubeboet.

Om Hayley Shephard
Hayley Shephard er oprindelig født på New Zealand, men er nu bosat i Canada, nærmere bestemt Alert Bay i staten British Columbia. Det er ikke en helt uerfaren kvinde som skal ud på denne tur. Hun har i 1999 roet rundt om Vancouver Island og senere, i 2005, tog hun også den lidt nordligere øgruppe Haida Gwaii. Der er en hel del at læse omkring hendes forberedelser til turen på hendes blog. På YouTube ligger også et filmklip hvor hun fortæller lidt om sine forberedelser til turen.

Tidligere kajakekspeditioner
Første tur rundt blev udført i 2005 af et new zealandsk team bestående af Graham Charles, Marcus Waters og Mark Jones. De kalder sig »Adventure Philosophy« og har faktisk en hel del spændende ekspeditioner på samvittigheden fremgår det af deres hjemmeside. Der er udgivet en rigtig flot bog om turen som kan købes på Amazon. Ifølge en anmeldelse på Outsite Magazine er den bestemt værd at læse.
Næsten samtidig med ovenstående team roede også fire briter, Peter Bray, Nigel Dennis, Hadas Feldman og Jeff Allen øen rundt. Hør Jeff Allen fortælle om turen i et podcastet interview lavet af Simon Willis og læs så meget mere om turen på hans hjemmeside. Det her er altså ikke for begyndere...

Men nu har Hayley Shephard altså besluttet sig for at gøre forsøget på at være den første som tager denne tur alene. Det bliver spændende at følge hendes tur. God tur til hende.

Links:
Hayley Shephards blog: Oceanmaid Ventures
Ekspeditionens hjemmeside: Kayaking to Save the Albatross
Wikapedia om øerne: South Georgia
Her er øens geografiske placering: Findvej.dk

Ingen kommentarer:

Du syntes måske også om: