fredag den 9. april 2010

Energibarer - lækre og lette at lave

Jeg har eksperimenteret lidt frem og tilbage med at få lavet en rigtig god energibar til at have med på mine kajak-ture. Jeg ror ofte op til tre timer i streg og det er sikkert en god ide at få tilført lidt energi undervejs. Det har jeg aldrig været god til at huske. Derfor skulle det være noget som var fristende at tage frem og ikke fyldte for meget i lommen på vesten.

Jeg har surfet lidt rundt på nettet for at finde inspiration og så prøvet mig frem til en sammensætning og konsistens jeg selv godt kan lide. De energibarer der kommer ud af denne opskrift har en rigtig god, lidt knasende, fornemmelse i munden. Hvis man er til noget mere »smattet« (eller måske bare er kommet i gebis-alderen) skal de bare have kortere tid i ovnen end det der står i opskriften.
Ingredienser:
250 g kakaomælk (2½ dl)
200 g lys sirup
100 g brun farin

100 g mørk chokolade
 75 g hasselnødder
 50 g tørrede abrikoser

200 g havre-gryn
100 g druesukker
 25 g knuste cornflakes
 50 g solsikkekerner
 50 g rosiner 
Fremgangsmåde:
Kakaomælk, sirup og brun farin opvarmes i en gryde ved svag varme til det bliver karamelagtigt. Det kan tage op til en halv time. Pas på at den ikke bliver for stiv.
Imens findeles chokolade, nødder og abrikoser i en hakkeskål.
Denne masse blandes med de øvrige ingredienser i en stor skål og den varme karamelmasse hældes over. Det hele røres grundigt igennem.
Massen lægges i en lille bradepande beklædt med bagepapir og trykkes godt sammen. Læg evt. bagepapir over og brug en kagerulle.
Bages i en ovn ved 170 °C i 15 min. Tages ud af formen og placeres med bagsiden opad på en bageplade med bagepapir. Afkøles lidt og skæres i barer på 5 × 4 stykker. Bages derefter yderligere 15 min., nu med bagsiden op.
Stilles til afkøling og sættes derefter i køleskab til yderligere afkøling. De færdige barer pakkes til slut enkeltvis ind i plastfolie. Opbevares i køleskab.
Denne opskrift giver 20 energibarer på ca. 4 × 8 × 1 cm med en vægt på ca. 60 g. Prisen er blot 3 kr. stykket. Til sammenligning skal det bemærkes at de energibarer som er i handelen ofte koster mellem 18-25 kr. stykket. De fleste ingredienser er økologiske - det eneste jeg ikke kunne finde økoloisk var druesukker og lys sirup. Det kan måske skaffes i specialforretninger - jeg har ikke været i Århus for at tjekke.

Hvis du har lyst til at prøve at lave nogle selv kan opskriften downloades som PDF-fil her. God fornøjelse.

Energifordelingen sammenlignet med kommercielle barer:

HELGES energibar
Næringsindhold pr 100 g:
Energi: 1257 kJ
Protein: 5,5 g
Kulhydrat: 54,4 g
Fedt: 10,1 g
MULEBAR Mango Tango
Næringsindhold pr. 100 g
Energi: 1553 kJ
Protein: 9 g
Kulhydrat: 68 g
Fedt: 7 g
MAXIM Chokolade-Banan
Næringsindhold pr. 100 g
Energi: 1647 kJ
Protein: 5,5 g
Kulhydrat: 68,8 g
Fedt: 10,4 g

4 kommentarer:

Pouls kajakblog sagde ...

De ser lækre ud, og jeg vil prøve at lave nogle en dag.
Jeg har tidligere motionscyklet, og haft str glæde af abrikoser og chokolade - det glider let ned, smager godt og fylder ikke op i maven.
I dag plejer jeg at tage den lette løsning, når jeg er på længere ture, og nøjes normalt med rosiner, abrikoser og mandler.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul

De bør ikke spises i sofaen foran fjernsynet - det læste jeg et sted på nettet!

Det du omtaler tror jeg er det som amerikanerne kalder GORP - jeg har læst at det betyder »Good Old Rasins and Peanuts«, men dækker vist over lidt af hvert i den genre.

Venlig hilsen Helge

Torsten sagde ...

Er det meningen at de skal være lidt hårde end de mere sprøde energibarer man normalt kan købe?

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Torsten
De har en overflade som er relativ hård - jeg kan bedst li’ at der er noget »bid« i dem. Hvis du bedre kan li’ dem bløde, så prøv med kortere tid i ovnen.

God fornøjelse.

Venlig hilsen Helge

Du syntes måske også om: