torsdag den 28. juni 2007

Søer jeg har roet i (13)

Foto: Solbjerg Sø, december 2006 - det ligner sne, jeg måtte lige ro ind for at checke det - men det var bare fuglelort!

En kronologisk liste over søer jeg har roet i. Jeg medtager kun navngivne søer som har deres navn med på »Det levende Danmarkskort« i målestoksforholdet 1:100:000. Alle søer er roet enten rundt eller igennem på den længste led. Kun første tur er medtaget.

Øer jeg har roet rundt om (8)

Jeg har set flere steder på nettet at der er kajakroere som samler på øer de har roet rundt om. Det er da en sjov ide, så jeg laver også en liste - selv om den indtil videre ikke er lang. Men jeg kender mig selv godt nok til at vide at blot det at have oprettet listen vil animere mig til at komme flere øer rundt.

Det bliver kun beboede og navngivne øer der kommer med på listen. Og det bliver kun første tur rundt der bliver nævnt. Jeg skriver også km tilbagelagt på den pågældende tur, det er ikke kun km rundt om selve øen.

Klik på øen for at se placering på kort
10.06.2006 Alrø, 19,2 km
04.07.2006 Hjarnø, 25,5 km
02.08.2007 Vorsø 26,4 km
23.08.2007 Fur 30,1 km
31.05.2009 Store Okseø
12.09.2009 Hjelm 24,8 km
17.09.2009 Tunø 26,7 km
19.05.2011 Fænø 32,2 km

tirsdag den 26. juni 2007

Det' en ommer - ny svømmevest

Jeg har fået solgt min Artistic Ocean Tourer, som viste sig at være et fejlkøb. Jeg havde bestilt den i størrelse XXL som jeg mente ville være en passende størrelse til også at kunne rumme min vinterpåklædning - men det viste sig at den var alt for stor til mig. Så den fik jeg heldigvis solgt via Havkajakroernes debatforum - til en herre som er en del større end mig. Jeg håber han får rigtig meget glæde af den, for det er egentlig en fed vest.

Nå, men jeg skulle jo have en anden og det er endt med en NSR Vista som jeg har købt i KajakHuset i Egå. Jeg prøvede den lige kort da jeg var derude på kursus. Jeg faldt for den med det samme, den har nemlig også nogle gode store lommer. Den var dejlig kort, sammenlignet med min (alt for store) Artistic. Vista'en holder sig fri af spraydækkenet.

Vesten er meget enkel og har rigtig gode muligheder for justering både i skulder, siderne (2 justeringer i hver side) og med en rem nederst på vesten. Den har en lynlås i front som virker lidt underlig lige første gang man skal lukke den - den vender sgu forkert! Lige som hvis man ved en fejl har taget noget dametøj på, ikke at det er noget jeg gør ofte ;-). Ole fra butikken påstår hårdnakket at det ikke er en »damelynlås«, men at det blot er helt almindeligt i USA - hvor firmaet ligger. Jeg var lige ved at skrive, hvor vesten er produceret, men jeg kan se at den altså er »Made in China«.

Der er to gode store lommer på fronten der holdes lukket af velcro kombineret med elastik. Det virker umiddelbart som en god løsning. Lommerne har net i bunden så det værste vand kan løbe fra kameraet når det ligger i lommen. Desuden er der både for og bag en af disse her besynderlige firkanter som sidder på mange veste i dag. Ole fortalte at de er beregnet til at montere udstyr på ved hjelp at nogle velcro-stropper - der kan man bare se. Men gad vide hvad de kaldes?

Jeg har endnu tilgode at prøve vesten af i prakses, men det gælder jeg mig til. Og så håber jeg at jeg kan leve med at der er tre lommer mindre end i Artistic'en. Og at farven ikke er orange, som Ole morsomt bemærkede!

>> NSR Vista

Stille flyder Donau - nå nej, Nørreåen

På min seneste tur på Nørreåen afprøvede jeg lige mit nye Olympus-kameras filmfunktion og det er der kommet dette lille filmklip ud af. Det er optaget mens kajakken driver afsted med strømmen, så der er da en smule strøm i Nørreåen, selv om det ikke virker sådan.

Jeg er ikke specielt imponeret af denne filmfunktion i kameraet. Der burde kun have været fuglekvidder på lydsiden, men det virker som om der bliver optaget en del støj, som måske kommer fra selve kameraet. Men det er noget jeg vil eksperimentere videre med. Det kunne jo være sjovt at ro ud i nogle bølger med kameraet spændt fast foran på kajakken!

Du kan se filmklippet ved at højreklikke på billedet og så downloade filen til harddisken og så se den derfra. Det er en Quicktime-fil på 10,8 MB som varer 34 sekunder.

mandag den 25. juni 2007

Garmin Forerunner 101 vers. 3

Jeg har lige hentet den tredie Garmin Forerunner 101 hos mit lokale Kvickly (den er købt på Nettorvet - deres internetbutik). De to foregående er stille og roligt afgået ved døden. Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal stille op med den, for jeg er egentlig glad for den, den opfylder til fulde mit behov - men det er altså dødirriterende at den ikke kan tåle vand, for jeg tror at det er det der er problemet.

Jeg har den aldrig »dyppet« i vand i længere tid, men den får selvfølgelig nogle skvulp ind over når den sidder spændt fast på nettet foran cockpit. Men det burde den altså kunne tåle. Heldigvis har garantien dækket hver gang, så jeg har fået udleveret en helt ny hver gang - det skubber garantien foran hele tiden, men det godt nok irriterende at skulle undvære den i den periode hvor Garmin undersøger om det kan betale sig at reparere den.

Jeg har lavet et indlæg i Havkajakroernes debatforum for at høre om der er andre der har dårlige erfaringer med den. Om der måske er en mulighed for at købe et etui der virker til den eller andet. Det kan jo være at en løsning vil være at ro med den i en lomme i vesten.

søndag den 24. juni 2007

Snaptun og omegn

Foto: Nyt rovand i sigte, på den anden side af Snaptun.

>> Flere foto

Morgentur med start ved syvtiden fra færgebroen på Alrø. Turen gik forbi Snaptun hen mod Hundshage og sydpå så langt jeg kunne nå indenfor de tre timer jeg havde til rådighed denne morgen.

Der var ikke megen trafik på fjorden sådan en søndag morgen, men der lå rigtig mange sejlere for anker rundt omkring. Henne ved Svenskerskansen var der et par morgenfriske kajakroere som havde slået lejr i et yderst iøjnefaldende orange telt. Deres kajakker lå på kysten, men dem havde jeg sikkert overset, hvis det ikke lige havde været for teltet! Jeg burde være roet tættere på for at tage et foto af teltet, men det forbød min pli mig dog.

Da jeg rundede Hundshage og dermed var ude af Horsens Fjord var jeg ude i nyt farvand. Jeg har været hele fjorden rundt mere end en gang, og været omkring både Hjarnø og Alrø. Men her syd for fjorden har jeg ikke været før, så det var jo en dejlig fornemmelse at se noget nyt vand under kajakken. Det var dog ikke så langt jeg kom i dag, men turen videre sydpå må jeg tage en dag med noget mere tid til rådighed. Vendepunktet blev nede ved Pøt Strandby hvor jeg var jeg i land for at få morgenmad og nyde solen.

På vej tilbage ind i fjorden så jeg godt at færgen fra Endelave var på vej ind. Retur forbi kajakroernes lejr konstaterede jeg at de allerede var taget af sted. De må have været på vej ind i fjorden eller nordover mod Århus, for jeg mødte dem ikke sydover. Men jeg spekulerede over hvor de mon var roet hen, så jeg godt i øjenkrogen at kølvandet fra færgen var ved at nærme sig. Det var fandeme nogle sjove dønninger den bette færge kunne lave - det må have været pga. den høje fart. Jeg syntes ikke Samsøfærgen som jeg jævnligt møder omkring Hou laver nær så store dønninger. Den er endda noget større en Endelave.

Jeg kom til at tænke på hvor heldig jeg egentlig er med det sted jeg bor her 3 km vest for Odder. Her er kun 13 km til Hou = kystsejlads (og forhåbentlig engang åbent vand), 14 km til Skanderborg Sø = adgang til hele Gudenåsystemet, 13 km til Alrø eller Sondrup = sejlads i Horsens Fjord med Alrø og Hjarnø. Her er mulighed for at finde et sted at ro i stort set al slags vejr.

Vejr: Svag, men kold, vind, solskin men enkelte skyer

Distance: 15,4 km

Fugle: Grågås, gråstrubet lappedykker, strandskade, skarv, hvid vipstjert, sølvmåge, hættemåge, stormmåge

lørdag den 23. juni 2007

Nørreåens øvre del

Foto: Nørreå helt oppe sydøst for Viborg hvor åen bliver ret smal.

>> Flere foto

Første tur i kajakken i lang tid - mere end 14 dage! Men fruen ligger på hospitalet med meningitis (har været syg i en måned nu), så der er nok at se til herhjemme med to livlige drenge, madlavning, tøjvask osv. Jeg skal nok lade være med at trætte med flere detaljer. Men her i weekenden har jeg fået »afsat« drengene for at få tid til et par småture - det er dæleme svært at undvære sine ture i kajakken.

Dagens Skt. Hans-tur gik til den øverste del af Nørreåen hvor jeg endnu ikke har været. Den nederste del roede jeg for halvanden måned siden. Læs her. Denne del af åen er lidt smallere end den nederste og noget mere interessant. Jeg smed kajakken i ved Nybro ved byen Torsager (kan man kalde syv huse en by?). Her er gode muligheder for parkering og jeg tror også stedet bliver brugt som lejrplads, selv om der ingen faciliteter er. Man kan da slå et telt op her hvis man selv har vand og toiletpapir/spade med.

Der er en dejlig natur heromkring og ikke nogen bebyggelse ned til åen nogen steder. Og som sidste gang på Nørreåen havde jeg det hele for mig selv, bortset fra en flok ungersvende i kanoer. Det mindede mistænkeligt om en våd polterabend - »øh, du ror sgu da den forkerte vej« var de dog i stand til at råbe. Da jeg passerede dem på vej opstrøms kæntrede den ene kano i øvrigt for dem. Så var de jo våde både indeni og udenpå.

Jeg roede egentlig turen for at finde ud af om det var muligt at komme fra Nørreåen op i søerne ved Viborg. På mit kort »Det levende Danmarkskort 2001« så det nemlig ud til at der går en lille å op til søerne. Men det eneste jeg fandt var noget ikke var andet end en bæk. Jeg skulle selvfølgelig lige ind gennem sivene for at se om den evt. blev bredere længere inde - det er jo set før. Men nej - ca 25 m ind droppede jeg mit forehavende, for så at ro (eller stage) mig tilbage. Det er ikke muligt at ro fra Skanderborg til Viborg - desværre.

Det sidste stykke fra rensningsanlægget op til Randrup Bro er helt eventyragtigt med træerne hængende ud over vandet og den nedgående sol blinkende i vandet. Billedet er fra starten af det stykke. Det var også her jeg to gange fik et flot kik på isfuglen.

På turen tilbage var der ved at være gang i Skt. Hans-bålene rundt i det bakkede landskab langs Nørreåen. Det var et flot syn.

Vejr: Nogen vind, men åen ligger i læ, mest skyet men enkelte solstrejf

Distance: 24,8 km

Fugle: Fiskehejre, vibe, krage, husskade, bysvale, isfugl, gråand, hættemåge

onsdag den 20. juni 2007

Kort fortalt om kajakken

David Biering - Kort fortalt om kajakken
Eget forlag, 2005 - 44 sider

En lille, skøn og yderst subjektiv bog om kajakroning. Der er ingen tvivl om at David mener at det eneste rigtige at ro i er en forholdsvis kort turkajak af materialet glasfiber - der findes selvfølgelig andre typer, men denne type vil nu være den bedste for de fleste!

Det er dejligt at læse en engageret bog om kajakroning som tager stilling til tingene - dem kan man så være enig eller uenig i. Men dog må det siges at han kan lægge en del vægt bag sine meninger - han har snart roet kajak i 50 år! Kom igen grønskollinger (mig selv indbefattet).

Ud over afsnittet om valg af kajak, er der også et rigtigt spændende afsnit først i bogen om kajakkens historie. Her er det tydeligt at Davis besider en kolosal viden. Han er helt tilbage ved Erik den Rødes iagttagelser i Sydgrønland for mere end 1000 år siden. Desuden har David et forbavsende overblik over den tidlige danske kajakproduktion. Jeg er da blevet så meget klogere at det legendariske Struer Kajak ikke er det samme firma som Struer Boat. Men også en lang række andre historiske danske kajakproducenter får ord med på vejen.

En helt igennem munter bog skrevet af en mand ved sine meningers mod. Og selvfølgelig er der et stort spændende afsnit om Davids hjertebarn: den danskbyggede Tiki. Til min overraskelse beretter David at eventyreren, forfatteren og grønlandsforskeren John Andersen har brugt Tiki'en på flere af sine grønlandsekspeditioner - yderst forbavsende.

Bogen slutter af med en opfordring til at læse John Andersens spændende bøger om kajakekspeditionerne i Grønland. Det er en opfordring jeg nok ikke kan lade ligge!

Bogen koster kun kr. 80,00 og kan bestilles ved at sende en email fra KajakDavids hjemmeside. Det minder mig forresten om at jeg hellere må huske at sende ham pengene for mit eksemplar. David er den herlige type der stadig tror på at mennesker er ærlige, så han sender bogen på forventet efterbetaling

>> KajakDavid

tirsdag den 19. juni 2007

Mest om floder og whitewater

Bill Mattos - Den store bog om Kajak & Kano
Atelier, 2006 - 256 sider

I mine øjne er der ikke meget at hente i denne bog, hvis man ikke er interesseret i vild flodsejlads eller surf i små kajaker. Bogen er ganske vist stor og flot, fyldt med farvestrålende billeder og illustrationer - men det formår efter min mening ikke at dække over at bogen er middelmådig. (Med mindre selvfølgelig man har ovennævnte interesser).

Hvis jeg skal fremhæve noget positivt ved bogen er det afsnittet »Færdigheder i kajak« som strækker sig over blot 20 sider. Her gennemgåes alle de grundlæggende roteknikker rigtig godt med gode illustrationer. Desuden er der tre små afsnit sidst i bogen på tilsammen 24 sider som omhandler: Padling på åbent vand og hav, Udstyr til åbent vand og Padlefærdigheder på åbent vand. Der er dog ikke, i de afsnit jeg fremhæver, beskrevet noget som ikke også er behandlet grundigt i andre (og bedre) kajakbøger.

Det er iøvrigt underligt at se at de flest teknikker, øvelser og redninger demonstreret med nogle spøjse små whitewaterkajakker.

Bogen er en typisk bog til at have liggende fremme på glasbordet ved siden af en café latte. Jeg kunne ikke finde på at købe den, jeg vil måske overveje at fotokopiere de mest interessante sider. Med en pris på kr. 249,00 vil min vurdering være at den ikke er pengene værd.

søndag den 10. juni 2007

Kajakkursus

Foto: En solrig middagspause under kurset.

>> Flere foto

Her i weekenden har jeg været på et rigtig godt havkajak-begynderkursus. Det var KajakHuset i Egå nord for Århus der var udbyderen. Kurset følger de retningslinier der er udstukket af Havkajaksamrådet.

Jeg mødet op lørdag morgen ved butikken i Egå og havde selv det meste af mit eget udstyr med: kajak, pagaj, svømmevest og beklædning - dog havde jeg undladt solcremen, hvilket jeg fortrød søndag! Sikkerhedsudstyr har jeg ikke noget af, men det blev stillet til rådighed under øvelserne.

Det viste sig at vi blot var tre personer tilmeldt til denne weekend, Finn nede fra Fåborg-egnen, Kristine fra Århus-området og så mig selv. For at mandsopdække dette enorme hold var det nødvendigt med hele to instruktører, nemlig Kirsten og Christina. De er de to ud af fire instruktører tilknyttet KajakHuset. De kajakker der blev roet under kurset var Rainbow Laser, dog brugte jeg som sagt min egen.

Vejret denne weekend var helt perfekt - høj sol, vind ca. 0 m/so g en bølgehøjde på omkring 5 cm. Måske ikke det mest realistiske vejr at komme i problemer i - men et godt udgangspunkt for at få en introduktion til teknikkerne.

Vi startede med en kort gennemgang at grejet, siddestillinger osv. inden vi satte kajakkerne i vandet. Vi startede med en gennemgang af god rostil og hvordan man undgår skader og overbelastning af kroppen. Det var iøvrigt noget vi blev mindet om helt tiden gennem kurset: »Vrid ordentligt i hoften« - »Husk at udnytte de store muskelgrupper ved alle tag«. Vi blev virkelig holdt øje med når forholdet elev:instruktør var 3:2 - men det var rigtig godt. Og hele tiden sagt med et glimt i øjet.

Vi gennemgik også krængning af kajakken, styretag, baglænsroning og mange andre former for manøvreringsteknikker.

Så var tiden kommet til en tur i baljen, først uden skørt, derefter med skørt. Efter en tur i vandet skulle vi prøve om vi kunne komme op i kajakken igen uden nogen form for hjælp. Det lykkedes for både Finn og Kristine i flot stil. Jeg måtte konstatere at det ikke var muligt for mig at kravle op i Barracudaen på den måde. En anden balanceøvelse som jeg heller ikke var i stand til at udføre var at komme op og sidde med enden lige bag cockpit og så sidde dér og ro. Der var lige et par gange hvor jeg hellere ville have siddet i en Laser!

Derefter gik vi i gang med makkerredninger. Vi gennemgik X-redning hvor man tømmer makkerens kajak og hjælper ham/hende op og snusede lige til T-redningen hvor makkeren stadig sidder i kajakken. Da vi havde god til pga. den lille holdstørrelse snusede vi også lige til de indledende øvelser til rul. Det syntes jeg godt nok virker svært - men det er måske et spørgsmål om øvelse!

Vi var også igennem bugsering af træt makker. Det var tre meget trætte deltagere der sagde farvel for lørdagen ved 18-tiden. Vi havde roet ca. 10-12 km - det var nok lidt for langt for helt uøvede roere på den første dag.

Søndag morgen startede vi med noget teori om vind/vejr, kompasnavigation, turplanlægning, tur-efter-evne og forskelligt andet. Jeg var ikke lige på toppen søndag morgen og ville under normale omstændigheder ikke være taget på vandet: Totalt solskoldet på begge overarme (instruktørerne: »hvad sagde vi! - solcreme er også til mænd!«). Fysisk træt efter lørdagens strabadser. Kun tre timers søvn om natten, fordi min kone blev hasteindlagt på sygehuset lørdag aften. Så fysikken, psyken og motivationen kunne have været bedre.

Ude på vandet var vi igennem forskellige stiløvelser som: sculling, sideforflytning med 8-taller og træktag. Pludselig under en pause mellem øvelserne kæntrede både Kirsten og Christina og blev liggende med bunden i vejret og bankede på bunden af kajakken. Vi troede bare de var i gang med en eller anden opvisning og var alt for langsomme til at komme hen og redde dem op med en stævnredning. Vi fik dem dog op på anden vis!

Til sidst var vi kommet til selvredning med pagajflyder. På Barracudaen er der ikke mulighed for at sætte pagajen fast under en selvredning som det fx er i Prijons Seayak, så eneste mulighed er at holde pagajen fast med håndkraft til cockpitkanten. Det havde jeg ikke helt kræfter til på det tidspunkt i Barracudaen, og tilmed følte jeg at vesten helt tiden var i vejen. Da jeg fik vesten af og prøvede i en Laser i stedet gik det bedre. Men jeg må sige at det ikke er nær så let som jeg havde troet. Det er klart noget jeg skal bruge en masse tid på at lære - og så vil jeg have monteret en anordning til at fastgøre pagajen, magen til den som er på Seayak'en.

Om instruktørene vil jeg sige at de var både knusende dygtige, tålmodige og nogle dygtige pædagoger. Når de så samtidig er nogel dejlige og behagelige mennesker at bruge en weekend sammen med kan det ikke blive meget bedre!

Der er sikkert mange ting vi har gennemgået som jeg har glemt, og mon ikke også at Finn og Kristine husker andre ting fra kurset end dem jeg lige har fæstnet mig ved.

Prisen for kurset er kr. 1650,-, dog med den lille tilføjelse at halvdelen at beløbet bliver refunderet hvis du køber en kajak i butikken indenfor to måneder. Det syntes jeg egentlig er billigt. Det er et kursus jeg på det varmeste vil anbefale.

Afslutningsvis vil jeg sige, at jeg aldrig tidligere har ligget så meget stille på vandet i Barracudaen - det er den simpelthen ikke bygget til - der er først ordentlig stabilitet i den når den er i fart. 13 timer på vandet og så have roet max 13 km!

fredag den 8. juni 2007

Rundt om Alrø i høj solskin

Foto: Et lille kik ud på pagajen under min kaffepause ved Henneskov Hage.

>> Flere foto

En lille tur rundt om Alrø ved absolut lavvande, jeg tror aldrig at Alrø har været større end her til formiddag. Jeg startede fra vestsiden af Alrødæmningen i Lerdrup Bugt og roede ud omkring pollerne og polstenen. Selv om jeg selv syntes jeg holdt pæn afstand til land ude ved pollerne var der nogle måger som ikke var helt enige, de begyndte at dykke ned mod kajakken - så var det jo bare om at komme længere ud - de skal jo have fred ved deres reder.

Min formiddagskaffe fik jeg i kajakken ud for Henneskov Hage. Jeg var lige omme for at se om der var vand nok til at ro »bagom« hagen, men det var alt for lavvandet i dag. Eller er det et meget hyggeligt sted lige at ro i læ.

Cirka midtvejs, ved Hjelmshoved, satte jeg forbi en kajakklub med omkring 10-12 kajakker der også var på tur. Da jeg roede forbi dem kunne jeg godt fornemme at Barracudaen er hurtigere end de fleste andre kajakker - det var ret hurtigt jeg hentede dem og kom forbi.

På hjemturen var der modvind hele vejen ind gennem Amstrup Red - føj.

Vejr: Vinden omkring 5 m/s, nogen bølger, høj sol og omkring 25°C

Distance: 18,5 km

Fugle: Skarv, hættemåge, stormmåge, fjordterne, gråand, skeand, ederfugl, strandskade

tirsdag den 5. juni 2007

Artistic Ocean Tourer

Foto: Min nye Ocean Tourer svømmevest - er farven ikke skøn! (Foto udlånt af Dansk Kajaksport)

Jeg har længe ønsket mig en anden vest end den Pro-Safe Discover »klubvest« som jeg fik med i købet af min første kajak. Det er træls at skridtremmen forhindrer at jeg kan bruge spray-deck tunnelen i min kajakjakke. Specielt om vinteren hvor det er ekstra vigtigt at holde sig varm. Desuden savnede jeg nogle lommer til kamera og andre ting.

Jeg ville egentlig have købt Baltic's nye sorte Dinghy Pro 2007 model. Men det trak ud med leveringen fra KajakHuset (deres leverandør smølede), så i mellemtiden faldt jeg tilfældigvis over Artistic Ocean Tourer hos Dansk Kajaksport.

Det er en rigtig lækker vest med et utal af detaljer. Fire lommer i front, de tre største med net i bunden, den mindste med lynlås og indlagt fløjte. Der er en rigtig stor lomme på ryggen som det via en skulderstrop er let at åbne. Desuden en velcro strop som kan holde forskelligt udstyr, fx lys ved natsejlads. Vægten er 1148 g for XXL udgaven. Opdriftsmaterialet er 13 stave som sidder lodret i vesten i nogle lommer. Det gør den meget smidig og behagelig at have på. Nederst i disse lommer er der net for at vesten hurtigere kan tørre. Der er ikke mange muligheder for at justere pasformen, der er blot stroppen i livet - så det er vigtigt af få den i den helt rigtige størrelse. Jeg måtte helt op i en XXL for at få én hvor der også er plads til min vinterbeklædning. Jeg må så leve med at den ikke sidder fuldstændig tæt til kroppen om sommeren. Men det giver så også plads til at svede lidt!

Den model jeg har købt er den helt nye 2007 model til kr. 749,00, som har nogle lidt ændrede detaljer ift til den tidligere model. Og med hensyn til farven (den fås også i blå) så er den ikke specielt smuk, men søsikker. Og den passer fint sammen med min orange Werner pagaj (det med æstetikken er nok en erhvervsskade - jeg er grafiker).

>> Artistic

mandag den 4. juni 2007

Hæftet Havkajakroer

Lars Borch - Havkajakroer
Ungdomsringen, 2006 - 46 sider

Så blev jeg alligevel ejer af hæftet Havkajakroer, selv om jeg har den udvidede version som hedder Havkajakinstruktør. Tidligere omtalt her.

Jeg har fået hæftet tilsendt i forbindelse med et kursus jeg skal på hos KajakHuset i kommende weekend. Det er en rigtig god ide at de sender det ud så man har mulighed for at forberede sig til kurset - i det mindste på det teoretiske plan. Kurset er et begynderkursus der bliver afviklet efter Havkajaksamrådets retningslinier. Så jeg går ud fra at der er undervisning i det meste af det som dette hæfte indeholder (dog undtaget grønlændervending som er omtalt til sidst i hæftet).

Det er så meningen at jeg skal til et eksamenskursus den anden weekend i august (hvis det ikke bliver flyttet).

Prisen for et sådant kursus er kr. 1650,00, men jeg har fået det for den halve pris fordi jeg har købt en kajak hos dem. Jeg glæder mig rigtig meget til at skulle afsted. Ifølge DMI bliver det solskin og 4 m/s med pålandsving - det tegner godt.

Hæftets er en forkortet version af Havkajakinstruktør-hæftet på kun 46 sider. Udmærket hæfte til en pris af kr. 50,00 - jeg ville dog ofre de kr. 135,00 som det »store« hæfte koster.

>> Begynderkursus, havkajak
>> Køb hæfterne her

fredag den 1. juni 2007

Vandtæt digitalkamera

Nu har jeg fået et nyt digitalkamera. Vores gamle HP Photosmart 315, der ellers har været trofast siden 2001, kunne ikke tåle en times ophold i saltvand - elendigt kamera. Eller måske nærmere en elendig indehaver der ikke tænkte sig om! Jeg havde været ud at ro en kort tur i Horsens Fjord og da jeg kom tilbage til Alrø-dæmingen ville jeg lige ligge og lege lidt med kajakken, for at afprøve hvor meget jeg kunne kante den, svømme med kajakken osv. Når det skal afprøves til det yderste må det jo give nogle ture i baljen - det vidste jeg godt. Men havde glemt at mit kamera var i dagslugen. Og den var ikke skruet helt til. Så døde det kamera...

Det var så oplagt at kigge efter et vandtæt kamera da jeg faktisk altid har kamera med ud i kajakken. Da jeg ikke ville bruge ret meget mere end kr. 2000,00 endte jeg op med tre forskellige bud:

● Pentax Optio W30
● Olympus µ 725 SW
● Olympus µ 770 SW

Faktisk var Pentax Optio W20 til ca. kr. 1700 det første jeg faldt over, men jeg så så deres helt nye W30 til kun kr. 2005.00. Hos vores lokale JapanPhoto så jeg et Olumpus µ 770 SW til kr. 2799.00 - et kamera i en betydelig bedre kvalitet, men selvfølgelig også noget dyrere. En søgning på nettet afslørede så at 770'eren var en videreudvikling af 725'eren, som kun kostede kr. 1925,00. En gennemgang af de tekniske data for begge kameraer afslørede at den væsentligste forskel på dem var at 770 er vandtæt helt ned til 10 m, mens 725 »kun« er vandtæt ned til 5 m. Da mine planer med kajakroning er primært at blive i nærheden af vandoverfladen mente jeg at de 5 m var nok!

Så det blev et et Olympus µ 725 SW indkøbt hos Easyshoppink.dk. Problemfri levering med PostDanmark blot to dage efter ordreafgivelsen.

De vigtigste tekniske data:
7,1 megepixels, 3 x optisk zoom, vandtæt ned til 5 meter, 2,5" TFT skærm, miljø: 0°C - 40°C, størrelse: B 9,1 x D 2,0 x H 5,9 cm, vægt: 149 g, incl. neoprenetui, neopren strop og låsbar karabin. Kameraet tåler desuden et fald fra 1,5 m's højde - det har jeg dog ikke afprøvet! Desuden er der en masse forskellige programmer indbygget som jeg sikkert aldrig kommer til at bruge. Jeg er nok mest til »peg og skyd« fotografering.

Jeg har ikke brugt det endnu, men skal nok omtale det når jeg får det med på tur.

Du syntes måske også om: