tirsdag den 30. marts 2010

Kajak Galleriet, dag fem








































Vi vender denne gang tilbage til en af de mere traditionelle kunstarter, nemlig glaskunsten. Kajak Galleriet har fornøjelsen af at præsentere dette smukke og for en gangs skyld let gennemskuelige værk af Tiffany Waterbrook. Værket bærer den enkle, men sigende titel: Kayak. Størrelsen på dette stykke unikke glaskunst er 71 x 66 cm, så det er ikke egnet til at medbringe på længere ture i kajakken. Kan også ses hos en af vores værste konkurrenter: American Heirlooms Tiffany Lamps & Window Panels i Ohio. (Hov, det var måske dumt at nævne dem!)

mandag den 29. marts 2010

Her smider jeg kajakken i vandet

Klik på kajakkerne for at se ruten til isætningsstedet.

I forhold til at ro kajak er jeg ret heldig med det sted jeg bor - hvis jeg skal sige det selv. Indenfor en køreafstand på mindre end 20 km har jeg ikke mindre end seks rigtig gode steder hvor jeg kan komme på vandet og dække et ret stort område. Der er selvfølgelig mere end de seks jeg omtaler her, men de giver et godt billede af mulighederne i området - inden for kort afstand. En anden fordel er også at det næsten altid er muligt af finde et sted hvor det er godt at ro, uanset vindretning og vindstyrke.Alrø dæmningenSondrup StrandSkanderborg SøAlrø færgebroenHovNorsminde

De seks steder er:
Klik på  for at se stedet i Google StreetView.

 Norsminde - Ajstrup Strandvej
Afstand: 15,2 km. Køretid: 22 min.
Faciliteter: Her kan bilen stilles ganske få meter fra en fin sandstrand. Et stykke henne ad stranden (i nordlig retning) er der offentlige toiletter der er åbne i sommerhalvåret. Der er vist også en lille sommer-kiosk.
Rovand: Man kan uden problemer komme en tur ind til Århus, hen forbi de smukke skove syd for byen eller ned til Hov, ned forbi de knap så smukke sommerhusområder. En tur rundt om Tunø er også inden for rækkevidde.
Alternativ: Hvis det blæser voldsomt er en tur rundt i Norsminde Fjord også en mulighed. Der er dog ret lavvandet - men om sommeren er der smukt.

 Hov - Strandvejen
Afstand: 12,4 km. Køretid: 16 min.
Faciliteter: Her ved strandvejen er der flere muligheder. Hvis du kommer alene er der en enkelt parkeringsplads umiddelbart efter lystbådehavnen, men hvis man kommer flere er det bedst at køre hen for enden af vejen. Der er der plads til mange biler. Der er sandstrand.

Rovand: Herfra er det muligt at ro den smukke tur ned til Gylling Næs. Med mindre det er usædvanligt højvandet er man nødt til at ro uden om Søby Rev.
Specielt: Der er fredning omkring Søby Rev. Der er et skydeområde ovre ved Gyllingskov.
Alternativ: Man kan også vælge at sætte i umiddelbart nord for færgehavnen. Her er mange parkerinspladser og fin sandstrand. Der er dog lidt længere at bære kajakken. Så kan turen gå til fx Norsminde.

 Alrø - Færgebroen
Afstand: 19,5 km. Køretid: 38 min.
Faciliteter: Der er asfalteret parkeringsplads, men samtidig er der en lille plads hvor bilen kan køres helt ned til vandet for af- og pålæsning. Der er et par toiletter, der dog er aflåst om vinteren Men der er vel heller ingen der skider om vinteren? Også her er der sandstrand.
Rovand: Herfra er det oplagt at ro en tur ned til Juelsminde - eller bare en kortere tur ned i As Vig.
Alternativ: Stedet er også oplagt for en tur rundt om Hjarnø. Eller måske et smut ind i Horsens Fjord.

 Alrø - Dæmningen
Afstand: 13,6 km. Køretid: 24 min
Faciliteter: Der er mulighed for parkering ret tæt ved vandet. Der er sandstrand, men der er desværre lavt vand langt ud.
Rovand: En tur rundt om Alrø er oplagt herfra. Eller både Alrø og Hjarnø. Specielt: Der er fredning omkring Vorsø. Al landgang forbudt året rundt. Alternativt: En tur ind i fjorden mod Horsens.


 Sondrup Strand
Afstand: 12,8 km. Køretid: 21 min.
Faciliteter: Vejen gennem byen ender praktisk talt i vandkanten. Hvis du kommer alene kan bilen godt stå dernede, men er i flere så brug parkeringspladsen et stykke oppe i byen til bilerne efter at kajakkerne er læsset af. Sandstrand og nogle borde og bænke.
Rovand: En tur rundt i Horsens Fjord.
Specielt: Der er fredning omkring Vorsø. Al landgang forbudt året rundt.


 Skanderborg - Dyrehaven
Afstand: 19,0 km. Køretid: 25 min.
Faciliteter: Parkering for nogle få biler næsten i vandkanten.
Rovand: Herfra er det muligt at nå hele Gudenåsystemet hvis man lige krydser Mossø først. Meget smukt område. Fordelen ved Gudenåen er at den ikke fryser til om vinteren.
Alternativ: En tur rundt i Skanderborg Sø er en oplagt mulighed, men und dig selv turen op gennem Tåning Å hvor det er muligt at se isfuglen. 

søndag den 28. marts 2010

Følg med rundt om Quebec og Labrador

Så er det ved at være tid for endnu en stor ekspedition. Denne gang gælder det en ca. 12.000 km tur rundt om Quebec og Labrador i Canada. Det er næsten lige så langt som rundt om Australien. Hvis turen gennemføres er det første rund-sejling, eller »circumnavigation« som det ofte kaldes, af Quebec og Labrador.

Det er den 23-årige Jean Mathieu der vil forsøge sig på denne distance. Han har roet kajak siden han var 15 år og fik allerede sin egen kajak da han var 16 år. Lige siden har han roet kajak, både sommer og vinter. Desuden er han uddannet kajakinstruktør.

Du undrer dig måske over at det kan lade sig gøre at ro rundt om en halvø, men det er der en god forklaring på. En del af turen foregår på floder og søer inde i landet - her kommer Jean ud for at skulle lave mange besværlige overbæringer. Det bliver noget af en udfordring med en tungtlastet kajak. Ekspeditionen kommer til at løbe over mere end et år, af dem simple grund at store dele af havet er frosset til i vintermånederne. Planen er at ro de første 6000 km i år og så fortsætte når isen igen er væk. For at nå årets distance skal han ro omkring 30 km om dagen, hvis der ikke er overliggerdage, hvilket næppe kan undgås.

Ekspeditionen starter den 1. april i byen Trois-Rivieres som ligger mellem Montréal og Québec. Herfra vil han så ro halvøen rundt mod uret. Det betyder at han kommer til at ro en strækning som han kender godt på de første 1000 km. Det lyder som et godt valg inden han kommer til det ukendte og helt ubeskyttede vand ved Labrador.

Jean tager turen i en specialbygget Current Designs Nomad GTS. Den er 575 lang, 54 cm bred og den kan laste hele 192 kg. Hans hjemmeside Expédition Circumnavigation 2010 er på fransk, men med Google Translate er det ikke noget problem at forstå det meste - hvis du altså ikke kan fransk. Følg med på hans blog når turen starter.

God tur til den unge mand med de store drømme...

lørdag den 27. marts 2010

Flere bloggere - ultimo marts

Tre briter, tre amerikanere, to canadiere og en enkelt australier er på programmet over nyt bloggere i dag. Denne gang spænder emnerne også ganske bredt, der er en enkelt som har meget fokus på kajakbygning. Der blev plads til en fed padler og en enkelt kajak kendis. God fornøjelse med at surfe...


Disse links er altid at finde i højre spalte under: Oversigt over personlige sider

fredag den 26. marts 2010

Forårstur til Gulstavns Hage

Ved landgang på sådan en strand er jeg glad for at jeg ikke har en glasfiber-kajak.

Ståstenen i As Hoved Skov - ifølge sagnet kastede en trold fra Endelave stenen herover.

>> Flere foto

Endelig er dagene blevet så lange at det er muligt at planlægge en kajaktur med indlagt sightseeing - det har der ikke været så meget plads til de sidste mange måneder. Men nu er der jo lyst næsten 13 timer hver dag, så er der pludselig mulighed for det. De ture jeg bedst kan lide er faktisk dem hvor jeg har god tid til det. Så i dag ville jeg en tur ned for at kigge nærmere på As Hoved - jeg er roet forbi mange gange, men har aldrig været på land for at se skoven og skrænterne dernede.

Jeg satte kajakken i vandet nede ved broen på Alrøs sydlige ende. Der holdt en autocamper som »piratovernatter« omme på parkeringspladsen. Skøn udsigt at vågne til sådan en morgen - det så dog ikke ud til at de var vågne endnu, heller ikke da jeg lagde fra land 8:45. Jeg krydsede sejlrenden over til Snaptun-siden straks ved broen og fortsatte ned til Snaptun hvor Hjarnø-færgen stille tøffede ud fra havnen med kurs mod Hjarnø. Turen fortsætter rundt om Hundshage, hvor jeg mødet dagens eneste dønninger som fortsatte omtrent ned til Nørgård Strand. Det var specielt at ro uden noget synderlig vind og alligevel have et ret levende hav. Lige da jeg havde rundet Hundshage havde jeg frit udsyn ned til As Hoved som var dagens mål - det var dog gemt noget bag den dis der lå over hele As Vig.

Da jeg efter lidt mere end 16 km når mit mål bliver jeg rigtig glad for at jeg har en plastkajak - stranden bestod udelukkende af sten, alle omtrent så store som et barnekranie (ja, ja - skummel sammenligning - men størrelsen passer). Jeg lægger mit våde rotøj til tørre i solen, skifter hurtigt over til tørt tøj og smider mig på ryggen i solen. Det er skønt, sådan en dag med 15 graders varme. Åh - endelig forår. Jeg bliver liggende og nyder duftene, lydene og solens prikken på huden en times tid.

Jeg får gang i mit nye Nikon D3000 spejlreflekskamera, som jeg har med i kajakken for første gang. Jeg har ikke turdet have det med ud før på grund af frostvejret. Jeg har planlagt nogle fotos til senere brug på bloggen, så dem får jeg lige stillet op og får fotograferet. Det er fedt at have et spejlreflekskamera som giver en helt masse nye muligheder i forhold til mit vandtætte Olympus. Det er dog fortsat på sin faste plads i lommen på svømmevesten - det kan tåle mosten.

Derefter går turen langs en lille bæk op til stierne i skoven. Jeg har set på kortet at der ligger en speciel sten inde i skoven som hedder Ståstenen - den vil jeg prøve at finde. Jeg har tidligere ledt efter afmærkede sten i landskabet uden at blive specielt overrasket over deres størrelse. Men denne er virkelig stor. Ingen svensker ville vende sig om efter den, men efter danske forhold er den ganske stor. Sagnet fortæller, at den blev kastet af en trold på Endelave (som immervæk ligger 12 km ude i havet), efter at have fået afslag på frieri til gårdens frue. De må have haft nogle fandens smukke fruer på Endelave! At stenen er af rød granit er svært at se, for den er fuld af mos.

Rundt i skoven var der også tydelige tegn på at skovarbejderne havde været i gang med at forårsarbejdet, der var stablet nyskovet træ op mange steder. På min tur rundt i skoven kommer jeg også ad en sti helt ud til klippeskrænterne der er erklæret for Nationalt geologisk område. Der er en smuk, smuk udsigt derfra. På grund af disen er det desværre ikke muligt at se Endelave - den er ikke engang at skimte. Jeg havde regnet med at det var muligt at kravle en tur ned ad skrænten for at tage det hele i nærmere øjesyn. Men det kan altså ikke lade sig gøre. Der er vel 10-11 meter ned og skrænten hælder den »forkerte« vej.

Tilbage ved Gulstavns Hage, hvor kajakken ligger, begynder jeg så småt at gøre alt klar til afgang igen. Jeg har også allerede brugt tre timer på dette dejlige sted. Da sidder i kajakken og er ved at gøre mit sprayskirt fast klokker jeg i det og får en ordentlig balje vand ind i cockpittet - men hvad pokker, med neopren på bliver det jo hurtigt varmt igen.

Efter knap et par timer er jeg tilbage i Horsens Fjord igen og bliver overhalet af Endelave-færgen lige inden havnen. Den må være for sent på den, for den får fuld skrue helt ind til det punkt hvor den svinger ind i havnen. Det giver nogle gevaldige dønninger, da jeg jo er nødt at holde mig inde på det lav vand for ikke at ro i sejlrenden. Da jeg kommer tilbage til Alrø er der 6-8 biler i området og mange mennesker der er ude at gå en aftentur. Der er flere der, ligesom jeg, har opdaget det gode vejr.

Vejr: Let vind, nogle dønninger, solskin, men diset

Distance: 31,7 km

Fugle: Ederfugl, knopsvane, skarv, gråand, sølvmåge, strandskade, stormmåge, hættemåge, fasan, ringdue, krage, toppet skallesluger, to rovfugle

onsdag den 24. marts 2010

Følg med Danmrks rundt - allerede i planlægningsfasen

Hvis du har lyst til at vide mere om hvordan man kan planlægge en tur i havkajak rundt om Danmark er chancen der nu på Danmark rundt i havkajak. Det er jo ikke et projekt man lige beslutter og så tager afsted ugen efter - der ligger rigtig mange overvejelser bag. Og måske lidt træning på vandet også.

Du kan  læse med hvis du selv går med samme slags planer eller bare planlægge andre ture i mindre målestok. Niels Sørensen og Per Jensen fra Kerteminde Kajakklub er i fuld gang med forberedelserne af deres forsøg på at vinde Havkajakroernes Rød-Hvide Bånd.

Der er ganske meget interessant at læse på deres side, for de går grundigt til værks i forberedelserne.  Der er meget om sikkerhed, deres pakkelister og alt muligt de tjekker op på. Ting som jeg aldrig har tænkt på i den sammenhæng - ganske interessant. Alt sammen overvejelser vi alle kan have godt af at kikke med i.

Deres tur er planlagt til at starte den 22. maj og de har afsat 31 dage til turen. Følg med på Danmark rundt i havkajak.

Og god tur til de to gutter når turen fløjtes i gang 22. maj!

tirsdag den 23. marts 2010

Kajak i Tibet

Todd Balf - Den sidste flod. Den tragiske jagt på Shangri-La
Lindhardt og Ringhof, 2001 - 276 sider

Bogen er beretningen om en skæbnesvanger kajakekspedition der fandt sted i 1998, da fire dygtige fosroere forsøgte at besejle Yarlung Tsangpo-floden i Himalaya-området. Floden er en af de allerfarligste at besejle - selv for rutinerede fosroere. At der så yderligere er ekstrem højvandet da deres tur skal starte komplicere det hele yderligere.

De fire amerikanske roere er brødrene Tom McEwan og Jamie McEwan, Roger Zleb og Doug Gordon. Tom driver i dag firmaet Liquid Adventures. De ror alle kajakker på turen undtagen Jamie som padler en foskano. Det er Prijons foskajakker holdet har valgt til turen - ekspeditions-modeller med en længde på lidt over tre meter og en vægt på hele 18 kg. I forhold til almindelige foskajakker har de et keyhole cockpit der er omkring 90 cm langt.

Bogen er skrevet af journalisten Todd Balf der har interviewet flere af deltagerne på ekspeditionen og læst enkeltes logbøger. Men nogen førstehåndsberetning er det af gode grunde ikke. Der er brugt rigtig meget plads i bogen på at portrættere deltagerne og fortælle om deres baggrunde. Også planlægningen og deltagernes overvejelser om turen er udførlig beskrevet. Selve turen og de logistiske problemer med at få en tur i Himalaya på benene er godt og malerisk beskrevet. Det er ikke den bedste kajakbog jeg har læst, men det er et interessant kik ind i en meget speciel verden.

Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan bestilles til lån hos Bibliotek.dk.

Filmen »Into the Tsango Gorge« om en anden, og mere succesfuld, ekspedition på Yarlung Tsangpo er virkelig værd at se. Denne syv mand store gruppe vælger i 2002 at ro om vinteren, mens der er mindst vand i floden. Det er sikkert en medvirkende faktor til at det rent faktisk lykkedes for dem at besejre denne vanvittige flod. Med de billeder der er i filmen, af flodens tilstand ved lavvande, er det uhyggeligt at forestille sig hvordan den har taget sig ud da de fire amerikanere var der fire år tidligere...

Se og læs mere:
Andre ekspeditioner er beskrevet på Shangri-La River Expeditons.
Tibet Environmental Watch har en samtidig beretning om turen.

Citat fra bogen om Prijons kajakker:
Ifølge laboratoriedataene (noget, en molekyleekspert som Gordon havde sans for) var et HTP-molekyle cirka ti gange længere og besad en op til 30 procent større stivhed både i udstrakt og snoet tilstand end industristandarden. HTP-molekylets længde kombineret med det tryk, det udsattes for under formpresningen og støbningen, afstedkom en meget tæt plastic med lange og faste bånd mellem de enkelte molekyler. Oversat: en båd fremstillet af HTP-plastik kunne flyve ned fra tagbagagebæreren med 90 km/t uden at tage nævneværdig skade.

fredag den 19. marts 2010

Kajak Galleriet, dag fire


Installationskunst er en flygtig, men til tider sprængfarlig kunstart som med sin anmasende attitude ofte kan overvælde svagelige kunstelskere. Den skal gribe beskueren i nuet. I nærværet med værket skal det vække undren, frygt eller noget helt andet. Forestil dig at du sad i et af disse fartøjer lige nu? Tag den følelse helt ind i sindet - og du oplever stor kunst lige nu. Værket findes desværre ikke mere, men var tilbage i 2006 opstillet foran Lincoln Center for the Performing Arts i New York.

mandag den 15. marts 2010

Marts - retrospektivt

Her er lidt foto fra mine kajakture i marts måned gennem tiden.
Alle foto er manipuleret i Photoshop og/eller andre programmer.

Silkeblødt vand i Nørreå en dejlig martsdag i 2009.
Læs om turen her.


Fra samme tur på Nørreå. En gammel rusten vandpumpe stod og skramlede inde på en mark.
Læs om turen her.


Tre rådyr kom pludselig løbende forbi mens jeg koncentrerede mig om at fotografere fyrtårnet. Heldigt.
Læs om turen her.


Istapper ved Klostermølle på en dag med plusgrader - men kraftig kold vind.
Læs om turen her.


Fotograferet næsten helt nede fra vandoverfladen - den sidste is i vinteren 2009-2010.
Læs om turen her.


Marts er ikke en måned jeg har roet særligt meget i. Selvom jeg startede med at ro kajak i 2005 skal jeg helt hen til 2009 i mit roskema inden der er nogle rodage i marts. Det blev så til tre dage i marts sidste år og indtil videre to dage i år. Jeg regner dog med at få en eller to mere tilføjet i år. Men status lige nu er fem rodage i marts i mit skema, med en samlet distance på 139 km, Det er et gennemsnit på 28 km pr tur.

I meget gammel tid blev marts kaldt Thors måned i Danmark - efter krigsguden Thor fra den nordiske mytologi. Nogen mener at ordet nærmere er tord - og at det referere til den gødning som man i marts måned spredte på markerne. Men uanset hvad der er det rigtige er marts en dejlig måned. Det er her foråret starter og sommertiden starter også sidste søndag i marts. Så bliver det muligt at komme ud at ro på hverdage efter arbejdstid, for så er der lyst dejligt længe.

Ved udgangen af marts strækker borgeligt tusmørke sig helt til kl. 20.30. Så det er bare med at komme ud i kajakken!

 Gamle danske vejrvarsler for marts måned lyder sådan her:
  • Høres der torden i marts kan der forventes sne i maj
  • Mild marts giver almindeligvis en bøs april
  • Svaler i marts varsler en god sommer
Om de holder stik er jeg ikke helt sikker på - men prøv at holde øje med det.

søndag den 14. marts 2010

Dette er kanosejlads!

Filmens forside - se bagsiden her.
Justine Curgenven - This is Canoeing
CrackleTV, 2010 - 188 min.

Wow, sikken en film. Det var det første jeg tænkte efter at have set de mere end tre timers underholdning igennem. Efter at have set Justines This Is The Sea-serie var mine forventninger store. Og de er til fulde blevet indfriet.

Der er 2 dvd-skiver i æsken, så denne gang er der rigtig god tid til at gå i dybden med alle de 12 kortfilm der jo er tale om. Denne gang er der rigtig meget som falder i lige præcist min smag. Der er nemlig meget fokus på at bruge kanoen til naturoplevelser. Specielt vil jeg fremhæve de to af filmene der gjorde størst indtryk på mig.

Først og fremmest er den sidste film »Mountain River« en flot fortælling. Her følger man en gruppe som er på en 14 dages tur i vildmarken i det nordøstlige Canada. Det er en guidet tur som byder på en hel del strabadser for deltagerne. Turen går ad Mountain River fra dens spæde udspring (der er en del trækken med kanoer) ned til det sted hvor den løber ud i Mac Kenzie River. Det her er, om noget, en tur i vildmarken - det bliver svært at finde steder som er ret meget mere øde.

Desuden er »Dougie Down the Pet« en fantastisk film. Den viser Scott MacGregor der er på tur med sin fireårige søn Dougie ned ad Petawawa River i den canadiske naturpark Alagonquin Park. Det er dejligt at se hvordan Dougie tager det hele i stiv arm og tydeligvis nyder turen i fulde drag. Det er befriende at se at det ikke er alle børn der bliver pakket ind i vat, af deres forældre. Det er desuden et fantastisk landskab de kommer igennem på turen. Smukt at se.

Disse to film er dem jeg syntes bedst om, men det betyder ikke at jeg ikke syntes om resten. Afsnittet »Brichbark Man«, om Erik Simula der padler 1000 miles i en kajak lavet af birkebark, er et smukt indslag. Men langt det meste er til topkarakter, for niveauet i filmene er rigtig højt. Normalt er jeg ikke specielt interesseret i sport og whitewater, men de tre afsnit på denne udgivelse er bestemt værd at se - også mere end en gang. Kortfilmene er filmet i Canada, USA, Wales og Skotland.

Ekstramaterialet er lidt sparsomt, men der er da uddrag fra slalom-konkurrencen for åben kano - med forskellige kameravinkler. Desuden er det der mulighed for at bestille et gratis elektronisk abonnement på to canadiske kanomagasiner »Canoeroots« og »Rapid« - det gælder for fire numre.

Jeg kan varmt anbefale filmen, som kan købes online for ca. 180 kr. Men mon ikke også den dukker op hos din lokal kajakpusher.

DVD 1
1. Kevin Callan 7:27 (turpadling)
2. Dougie Down the Pet 17:40 (tur med børn)
3. Brichbark Man 11:33 (turpadling)
4. Rannoch Moor 24:31 (turpadling, avanceret)
5. Hailey Thompson 8:34 (sport)
6. The Moose 24:47 (whitewater)
DVD 2:
1. Canoe Dance 8:01 (kanoballet)
2. Ray Godwin 6:57 (portræt)
3. Open Canoe Slalom 22:44 (sport)
4. Becky Mason 8:31 ( natur, kunst)
5. Spirit Dancer 9:04(kæmpekano)
6. Mountain River 36:33 (turpadling)

lørdag den 13. marts 2010

Økologisk vegetarisk turmad

Sezhuan har sendt et nyt turmadsprodukt på markedet, som er både økologisk og vegetarisk - det er ikke noget som sker hver dag. For en vegetar som mig er det jo store nyheder. Det er dog ikke et måltid der kan stå alene, hvis det skal være dagens hovedmåltid, men med et eller to stykker loganbrød til, kunne det såmænd nok gå an. Men det er nok mere egnet til at erstatte eller supplere en frokost. En kold vinterdag ville det gøre underværker på en kajaktur.

Det er det tyske firma Organic Asia der får varen fremstillet i asien og de forhandles på nettet af Respect Bio der har en online-butik. Prisen ligger på lidt over 12 kr. Jeg købte dem dog i mit lokale supermarked, til nogenlunde samme pris - så vidt jeg husker.

Smagen er rigtig god, jeg har foreløbig smagt varianten »Vegetable«. Jeg skal nok afholde mig fra at uddele kokkehuer - det er jeg vist ikke kompetent til, med min lille interesse for mad (min kone mener jeg er mad-ignorant). Pakken består af nogle nudler og en pose med krydderiblanding. Tilberedningen er enkel: man koger 0,33 liter vand på sin Trangia og smider så nudlerne i gryde, sammen med så meget af krydderiblandingen man har lyst til. Derefter skal det bare trække i 6 minutter og derefter løsnes lidt med en gaffel - så er der mad.

Det er her på sin plads med en advarsel: vær forsigtig med krydderiblandingen. Jeg kan godt lide stærkt krydret mad og hældte derfor kækt hele posen i gryden. Det var rigtig, rigtig, rigtig stærkt! Næste gang starter jeg med kun at putte det halve i, tror jeg. Men prøv dig lidt frem.

Sezhuan, Instant Noodle Soup, får i fire smagsvarianter: grøntsag, spinat, tomat og ingefær-gulerod.
Næringsindhold pr 100 g: Energi: 1567 kJ. Protein: 12,4 g. Kulhydrat: 75,82 g. Fedt: 1,81 g

fredag den 12. marts 2010

Kajak Galleriet, dag tre


I dag gør Kajak Galleriet noget usædvanligt. Vi vil præsentere vore galleri-gæster for brugskunst. Vi ved at det kan støde nogle at puritanerne blandt vore besøgende, men er meningen med god kunst ikke netop at provokere beskueren? Derfor, mine damer og herrer: Et bærbart masseproduceret kunstværk. Selv om kunstneren er yderst kommerciel i sin medietilgang er hans navn stadig ukendt for offentligheden. Kajak Galleriet har dog gennem grundig research sporet ham til denne adresse.

Kajak Galleriet er, denne gang, nødt til at påpege:
De i kunstværket fremførte synspunkter udtrykker ikke galleriets holdninger - kun kunstnerens egne.

torsdag den 11. marts 2010

Dovnetur i dis

Der var så farveløst i dag, på grund af disen, at jeg lige så godt komme konvertere til sort-hvid.


Forhåbentlig en af de sidste isflager vi ser i år. Denne er fra Hou - ikke Horsens Fjord!

Jeg var lige ude på en lille eftermiddags-tur ved Hou, men vejret var ret kedeligt, gråt og diset, så det var ikke særlig inspirerende at ro. Derfor blev turen temmelig kort: sølle 12 km. Og da der stort set ikke var nogle farver på de billeder jeg tog, valgte jeg at konvertere dem til sort-hvid i stedet for.

Jeg havde ellers store planer. Morten Lunde havde skrevet på Havkajakroernes forum at der var åbent vand ved sydspidsen af Alrø, så jeg havde planlagt en tur derfra og ned i As Vig. Da jeg kommer derned er der ganske rigtigt isfrit. Men på grund af vinden fra nordvest samtidig med ebbe, var isen ved at forlade Horsens Fjord under højlydt knasen og bragen. Lige da jeg stod ud af bilen undrede jeg mig over støjen, men efterhånden som jeg kom længere og længere ud ad broen gik sammenhængen op for mig.  De 30-40 cm tykke og kæmpestore isflager kom i en lind strøm ud af fjorden og tromlede alt ned undervejs. Den bøje der ligger ud for broen var kun at se nogle få gange. Den sprang op som en trold af en æske hver gang der var et lille slip i isflagerne. Fascinerende syn. Broen som jeg stod på og betragtede scenariet, rokkede da også gevaldigt hver gang en flage bankede ind i stolperne.

Mit problem var, at denne strøm af is skulle jeg på en eller anden måde passere, hvis jeg skulle over på Snaptun siden. Det vurderede jeg var for farligt at bevæge sig ud i. Selv om der, når der var lidt mere plads ude i fjorden blev længere mellem flagerne, ville jeg ikke tage chancen for at blive klemt inde mellem to af disse heftige »isterninger«. Så derfor blev det til en kort doven tur i dis ved Hou - øv.

Jeg må prøve igen hernede en dag når fjorden er ved at være tom for is.

Vejr: Svag vind, fladt vand, overskyet og diset
Distance: 12,1 km
Fugle: Skarv, hættemåge, sangsvane, knopsvane, strandskade, stor skallesluger, sortand

onsdag den 10. marts 2010

Ni kajakbloggere mere tilføjet

Denne gang er der tilføjet blogs fra blandt andet Grønland, Spanien og Sverige. Også denne gang spænder emnerne bredt. Fra naturoplevelser, historiske vinkler og ekspeditionsplanlægning og over til en blog dedikeret til surfski. Der er gang i kajakbloggerne - mon de ikke også får roet lidt ind imellem?

Disse links er altid at finde i højre spalte under: Oversigt over personlige sider

tirsdag den 9. marts 2010

Ny yderskal til landbaserede aktiviteter...

Tja, selv en havkajakroer er jo nødt til at gå på land indimellem - selv om vi ikke er meget for det! Men når det en sjælden gang sker, skal der (som regel) også bruges tøj til.

Da jeg bestilte et nyt tur-telt hos Vildmand for et stykke tid siden, faldt jeg på deres hjemmeside også over denne anorak. Jeg har længe villet have en ny yderskal og gerne som anorak. Selv om det er en smule mere besværlig at få en anorak af og på, i forhold til en lynlåsmodel, holder den bedre på varmen. Det er i hvert tilfælde min teori.

Min kone har en ældre klassisk grøn model fra Pinewood, som jeg var lidt lun på - indtil jeg så denne camouflagegrønne model til kun kr. 599,-. Den er meget enkel, med en stor lomme på brystet og et par små lommer i siden. De er ikke store nok til at kunne bruges til at varme hænderne i, men på den anden side er jeg heller ikke typen der ofte går med hænderne i lommerne. Hvis det er kold vælger jeg altid at have handsker på. Der er selvfølgelig hætte i ellers var det jo ikke en anorak

Modellen her hedder Surplus Extreme Smock og denne farvekombination hedder woodland. Anorakken fås, ud over i denne farvekombination, også i ensfarvet olivengrøn eller sort og i ørkencamouflage.Anorakken er i åndbart materiale som er vind og vandafvisendt - hvad det lige præcist dækker over har jeg ikke testet endnu. Men mon ikke der kommer en blæsende regnvejrsdag eller to her hen over foråret, så jeg får mulighed for at få det testet?

Fotograf: Laurits Helligsøe, 9 år.

søndag den 7. marts 2010

Nyt turtelt med mere plads

Vores gamle telt, et Wigwam Iglo II, var efterhånden ved at have nogle år på bagen - mindst 10 år har vi regnet ud - og det var ved at være lidt slidt. Det var et billigt supermarkeds-telt, men det har egentlig gjort det ganske godt. Vi bruger det kun når vi er 2-3 familiemedlemmer af sted - ellers bruger vi jo vores Camp-let til småture og ferier.


Men sidst på sommeren sov fruen i huset så i teltet en enkelt nat og fik nogle få dråber regnvand ind på soveposen. Det er min udlægning, selv mener hun at det var ret meget. Hvis sandheden skal frem regnede det faktisk en del den nat - det må jeg indrømme. Men så skulle der godt nok indkøbes et nyt telt! Jeg har ellers efterfølgende haft det med på tur sammen med den ældste søn.

Men nu skulle vi altså have et nyt - det var da også helt fint med mig. Jeg har længe ønsket et andet telt i den størrelse. Det telt jeg selv bruger, når jeg bare er alene af sted i kajakken, er et Robens Small Dreamer - det er jeg rigtig glad for. Så det var noget tilsvarende, bare større, jeg var på udkig efter. Her i løbet af vinteren har jeg så kigget på forskellige mærker og modeller og desuden surfet rundt på nettet - men dem jeg var vild med, ville det blive svært at overtale fruen til at spendere på.

Et af de telte som jeg havde med i overvejelserne var et Robens Osprey 3EX. Ganske vist er det kun et tre-personers telt, i modsætning til det gamle, der havde plads til fire. Til gengæld har det et nye et stort apsis til bagage - i det gamle iglotelt var vi nødt til at have al bagage inde i teltet.

Men så for nogle uger siden dukkede der en reklamemail fra Vildmand.dk op i indbakken. Jeg spærrede øjnene lidt op da teltet faktisk var sat ned til halv pris. Kun kr. 1399, hvor det tidligere har kostet 2799. Jeg kan se at det koster teltet stadig andre steder på nettet. Se, nu var det straks lettere at overtale fruen.

Teltet ligger nu og venter på at komme ud på sin første tur. Jeg har lovet den yngste søn at når vi får vejr med plusgrader om natten, tager vi af sted og tester teltet sammen. Han er stadig for lille til at ro kajak, så det bliver en vandretur eller måske en cykeltur. Det bliver dejligt.

Specifikationer:
  • Antal: 3 personer 
  • Oversejl: HydroTex Ultralite, silikonebelagt på begge sider 
  • Vandsøjletryk: 3000 mm 
  • Indertelt: åndbar ripstop polyester 
  • Pakningsstørrelse: 52 x 19 cm 
  • Vægt: 3,8 kg 
  • Anbefalet brug: ultralet trekking til tre personer 
  • Sovekabiner: en 
  • Farve: mørkegrøn 
  • Bund: 210T Polyester PU coated, 10.000 mm, forseglede sømme 
  • Stænger: Alloy #7001 T6, 9,1 mm anodiseret 
  • Type: Tunnel 
  • Ståhøjde: nej 
- - - - - - - - - -

PS: Det var altså ikke mig som hældte vand ind på fruen, for at få et nyt telt - jeg ved godt at der sidder nogen derude som tror det. Det var det altså ikke!

lørdag den 6. marts 2010

Næsten ingen is - og høj himmel

Kajakken på land nede på Gylling Næs

Prijon og Werner er som sædvanlig godt selskab

Varm kakao, loganbrød og grødis i vandkanten





>> Flere foto

I går var jeg var rundt for at se lidt på isforholdene i mit daglige rovand - og det så fantastisk ud. Jeg var dog lidt nysgerrig efter hvordan det så ud fra Hou og ned til Horsens Fjord - så det var oplagt at lægge dagens tur den vej.

Jeg starter ud syd for Hou havn og tager turen uden om Søby Rev. Der er selvfølgelig lidt is inde på revet, men slet ikke så meget som jeg havde forventet. Jeg var dog ikke derinde, men det så ret isfrit ud. Omme på den anden side var der dog en del is og grødis ovre ved Gyllingskov. Jeg har lavet et kort som viser hvor der var is i dag.

Turen er rigtig flot med al den sol og den frostklare luft. Jeg har mest vinden i ryggen på turen ud så det er dejligt varmt. Normalt ville jeg ikke starte en tur med at ro med vinden og så tage den mest besværlige tur på tilbagevejen. Men vinden var nordlig, så hvis jeg skulle have gjort som jeg plejer, var det blevet en tur fra Hou og op langs de dødssyge sommerhusområder - der skulle noget andet på nethinden i dag bestemte jeg mig for. Heldig vis tog vinden også af i løbet af dagen, så alt i alt var det en udmærket disposition.

Jeg holder en pause nede ved Gylling Næs efter ca. 12 km og ligger lidt og slapper af på mit liggeunderlag med et par skibukser under nakken. Det er sgu da livet. Inden jeg fortsætter får jeg også lige noget varm kakao og et næsten nybagt loganbrød. De kan jo holde sig 2-3 måneder med den rette opbevaring - så det kan stadig kaldes nybagt.

Hjemad ror jeg med ryggen mod solen og med næsen op i vinden - så der var ikke brug for solbriller på denne del af turen - som for øvrigt var årets første tur med solcreme og læbepomade med solfaktor. Det er meget snart forår!

Vejr: Let vind, mest fladt vand, frost, høj sol, en smule is

Distance: 24,4 km

Fugle: Skarv, hættemåge, strandskade, blishøne, knopsvane, gravand, stormmåge

fredag den 5. marts 2010

Endelig isfrit!















Nu er der endelig helt isfrit i mit lokal rovand. Ikke en isklump i miles omkreds. Så er det med at få kajakken i vandet og håbe på endnu mere forår. Billederne er fra sidst på eftermiddagen, hvor jeg var med min yngste søn på foto-safari med et par digitalkameraer.

Kajak Galleriet, dag to




















Denne fredag præsenterer Kajak Galleriet en forholdsvis ukendt, men yderst interessant amerikansk kunstner Van Gobot.  Han maler nogle stærke impressionistiske og emotionelle værker der ofte udstråler vitalitet og styrke. Dette værk bærer titlen: White Water Kayaking. Normalt holder V. Gobot til på galleriet Pop Art Machine, hvor det er muligt at se mange flere af de utallige værker han laver.

Du syntes måske også om: