lørdag den 19. marts 2011

Kajakken til 3000 km eftersyn

Det originale net foran er udskiftet med elastiksnore.
Elastikken ved ror “hæve-sænke er udskiftet.
Træksnoren foran er afkortet.
Min grå Prijon Barracuda havde nået alderen hvor den skulle til sit første eftersyn. Kajakken er næsten fire år gammel (købt april 2007) og jeg har snart roet 3000 km i den.

Hvis jeg skal være helt ærlig så har jeg aldrig lavet noget på den i de fire år - ud over at tørre den over med en fugtig klud nu og da. OK - indrømmet - det var heller ikke særlig tit jeg gjorde det. Den lå endda udenfor både sommer og vinter de første tre år. Nu har jeg langt om længe fået plads til den under tag. Men der var efterhånden lige nogle småting som jeg var nødt til at få lavet. To ting som var rent kosmetiske og en enkelt ting som var bydende nødvendig.

Det mest presserende var udskiftningen af elastikken lige bag cockpit som holder sammen på de to kugler der bruges til at hæve og sænke roret. Selve snorene til roret er der ikke noget i vejen med, men elastikken var slidt næsten helt over. Så den er blevet skiftet.

Det på kajakken som jeg var mest træt af at se på var det slatne net lige foran cockpit - det var virkelig medtaget af vind og vejr. Jeg tror også det har været hårdt ved nettet, at jeg altid kører rundt med den på taget når jeg skal ud at ro - det har sikkert ikke godt af al den blafren i længden. Da jeg ikke bruger nettet til noget særligt, valgte jeg at montere et kryds af elastik i stedet for. Det er som regel kun min GPS jeg har på dækket - og ind imellem selvfølgelig også kort, hvis jeg er i nye områder. Så et enkelt kryds af elastik dækker fuldt ud mit behov.

Den sidste lille ting som var gået i stykker var den træksnor der sidder foran. Jeg har ikke set andre kajakker som har denne anordning, som jeg har brugt rigtig meget. Det er ganske enkelt en snor foran til at holde kajakken med - som der altid er på kanoer. Når den ikke bruges sidder den på et øje der er forsænket i skroget foran på højre side. Ganske smart hvis landgang foregår fra en bro eller lignende.

Alt i alt vil jeg sige at det er ganske godt med kun tre mindre reparationer på en kajak efter hele fire år. Det må da siges at være i orden at man skal bruge ca. 30 minutter på vedligeholdelse for hver 3000 km. Hvor mange andre kajakker mon kan nøjes med så lidt vedligeholdelse? Tingene er sgu lavet ordentligt når det kommer fra Prijon.

Hvordan er kajakken
Jeg vil sige at jeg er ganske godt tilfreds med min Barracuda. Den er hurtig af en plastkajak at være og den er meget sødygtig. Dens største force er helt klart retningsstabiliteten som er formidabel og hastigheden. Det med hastigheden er nu ikke noget jeg tænker så meget over. Det betyder bare at jeg kan komme længere for de samme kræfter, ikke at jeg ror specielt hurtigt.

Den er temmelig livlig lige først når man kommer i den, men den har en udmærket sekundær stabilitet. Men det er altså ikke en kajak man kan sidde og fiske fra - den er primært beregnet til at komme fremad i. En enkelt negativ ting ved den er at konstruktionen ikke velegnet til surf - den er næsten umulig at holde på ret køl, så det holder jeg mig som regel fra - det var en helt anderledes sjovt i den gamle gule jeg havde før Barracudaen. Den var også temmelig fladbundet. Den var til gengæld ikke sjov at ro på langs ad bølger med - for at sige det mildt.

Desværre er den model jeg har gået helt ud af produktion, men jeg kan se at Prijon har lanceret en Barracuda RS som kan fås i både glasfiber og carbon/aramid. Sidstnævnte med en vægt på kun 15 kg. Det er vist mest en træningskajak - den er ikke velegnet til ture da den kun har et enkelt skot bagtil. Men umiddelbart tror jeg den er ganske hurtig.

Hvis jeg på et tidspunkt skal have en anden kajak vil jeg helt klart se på hvad Prijon har at tilbyde af hurtige HTP kajakker for kvaliteten er virkelig i top - de har dog ikke nogen i øjeblikket som på papiret ser hurtige ud.

5 kommentarer:

Aksel Steen Christensen sagde ...

Ja Prijon laver nogle fantastiske kajakker,mega holbare.
Mn blev købt i 2008 og der er intet gjort ved den,og det er selv om den ligger ude i sol 24/7/365,dog har jeg ikke så mange km på vandet som dig,og pga personlige problemer under 40 km i 2010.!!
Eneste jeg skal have set til er elastik nettet foran son også er blevet ret slapt,men regner med en opstramning kan gøre trikket.

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Aksel

Lad os håbe at 2011 bliver et bedre år. Du er jo godt på vej til at slå distancen fra 2010 allerede.

Venlig hilsen Helge

PS: Prijon laver bare nogle gode kajakker - men nettet foran er åbenbart deres svage punkt.

Pouls kajakblog sagde ...

I skal ikke skamme jer over jeres manglende vedligeholdelse. Da jeg havde en Prijon kajak, førte jeg mig altid frem med at vejledningen skrev at kajakken ikke krævede nogen vedligeholdelse :-)
Og lidt ros til Helge for kreative billeder, men er der ikke også noget om at grafisk arbejde betaler for fritidsfornøjelserne?
mvh
Poul

Helge Helligsøe sagde ...

Hej Poul

Jeg var slet ikke klar over at der fulgte en brugsanvisning med, den har jeg aldrig fundet - men den ligger sikkert pakket ned under det udmærkede sæde!

Billederne er taget med et kameraprogram til min iPod, som kan lave sådan nogle retro billeder - jeg har slet ikke redigeret i dem. Men de ser sjove ud syntes jeg.

Det med grafisk arbejde er fortid - lige for tiden kommer pengene fra PostDanmark - det er jo en lidt lavere løn end jeg har været vant til.

Venlig hilsen Helge

Pouls kajakblog sagde ...

Og her gik jeg rundt og troede at du var kreativ ;-)

Du syntes måske også om: